reset kompa będzie ale nie trzeba ostrożnie jezdzić, a nawet wbrew przeciwnie. W jak najszerszym zakresie obrotów.
2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo
Dzięki wielkie![]()
Kiedyś dobry fachowiec powiedział mi tak że po odpięciu akumulatora dobrze jest aby silnik odpalić na wolnych obrotach i poczekać aż zagrzeje się i włączy się wentylator,aby silnik przeszedł przez wszystkie fazy pracy,ja tak robię i nigdy nie miałam żadnych problemów z pracą jednostki,a jeszcze po załączeniu się wentylatora oraz jego wyłączeniu przygazować pare razy silnik a póżniej go zgasić.
- - - Updated - - -
To jest mój przypadek stosowałam go w innych modelach fiata i alf nigdy mnie ta metoda nie zawiodła.
wydaje mi się, że po podpięciu aku i normalnej jeździe komputer sam zrobi sobie mapę ze sondy lambda bez zbędnego czekania na jałowym i późniejszym pałowaniu
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
To co pisze ANET to prawda producentów, ale testując to na Focusie nie widzę żadnej różnicy czy po odpięciu aku go zagrzeję na postoju czy pojadę więc ja też olewam grzanie na postoju.
Oczywiście że silnik bez tego zabiegu ma pracować,ten sposób doradził mi tak jak pisałam wyżej stary dobry elektryk,co nie zaszkodzi a może pomóc nie jest zabronione.
potwierdzam, też zawsze stosuję taki zabieg, ułatwia adaptację, komp ma się od czego bazować.
2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo
Nie wiem jak IAW, ale Motronic'owi adaptacja od lambdy zajmuje parę-paręnaście sekund, zależy od tego jak duża jest rozbieżność. Ja nie używam sondy w ogóle, tzn. podłączam ją sporadycznie do celów diagnostyki. Na codzień wolę jeździć bez niej, na fabrycznych mapach wgranych w ecu - wtedy silnik chodzi najlepiej.
a ja nie wiem co robić, jakoś nie jestem przekonany do tego by jej nie montować, naczytałem się trochę na jej temat i większość osób zaleca jej podłączanie z różnych powodów, takich jak np. lepsza praca silnika na biegu jałowym, mniejsze spalanie, ktoś pisał iż na zimnym silniku auto gubi obroty i ... . Sam już nie wiem co robić, oryginał w ASO kosztuje ponad 800zł, gdzie trzeba go sprowadzać z Włoch bo na miejscu nie mają, dzwoniłem do taniego fiata i cena o dziwo taka samaPozostaje mi na razie przejechać się autem gdy będzie wszystko zmontowane bez niej i wówczas podjąć decyzję co do jej kupna.