Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: [166] Wycieraczki, wymiana piór ew. całości na lepsze.

Kayrol
    Gość

Domyślnie [166] Wycieraczki, wymiana piór ew. całości na lepsze.

Witam was, Interesuje mnie czy ktoś juz wymieniał wycieraczki na jakieś inne, interesuje mnie jak się wymienia lewą i prawą, jedna z nich ma ten podwójny mechanizm i chyba nie da się jej podnieść ? piszcie co wiecie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Ja wymieniłem na najtańsze chyba 12 złoty za komplet, jeśli jest potrzeba to nie żałuje wydać nawet 3 razy w roku po 12 złotych, według mnie nie ma sensu kupować jakichś tam cudnych wycieraczek za 100zł, bo i tak pasuje je wymienić 2 rzazy w roku. Co do samej wymiany to najlepiej zrobić to, gdy wycieraczka jest mniej więcej w połowie szyby, wtedy nie ma żadnego kłopotu, do wycieraczek jest dołączona instrukcja, cała operacja jest bezproblemowa i dziecinnie łatwa.

Marcin166
    Gość

Domyślnie

Podnieść się nie da obu ale da się lekko odchylić. Ja mam natomiast problem ze zdjęciem ramienia wycieraczki z gwintu. Ma ktoś jakieś sposoby na to? Muszę przesunąć jedną o jeden ząbek na gwincie ponieważ obija mi ona o listwę przy szybie.

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Ja założyłem Valeo bez drutów i sa naprawde dobre: nie piszczą i równo zgarniają. Tez sie z tym meczyłem i poprostu wymienilem bez podnoszeznia tylko lekko uchyliłem

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Stanley
    Gość

Domyślnie

Ja zmieniłem tydzien temu za kpl. piór zapłaciłem 10 zł i zbierają wodę rewela.
    Co do ściągnięcia ramienia to tylko cierpliwość , lej WD40 i pukaj i ściagaj powoli musi zejść nie ma cudów(dzwignia z dwuch wkrętaków, najlepiej 2 osoby z obu stron i nie ma bata).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Jaki powiniem byc rozmiar wycieraczek w 156 (lewej i prawej)?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Trafił mi się komplet oryginalnych wycieraczek (napisy Alfa Romeo na piórach )
    Może ktoś będzie zaintersowany , cena do dogadania na PW
    https://www.autosklep24.pl/pl_PL/p/P...4?preview=true
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GLC
    Auto
    166 2,4 JTD + Q2

Domyślnie

Da się spokojnie podnieść. Włączyć wycieraczki i zatrzymać przez przekręcenie kluczyka w połowie szyby czy jakiejś dowolnej pozycji.
    Co do ściągnięcia ramienia z wieloklinu, wd40 czy jakis inny srodek penetrujacy, spokojnie mozna zapodawac srodek przez kilka dni. Ewentualnie odkrecic nakretke i wtedy włączyć wycieraczki, ja zrobilem tak przez przypadek i ramie samo wyskoczylo. W ostatecznosci mozna kupic uniwersalny sciagacz do ramion wycieraczek za niewielkie pieniazki.
    Jak nowe wycieraczki słabo zbierają to można próbować polerki tlenkiem ceru przedniej szyby tylko ciężko to później usunąć z odprysków
    Ostatnio edytowane przez Kowalm ; 29-03-2017 o 22:40

jersey
    Gość

Domyślnie

Ja tam polecam oryginały. Mam takie, prosto z ASO, jeszcze pachną magazynowym kurzem i szczurzymi bobkami Żadne Valeo, Bosche, Oximi i co tam jeszcze wymyślają. Idealnie przylegają, świetnie zgarniają, pięknie wyglądają (chociaż to kwestia gustu). Założenie i zdjęcie to chwila, a pamiętam jeszcze jak się męczyłem ze szkieletówkami Valeo żeby założyć. Generalnie wymiana piór wycieraczek na jakiekolwiek szkieletówki poza ORI to koszmar senny. Rozwiązanie wycieraczek w 166 to (podobnie jak sporo innych rozwiązań) ergonomiczna porażka.

Minusem jest cena - jak wszystko ORI. Ja za swoje dałem chyba stówkę. Jak ktoś chce i ma kasę to korzystać, bo niedługo może nie być okazji.
    Ostatnio edytowane przez jersey ; 30-03-2017 o 08:26

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Bez przesady te przegubowe wycieraczki postarzaja samochód o 20 lat... Ja mam bezprzegubowe valeo i tez zgarniaja wode ladnie i cicho.. Ja bym osobiscie przegubowych nigdy nie zalozyl tym bardziej w tym pieniadzu
    Trza pamietac ze przegubowe byly fajne jak modne byly takie fryzury i muza leciala z kaseciaka
    Załącznik 225221
    [C