Strona 7 z 24 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 232

Temat: Chcę kupić ale się boję

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem po co chcesz zamieniać forda z którego jesteś zadowolony na coś innego. Dopóki się nie sypie to nim śmigaj. Nigdy nie wiesz no co trafisz. Focus moim zdaniem nieźle wygląda, prowadzi się pewnie.
    Na forum duża część ludzi uważa, że wszystko się psuje, a nie mając porównania z innymi markami pisze, że alfy to bezawaryjne samochody. Na pewno trafiają się egzemplarze wybitnie dobrze poskładane i zadbane ale raczej napierdalaj.ego zawiasu nie unikniesz. Poczytaj trochę forum a dowiesz się po jakim czasie zawias zaczyna stukać - to jakiś skandal jest.
    No chyba że lubisz jak pokazują Ci "faki" i trąbią na Ciebie gdy akurat zwalniasz przed zmarszczką na asfalcie aby wahacza nie zepsuć

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Zafira b 1.9 120

Domyślnie

Kolego kupuj i nie patrz na opinie. Sam się przymierzam niedługo do alfy.

pelekris AR
    Gość

Thumbs up Nowy Alfaholik zgadzam się z tobą w 100%

Cytat Napisał siewen1000 Zobacz post
    jarek1986, skoro masz tyle żalu do Alfy o jej jakość i chyba wór innych argumentów na anty, to po co Ci te 4, które masz swoim opisie? Chwalisz Audi z '99, to kup sobie takie i przestań ludziom robić wodę z mózgu, że każda Alfa to tandeta i przez lata producent jako zmianę jakości dodaje przeszycia na drzwiach. Jak masz którąkolwiek Alfę mającą 10 i więcej lat, to masz małe szanse, że elementy w środku nie mają połamanych i pourywanych różnych spinek i zatrzasków, bo ktoś bez przerwy coś wymontowywał i zakładał z powrotem. Nawet dzisiaj jadąc do sklepu starałem się znaleźć jakieś braki, bo może mówisz do rzeczy i wybacz, ale nie znalazłem i zastanawiam się o co Ci właściwie może chodzić? Podaj jakiś konkretny przykład niedoróbki jakościowej w kabinie 147, to się temu przyjrzę.
    Zakończmy temat, bo się i tak nie dogadamy. Niech będzie, że mój egzemplarz jest z kosmosu i użyto do jego produkcji innych materiałów niż przy produkcji innych Alf, a montowały ufoludki. Jeździłem kilkudziesięcioma samochodami, miałem kilkanaście i raczej potrafię na podstawie tego stwierdzić czy montaż i materiały w tym czy innym samochodzie są dobre czy nie.
    Swoją drogą mały problem jak wydasz na Alfę 15- 20 tyś. i stwierdzisz, że to tandeta. A kupiłbyś teraz Giuliettę w przyzwoitej wersji za powiedzmy 90 tyś? Według Twojego przekonania można założyć, że też są z pewnością tandetnie wykonane skoro producent jest przez długie lata niereformowalny.
    Prawda jest taka, że jeśli oczekujesz od jakiegokolwiek samochodu niezawodności i nieskrzypiącej na każdej faldzie drogi deski rozdzielczej, to kup sobie nowy samochód i dbaj od początku. W używanym zawsze masz ryzyko, że kupujesz od "druciarza", który montował sobie różne kabelki, wtyczki, uchwyty czy inne popierdółki albo z ciekawości rozmontował pół wnętrza i nie potrafił go porządnie złożyć z powrotem.
    Obejrzyj sobie czasem program na TVN Turbo "Samochód marzeń kup i zrób" i zobacz czym ludzie potrafią "naprawiać" samochody i mocują elementy deski rozdzielczej klejem superglue, wkrętami do drewna albo opaskami zaciskowymi bo pourywali fabryczne mocowania. Potem ktoś to kupuje, bo jest tanio i psioczy na fabrykę, bo mu wszystko lata na nierównościach.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał siewen1000 Zobacz post
    jarek1986, skoro masz tyle żalu do Alfy o jej jakość i chyba wór innych argumentów na anty, to po co Ci te 4, które masz swoim opisie? Chwalisz Audi z '99, to kup sobie takie i przestań ludziom robić wodę z mózgu, że każda Alfa to tandeta i przez lata producent jako zmianę jakości dodaje przeszycia na drzwiach. Jak masz którąkolwiek Alfę mającą 10 i więcej lat, to masz małe szanse, że elementy w środku nie mają połamanych i pourywanych różnych spinek i zatrzasków, bo ktoś bez przerwy coś wymontowywał i zakładał z powrotem. Nawet dzisiaj jadąc do sklepu starałem się znaleźć jakieś braki, bo może mówisz do rzeczy i wybacz, ale nie znalazłem i zastanawiam się o co Ci właściwie może chodzić? Podaj jakiś konkretny przykład niedoróbki jakościowej w kabinie 147, to się temu przyjrzę.
    Zakończmy temat, bo się i tak nie dogadamy. Niech będzie, że mój egzemplarz jest z kosmosu i użyto do jego produkcji innych materiałów niż przy produkcji innych Alf, a montowały ufoludki. Jeździłem kilkudziesięcioma samochodami, miałem kilkanaście i raczej potrafię na podstawie tego stwierdzić czy montaż i materiały w tym czy innym samochodzie są dobre czy nie.
    Swoją drogą mały problem jak wydasz na Alfę 15- 20 tyś. i stwierdzisz, że to tandeta. A kupiłbyś teraz Giuliettę w przyzwoitej wersji za powiedzmy 90 tyś? Według Twojego przekonania można założyć, że też są z pewnością tandetnie wykonane skoro producent jest przez długie lata niereformowalny.
    Prawda jest taka, że jeśli oczekujesz od jakiegokolwiek samochodu niezawodności i nieskrzypiącej na każdej faldzie drogi deski rozdzielczej, to kup sobie nowy samochód i dbaj od początku. W używanym zawsze masz ryzyko, że kupujesz od "druciarza", który montował sobie różne kabelki, wtyczki, uchwyty czy inne popierdółki albo z ciekawości rozmontował pół wnętrza i nie potrafił go porządnie złożyć z powrotem.
    Obejrzyj sobie czasem program na TVN Turbo "Samochód marzeń kup i zrób" i zobacz czym ludzie potrafią "naprawiać" samochody i mocują elementy deski rozdzielczej klejem superglue, wkrętami do drewna albo opaskami zaciskowymi bo pourywali fabryczne mocowania. Potem ktoś to kupuje, bo jest tanio i psioczy na fabrykę, bo mu wszystko lata na nierównościach.
    dobra siewen posmigaj swoją alfką 6 tysięcy km miesięcznie po krajowej 18 i wtedy się zacznij wypowiadać o poszczególnych autach i o tym jaka jakość prezentują ,a tymczasem jedź swoją alfą na zakupy czy tam do sklepu raz w tygodniu ciesząc się niesamowitym prowadzeniem niezbędnym w aucie o mocy 100 koni.Ogromnie się ciesze że spośród wielu twoich aut 147 jest najlepsza ,bo w moim przypadku jest najgorsza i popełniłem ogromny błąd będąc kierowanym ciekowością do innych modeli alfy niż 166. Ale kiedy 166 może być jakąś alternatywą wobec A6 czy bmw 5 to za 147-ką w porównaniu do jej konkurentów przemawia tylko i wyłącznie wygląd ,cena ,silniki jtd ,Busso ale to już wszystko.A audi z 99 roku już parę dobrych lat temu miałem. A tobie życzę wiele radości z tej alfy w TS-ie co jest z 2007 roku i kosztowała pewnie z 16 tysi czyli dwa razy mniej od poważnych konkurentów zupełnie przypadkiem, bo to przecież super auto.Na forum jakoś żadko spotyka się takich co mają 20 tysi i chąc je wydać na 147 bo interesuję ich tylko to auto, 99 procent to tacy co chcą za 13 tysi kupić 150 konnego diesla z 2005 roku i postanawiają nie zauważać że to dosyć lipny samochód w ładnym opakowaniu,ale po przejechaniu 2 tysięcy km swoim 105 konnym TS są największymi fanami alfy
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 04-05-2013 o 23:44

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

gdybyś szukał lekko zmodyfikowanej Alfy to moge polecić Ci moją jeśli dołożysz do 16 tys zł.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0344[1].jpg
Wyświetleń:	191
Rozmiar:	126.8 KB
ID:	94841Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0345[1].jpg
Wyświetleń:	214
Rozmiar:	117.9 KB
ID:	94842Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0346[1].jpg
Wyświetleń:	189
Rozmiar:	116.4 KB
ID:	94843Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0348[1].jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	119.8 KB
ID:	94844Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_9710.jpg
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	79.1 KB
ID:	94845Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nowe paści 008.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	51.6 KB
ID:	94847

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Ale...
    Gdyby kolega nie chcial wszyskiego to jest szansa na obnizke ceny i szansa dla innych do kupna np alu lub czegos innego

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

dokładnie
    za 11tys zł oddam na standardowym zawiasie, bez Brembo z przodu i programu itd.
    Ostatnio edytowane przez omen ; 05-05-2013 o 11:05

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

Kolega jarek1986 ma rację. Przesiadając się z alfy 166 2.0TS 1998r do alfy 147 2.0TS 2002r myślałem że będzie ok. Nowsze auto i w ogóle. Niby ten sam silnik tylko 5KM słabszy. Jak się okazało przez cały rok auto stało większość czasu niż jeździło. Silnik pochłaniał tony oleju. Nawet po generalnym remoncie było podobnie (ok. 3500zł poszło). Zawieszenie jeśli chcesz robić to tylko na oryginale. Żadnych zamienników bo spotka Cię kara i będziesz wymieniać zawieszenie co chwile. Życzę Ci z całego serca abyś trafił na bardzo zadbany egzemplarz a nie jak ja trafiłem:/ Wiem że może kiedyś jeszcze kupie alfę ale w tej chwili przerosły mnie te ciągłe naprawy...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Ano piękno musi kosztować.
    Alfy się psują ani więcej ani mniej niż inne marki.
    Awarii im dokładają mechanicy , którzy próbują Włoszki naprawiać po niemiecku.
    Niestety do większości z nich nie dotarło że można w różny sposób konstruować samochody a potem swoją niewiedzę zastępują "słynną awaryjnością".
    Moja Bella

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Jest trochę inaczej. Narobili się golfów, nauczyli się, jak tam się robi to, czy to... a później klną, że "makaron musiał zrobić inaczej"... tylko moment... kto inaczej tak na prawdę?
    To, że do samochodów po 2000r. trzeba podchodzić z komputerem, też im nie pasuje,,, bo lepiej robić to, co się człek nauczył dawniej.
    Też lubię te teksty... że w tych samochodach najbardziej wadliwa jest elektronika...
    Wiadomo, zawsze trzeba znaleźć kozła ofiarnego. A że się nie potrafi odczytać co oznaczają poszczególne błędy, i przede wszystkim - dlaczego akurat takie wyskoczyły... to już inna sprawa.
    Co Ty za głupoty pieprzysz?! Jeździsz z autem do mechanika czy weterynarza - bo już zacząłem się zastanawiać! Pytam kolejny raz: co jest w alfie takiego niezwykłego, czego nie mogą mechanicy ogarnąć??
    "Makaron musiał zrobić inaczej" - weź się chłopie ogarnij i sprawdź gdzie jottedeki montują to nie będziesz pisał głupot!
    Ludzie w kosmos latają, a ten pisze, że mechanik nie potrafi naprawić samochodu za kilka tysięcy... Bo co? Bo jest bardziej skomplikowany od golfa czy a3?
    Ostatnio edytowane przez omron8 ; 05-05-2013 o 20:04