Strona 95 z 183 PierwszyPierwszy ... 45858687888990919293949596979899100101102103104105145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1826

Temat: Zaślepienie EGR

Użytkownik Rowerzysta Avatar pablitoo24
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    malin2k5 -z zaślepką z dziurami czy bez syf osadza się dokładnie tak samo. Niestety Tyle tylko, że zaślepka z poprawia niejako reakcję na gaz w dolnym zakresie.

Problemy z sygnalizowaniem błędów będą jeśli nie usuniesz egr-a w sofcie przed zaślepieniem. W starszych samochodach nie ma tego problemu.
    Jeśli chodzi o to jak się ECU dowiaduje o problemie z EGR-em, to zależy to od konstrukcji. Albo za pomocą innych czujników, z odczytu prądu jaki jest podawany na elektromagnes EGRa albo z odczytu z czujników znajdujących się w EGR (selenoid regulacji EGR).
    I o taką odpowiedz mi chodziło,krótką i rzeczową ..korzystając z kolegi doswiadczenia jeszcze bym sie zapytał o ten błąd "have engine checked"
    czy ma on wpływ w jakikolwiek sposób na pracę lub żywotnosc silnika?..pytam ponieważ widzę małą poprawę po tym zaslepieniu a błąd jak błąd
    daje po oczach i drażni..a moze jak go częsciowo zaslepie jak to proponują wczesniej to uniknę tego błędu?..choc jak wspomniałem wczesniej
    uwazam ze jak zaslepiac to całkiem bo takie czesciowe to takie półśrodki

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

pablitoo24 - odczytaj błąd z ECU, bo to co ci się wyświetla, to po nazwie określa całą grupę błędów. Jeśli wystąpił po zaślepieniu, to oczywiście można domniemać, że jest to związane z EGR-am. Jeździć można, nic się nie stanie silnikowi. Jednak wpływa na psychikę kierowcy taki jaskrawy napis
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Rowerzysta Avatar pablitoo24
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    pablitoo24 - odczytaj błąd z ECU, bo to co ci się wyświetla, to po nazwie określa całą grupę błędów. Jeśli wystąpił po zaślepieniu, to oczywiście można domniemać, że jest to związane z EGR-am. Jeździć można, nic się nie stanie silnikowi. Jednak wpływa na psychikę kierowcy taki jaskrawy napis
    Błąd juz odczytany i dokładnie chodzi o EGR także co do tego jestem pewny na 100%..zastanawiam sie czy nie wyłączyć EGRu z kompa tylko jeszcze nie wiem ile to kosztuje i czy warto..ale z drugiej strony jak mówisz,że jest to informacja,która odnosi sie do wielu przyczyn to chyba sie zdecyduje ponieważ o innych nie bede wiedział bo wciąz bede miał w zamyśle ten błąd z EGRu :/..a może kolega sie orientuje w tym temacie ile za to chłopcy biorą?

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Ceny są różne, to zależy od konkretnego fachmana. Najlepiej jak wypowie się i doradzi Ci ktoś z Twojej okolicy.
    Co do tego czy warto, to na pewno Masz z nim spokój raz na zawsze

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Podepnę się pod temat.

Po tym jak zaczął pojawiać mi się "have engine checked", postanowiłem przeczyścić egr i dać częściową zaślepkę. Po rozkręceniu wszystkiego okazało się, że trzpień w cewce jest całkowicie wciśnięty i unieruchomiony, przeczyściłem go z zewnątrz i teraz wystaje ok. 4-5 mm i po wciśnięciu wraca do tej pozycji (aby go wcisnąć trzeba użyć trochę siły). Po złożeniu wszystkiego, auto nie ma mocy do jakichś 2 tyś obrotów. Mam problem, żeby wyjechać z garażu (jest trochę pod górę). komputer nie pokazuje żadnych błędów, wykres działanie egr:

Załącznik 94687
    Moje pytania są takie:
    1. czy wyczyszczenie cewki może pomóc.
    2. czy można kilka dni pojeździć z odkręconą cewką (gdybym nie udało mi się jej złożyć).
    3. Jak najlepiej, i czym zaślepić dziurę w cewce niezbędną do wybicia rdzenia.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Domino
    Mieszka w
    Dzietrzkowice |EWE XXXX|
    Auto
    AR 155 & AR Crosswagon

Domyślnie

Witam
    1. Czyszczenie cewki powinno pomóc pod warunkiem, że kominek jest sprawny.
    2. Jeśli kominek jest szczelny teoretycznie można trochę pojeździć bez cewki, ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby, czyszczenie cewki to nie jest skomplikowany zabieg.
    3. W dziurę można wkręcić śrubkę, ale dziura musi być wywiercona mniejszym wiertłem niż średnica śrubki.
    Powodzenia
    AR 155 1.7 TS '95 & AR 156 SW 1.9 16v JTD '03

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wroclaw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

pablitoo24

cena usuniecia egr z kompa calkowicie w ecu project zaczyna sie bodajze od 350 zl. ale to trzeba zadzwonic i sie dopytac. oczywiscie bedzie taniej jak bedziesz robil czip w tym samym momencie
    Pasja...
    Dla jednych zwykła maszyna...dla niektórych życiowa pasja...a także miłość...

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Domino Zobacz post
    Witam
    1. Czyszczenie cewki powinno pomóc pod warunkiem, że kominek jest sprawny.
    2. Jeśli kominek jest szczelny teoretycznie można trochę pojeździć bez cewki, ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby, czyszczenie cewki to nie jest skomplikowany zabieg.
    3. W dziurę można wkręcić śrubkę, ale dziura musi być wywiercona mniejszym wiertłem niż średnica śrubki.
    Powodzenia
    Niestety cewki nie udało mi się rozebrać. Nie mogę wybić środka. Auto po jej odpięciu ma jeszcze mniej mocy, ale to już chyba komputer odcina. Może jak ją podepnę, ale nie przykręcę na miejsce będzie lepiej i do czasu kupna nowej jakoś pojeżdżę. Na koniec jeszcze jedno pytanie: kilka dni temu czyściłem pozostałą część egr-a, a po odkręceniu cewki pozostała część - ta z grubą sprężyną jest już cała brudna. To normalne?
    Ostatnio edytowane przez karlos47 ; 05-05-2013 o 11:05

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cała brudna tzn przykopcona od spalin ? Raczej normalne. Chyba że przez ten czas twój egr był zamknięty ?
    Najlepiej wstaw foto.
    A zamiast kupować zawór EGR nie lepiej go wyciąć elektronicznie?

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Tak, okopcona. Podłączyłem cewkę, ale jej nie przykręciłem na miejsce i auto jeździ normalnie. Spróbuję ją jeszcze raz rozebrać, tylko muszę znaleźć odpowiedni bolec do wybijania, ponieważ to co miałem się powyginało. Może robię coś nie tak.