Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 232

Temat: Chcę kupić ale się boję

Użytkownik Embrion
    Auto
    Afla Romeo 147 1.6TS 105 Progression '2007

Domyślnie

Cytat Napisał Now Zobacz post
    No tak. Mechanik mechanikowi nie równy. Wy macie większe doświadczenie. Ja niestety opieram sie na opiniach innych.
    Dlatego tu jestem.
    Co do mechaników, to zdejmij sobie problem z głowy w poszukiwaniu tych co "wiedzą co we włoszczyźnie piszczy" i serwisuj w Alfie. Nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie, wbrew ogólnym przekonaniom, nie ma znaczących różnic pomiędzy cenami w warsztatach zwykłych i ASO Alfy. Mało tego - za wymianę rozrządu przepłaciłem w zaprzyjaźnionym zwykłym warsztacie, który niby na Alfach się zna, ale to nie ASO. I jeszcze zalali olej, który w Alfie znaleźć się raczej nie powinien... Tym jednym pierwszym razem zakończyłem serwisowanie mojej Alfy w tym warsztacie, choć moje poprzednie samochody robili porządnie i zgodnie z zasadami. Dodatkowo jak przyniesiesz własne materiały, to zapłacisz tylko za robociznę. Ja za wymianę oleju z filtrem zapłaciłem w ASO Alfy 90 zł za robociznę, bo olej i filtr miałem własny. Gdybym nie miał własnych materiałów, to ta usługa kosztuje 280 zł. Może i gdzie indziej zapłacisz za to samo np. 50 zł, ale wolę żeby się "fachowiec" żaden do mojej Alfy nie dotykał Niech robią ci co się znają choć i z tymi różnie bywa. Był kiedyś taki temat na innym forum o gościu, który pojechał na wymianę oleju do FeuVerta. Pogięli mu progi na podnośniku, filtra nie wymienili w ogóle, a potem okazało się, że oleju nalali za dużo.
    Co do punktów, to racja.

Narazie to:

1. delikatny - Podobno. Nie każdy jednak chce pamiętać, że wbrew historii marki Alfa Romeo - nie każda Alfa to wyczynowa wyścigówka...
    2. dla dbajacych - Zdecydowanie. Choć dbanie o samochód nie powinno ograniczać się tylko do Alfy Dbałem o każdy samochód, który miałem i NIGDY nie miałem żadnej poważnej awarii.
    3. chyba drogi w utrzymaniu - Możesz sprawić, że będzie tani w utrzymaniu, ale potem napiszesz za pół roku, że to awaryjny samochód Fakt niskiej ceny zakupu Alfy jest bardzo zwodniczy. Dlatego wiele osób kusi się i kupuje Alfę. Wydasz 13000 na auto, a za tydzień drugie tyle na doprowadzenie samochodu do porządku po poprzednim właścicielu. Dlatego ważne żeby sprawdzić auto przed zakupem w jakimś serwisie i egzemplarz "nakładowy" sobie odpuścić.
    4. bardzo różnorodne opinie - Jak wszędzie
    5. piękny - Tu nie ma co dyskutować. Projekt nadwozia z 1999 roku, a do dziś prezentuje się lepiej niż niektóre nowe samochody.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

siewen jak nie widzisz różnicy miedzy jakością montażu a uzytymi materiałami to ciężko dyskutować.Materiały 147 ma jedne z lepszych w klasie ale montaż jest bardzo przeciętny. I fajne są te historie " nie wiem jak twoja ale moja alfa nie trzeszczy" ,ja to mam pecha ,mam 4 alfę jeździłem chyba z dwudziestoma i każda ,niezależnie od modelu ustepuje jakością montażu ,może sztywnością nadwozia ,wyciszeniem i odizolowaniem pracy zawieszenia od konkurencji z klasy premium jak audi,bmw czy mercedes,smutne jest także to że ustepuje wyraźnie takim markom jak vw czy ford nawet. Oczywiście każda moja alfa w momencie zakupu także była taka jak bym chciał,ale ten stan zawsze trwał zbyt krótko niż powinien.Może inaczej uzytkuje auto niż wy wszyscy

Now
    Gość

Domyślnie

Powiem tak. Ford bardzo mnie zaskoczył. Samochód który sie nie psuje. przejechałem jakieś 12 tyś i nie ma roku jeszcze ( minie w czerwcu ).
    ALFA 147 - marzenie i namiętność. Pewnie jeszcze trochę poczekam aż do momentu kiedy znajdę tą jedyną. Bedę miał duży problem z podjęciem decyzji.
    Serce mówi TAK TAK TAK.
    Rozum - może nie.

Wiele opinii - jedno podsumowanie. Kup dobrą ALFE, nie spiesz się z wyborem a co sie bedzie działo to już indywidualna sprawa.
    Po tych wszystkich wypowiedziach mam wrażenie, że każda ALFA jest robiona inaczej. Jednym sprawia dużo radości innym dużo zmartwień i wydatków.

Nigdy nie wiesz kupując na co trafisz. Ale tak jest z każdym autem.

Ja kupując auto wymieniam wszystko co trzeba bez względu co mówi sprzedający. Nigdy mnie ta taktyka nie zawiodła. Może trochę tracę na samochodach ale wiem czym jeżdżę.

Czy zdecyduję sie na włoszkę - nie wiem. Chociaż myślę że tak - kiedyś. Wiem jak ma wyglądąć więc to już sukces.

Każda rada ALFOWICZA jest dla mnie bezcenna.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

najlepsza rada to taka żebyś kupił inną alfę ,166 ma troszkę inną jakość a ceny zakupu aktualnie i utrzymania identyczne

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

A ja Ci powiem tak :

Jeździsz w miarę bezawaryjnie Focusem, bo jest w benzynie !!! Zauważ jedną rzecz, że 80% aut stojących u mechaników to diesle. Wszyscy krytykują Renówki, że awaryjne - ale wszyscy krytykujący mają 1,9 Dci. Pompa wtryskowa, wtryskiwacze, regulator ciśnienia, turbina, regulator ciśnienia doładowania - u Ciebie w aucie tego nie ma, więc nie ma za bardzo się co psuć. Ja kupiłam Alfę GT 1,9 JTD, ale męża nie mogę namówić ( jest elektrykiem samochodowym i potwierdzam, że większość aut które do niego przyjeżdzają na diagnostykę to diesle ). Jemu też podoba się GT, ale na razie odpuścił. Oczywiście wybór należy do Ciebie.

Wystukane na klawiaturce lub nabazgrane rysikiem na tablecie Galaxy Note za pomocą Tapatalk 2 ...

Now
    Gość

Domyślnie

Znalazłem taka panią. Co o tym sądzicie. Z Wrocławia do Hrubieszowa daleko więc prosiłbym o sugestie z Waszej strony.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-skora-bananowa-od-kobiety-C28641074.html

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Dlaczego nie chcesz kupić od kogoś forum? Tu wszyscy dbają. Możesz sprawdzić sobie historię choćby w formie zdjęć na profilu. A trochę tego jest do sprzedania...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał Now Zobacz post
    Znalazłem taka panią. Co o tym sądzicie. Z Wrocławia do Hrubieszowa daleko więc prosiłbym o sugestie z Waszej strony.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-sko...C28641074.html
    Pęknięty zderzak lewy przód na dole pod kierunkowskazem, prawa lampa tył - lampa na klapie ma inny odcień ( wchodzi w hmmm czerwoną czerń ) - porównaj z lewą, wycieraczka szyby tył, brak zaślepki na hak holowniczy z przodu i poza osłoną silnika reszta wygląda jakby stała w stodole i się na nią kurzyło. Prawy słupek chyba ruda ucieka z pod uszczelki szyby.

nie 150 tylko 140 kunia jest w przedlifcie chyba że bananowe skóry dają + 10 albo coś jest namącone pod maska

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

A zdjęć przodu nie dał, bo pewnie nie jest spasowany za dobrze...

Now
    Gość

Domyślnie

i tego potrzebowałem. Takich rad i spostrzeżeń.