Witam,
pacjent: 156 - 1800 tylko benzyna - 144KM
od około tygodnia problem z odpaleniem: nie chce odpalić za pierwszym razem ( myślę : problem elektryczny chyba )
za drugim kręceniem odpala ( dziś za trzecim kręceniem ).
Pompę paliwa słychać, zamieniłem więc przekaźniki : "pompa paliwa" i "wtrysk" - też nie zapaliła.
Zamieniłem je z powrotem - samochód zapalił raz , ale po dociśnięciu palcem przekaźnika silnik gaśnie ( dziwne
bo tam nie ma się co ruszać - styki wyczyszczone, brak luzu, a jednak sugeruje to przekaźnik "wtrysk".
Wymieniłem przekaźnik od wtrysku ( na stary, ale sprawny ) i samochód
zapalił ( kilka razy próbowałem - zapala ) - wniosek mam taki : uszkodzony przekaźnik.
Prośba o pomoc w diagnozie: jak sprawdzić przekaźnik ?
I tak kupię jutro nowy "na wszelki wypadek" , ale nie wiem czemu one ulegają uszkodzeniu
może mi ktoś wytłumaczyć.
Moja sugestia dla zainteresowanych po przeszukaniu forum to :
1. sprawdzić przewody dochodzące do przekaźników
2. zamienić przekaźniki z innymi przekaźnikami
3. kupić na wszelki wypadek nowy przekaźnik i wozić ze sobą nawet po to by wyeliminować dwa uszkodzone
( zamieniając je miejscami dałem na "wtrysk" dobry a na "pompę" uszkodzony - więc silnik dalej nie palił ).
Ale pamiętajcie:
wszyscy z reguły piszą o przekaźniku pompy paliwa, a obok jest też ważny przekaźnik od wtrysku wg EPERa to:
46520412 a aktualnie po zmianach to
46520422 WYĹÄ„CZNIK ZDALNY - Data zastÄ…pienia:02/2005
I chyba u mnie to on jest sprawcą zamieszania, a przeszukałem całe forum i sugestie były tylko co do przekaźnika
pompy paliwa.
Pozdrawiam