Ok. Ogłaszam Wszystkim - wymiana czujnika pomogła
Teraz już wszystko ok. Kontrolka mryga tylko przy ostrym zakręcie hehehe![]()
Ok. Ogłaszam Wszystkim - wymiana czujnika pomogła
Teraz już wszystko ok. Kontrolka mryga tylko przy ostrym zakręcie hehehe![]()
No dobra - przed wczesna radość problem powrócił
Znalazłem za to na forum artykuł:
http://www.forum.alfaholicy.org/gt/5...nego_kola.html
Mam dokładnie to samo, dziś testowałem kiedy to występuje i doszedłem do tego że wtedy gdy przyspieszam (czyżby ASR).
W każdym razie jeden z kolegów miał podobny problem i odpowiedzialny był za to czujnik hamulca -STOP. WYdaj mi się że to ten pod pedałem.
Generalnie doprowodziłem do efektu takiego że zaczeła migać mi kontrolka kontroli trakcji (trójkąt z wykrzynikiem), a ja jechałem prosta ok 50 km/h po równym asfalcie i jak nacisnołem hamulce to poczułem pod pedałem efekt jakby zadział przez ułamek sekundy ABS po czym wszystko wróciło do normy - Bronię się wszystkimi kończynami przed ASO - bo lubię ogarniać takie rzeczy sam ale czuję że może tym razem się nie udać.
- - - Updated - - -
I znalazłem jeszcze ten opis - tyle że u mnie występuje to na prostej drodze ale dokładnie mam taki efekt:
ASR
Integralną część systemu VDC stanowi układ zapobiegający poślizgowi ASR (Anti Slip Regulation), który przy każdej prędkości, z pomocą hamulców i kontroli silnika, umożliwia optymalizację napędu. Na podstawie ilości obrotów kół obliczanej przez czujniki ABS, system ten ustala stopień poślizgu i uaktywnia w celu przywrócenia przyczepności dwa różne systemy kontroli. Kiedy w poślizg wpadają dwa koła (na przykład przy wjechaniu w kałużę lub przyspieszania na ośnieżonej lub oblodzonej nawierzchni), system ogranicza moment obrotowy silnika. Jeśli natomiast w poślizg wpada tylko jedno koło (na przykład wewnętrzne przy przyspieszaniu na zakręcie), jest ono automatycznie hamowane bez konieczności użycia hamulca przez kierowcę.
Dziś wymienię czujnik STOP, zobaczymy co się stanie
Wciąż czekam na kabelek żeby podpiąć się do kompa VDC, być może tam jest ukryty błąd...![]()
A sprawdzałeś już pierścienie ABS? Włączający się w "głupich" momentach ABS na jednym kole i sygnalizowanie błędów w kompie może wskazywać na takie uszkodzenie.
Sprawdzałem pierścienie połączenia itd. Dziś wymieniłem czujnik STOP.
Pojeździłem trochę ostrzej i póki co ok. Ale tym razem pozostanę sceptyczny jutro będzie kabelek od Viakna to podłącze się do kompa ABS i zobaczymy czy tam nie ma jakichś problemów. Poza tym nie mryga już kontrolka na wybojach. Zawsze postęp
który czujnik wymieniłeś??
pzd.
Witam ponownie
Przyszedł kabelek, i niemal odrazu zabrałem się do zbadania sprawy. Jedyne co było w kompie to spadek napięcia. (Bład nie aktywny ale zapisany).
Kabelek spisuje się switenie. Ale to nie koniec. Jechałem autem i wpadłem (znowu prawym) kołem w dziurę. I pojawił się mój "upragniony " komunikat VDC System Failure. Jako że miałem kompa i kabelek w bagażniku po dojechaniu na miejsce odrazu podłączyłem auto pod kompa. Okazało sie że mam zapisany błąd C1360 czyli bład czujnika znoszenia bocznego YAW SENSOR. Wymontowałem go sprzawdziłem polączenia i napięcie wg instrukcji którą wrzucił bubu w tym poście:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...360_c1522.html
Wszystko było ok. Po zamontowaniu i zrobieniu trasy Warszawa-Wyszków ok 60 km, nic niepokojącego się nie stalo. Dla pewności zamówiłem ten czujnik na allegro (używany) koszt to 50 zł plus przesyłka. (Bosch 0 265 005 277).
W kazdym razie wydaje mi się że problem jest rozwiązany, choć czujnik wymienię dla pewności. Nie chciałbym przy dużej prędokości aby mi koło przyblokowało.
Dodatkowe info : użyłem FES 3,5 do dianostyki oraz kabelek z przełącznikiem do od VIAKENA do ABS, VAG/KKL, system w aucie to Bosch 5,7 VDC
Tak na marginesie dodam jeszcze, że konieczne jest właściwe ustawienie geometrii i kalibracja kierownicy. Jeżeli ustawimy koło kierownicy na zero stopni a w trakcie jazdy będziemy mieli ją skreconą aby jechać prosto system może odebrac to jako znoszenie pojazdu.
To tak dla zainteresownych tematem.
Witam. Mój problem jest taki. Kupilem 156, po przejechaniu niewielkiego dystansu vdc system failure. Po podłączeniu do kompa wskaźnik poł kierownicy w pozycji na wprost to -360 st. pełny skręt w lewo +40 pełny w prawo -720. Czy możliwe jest że coś jest przestawione w magnesie który steruje czujnikiem położenia koła? Prosze o odpowiedź jeżeli ktoś takową ma.