Co do mechaników, to zdejmij sobie problem z głowy w poszukiwaniu tych co "wiedzą co we włoszczyźnie piszczy" i serwisuj w Alfie. Nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie, wbrew ogólnym przekonaniom, nie ma znaczących różnic pomiędzy cenami w warsztatach zwykłych i ASO Alfy. Mało tego - za wymianę rozrządu przepłaciłem w zaprzyjaźnionym zwykłym warsztacie, który niby na Alfach się zna, ale to nie ASO. I jeszcze zalali olej, który w Alfie znaleźć się raczej nie powinien... Tym jednym pierwszym razem zakończyłem serwisowanie mojej Alfy w tym warsztacie, choć moje poprzednie samochody robili porządnie i zgodnie z zasadami. Dodatkowo jak przyniesiesz własne materiały, to zapłacisz tylko za robociznę. Ja za wymianę oleju z filtrem zapłaciłem w ASO Alfy 90 zł za robociznę, bo olej i filtr miałem własny. Gdybym nie miał własnych materiałów, to ta usługa kosztuje 280 zł. Może i gdzie indziej zapłacisz za to samo np. 50 zł, ale wolę żeby się "fachowiec" żaden do mojej Alfy nie dotykałNiech robią ci co się znają choć i z tymi różnie bywa. Był kiedyś taki temat na innym forum o gościu, który pojechał na wymianę oleju do FeuVerta. Pogięli mu progi na podnośniku, filtra nie wymienili w ogóle, a potem okazało się, że oleju nalali za dużo.
Co do punktów, to racja.
Narazie to:
1. delikatny - Podobno. Nie każdy jednak chce pamiętać, że wbrew historii marki Alfa Romeo - nie każda Alfa to wyczynowa wyścigówka...
2. dla dbajacych - Zdecydowanie. Choć dbanie o samochód nie powinno ograniczać się tylko do AlfyDbałem o każdy samochód, który miałem i NIGDY nie miałem żadnej poważnej awarii.
3. chyba drogi w utrzymaniu - Możesz sprawić, że będzie tani w utrzymaniu, ale potem napiszesz za pół roku, że to awaryjny samochódFakt niskiej ceny zakupu Alfy jest bardzo zwodniczy. Dlatego wiele osób kusi się i kupuje Alfę. Wydasz 13000 na auto, a za tydzień drugie tyle na doprowadzenie samochodu do porządku po poprzednim właścicielu. Dlatego ważne żeby sprawdzić auto przed zakupem w jakimś serwisie i egzemplarz "nakładowy" sobie odpuścić.
4. bardzo różnorodne opinie - Jak wszędzie
5. piękny - Tu nie ma co dyskutować. Projekt nadwozia z 1999 roku, a do dziś prezentuje się lepiej niż niektóre nowe samochody.