Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Nowa sonda nie pracuje

ŁukaszG
    Gość

Domyślnie

No to Rzmudzior - zwracam honor. Nie spodziewałem się, że można aż tak spieprzyć spoiwo...

@saroo - sądząc po mierniku coś tam lata. Trzeba by jeszcze na komputerku sprawdzić czy są to ładne oscylacje czy jakieś śmieci.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Już myślałem, że auto wróci do żywych a tu taki zawód... Kompletny brak mocy na zimnym silniku. Zerowa reakcja na pedał przyśpieszenia, szarpanie. Przy jeździe z jednostajnie wciśniętym pedałem gazu wyrzuca błąd integratora sondy lambda. Delikatnie wciśnięcie gazu i marchewa gaśnie, ale tylko po to by po chwili znów się zapalić.
    Jutro muszę jeszcze raz przejrzeć kable od sondy i popatrzeć na parametry w kompie...

Mieszka w
    Nidzica
    Auto

Domyślnie

Parametry TRA, FRA stoją teraz na "0", czyli wzorowo. Temperatury OK. Sygnał sondy faluje, czyli dobrze. Przepływ powietrza w normie, różnice między rzeczywistym a oczekiwanym to najwyżej 5kg/h. A auto nadal szwankuje wyrzucając błąd integratora sondy. Na zimnym tragedia, na ciepłym nieco tylko lepiej. Zamielić kołami nawet na piasku nie ma szans, zaraz go dusi. Parametr "Integrator Sondy Lambda" w FES-ie ma wartość około 16, nie wiem czy to dobrze, czy nie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cholera, ciężko mi powiedzieć, co zostało do sprawdzenia - nie jestem pewien tylko czy przepływ powietrza dobrze liczy dla tego silnika FES (ale chyba dobrze) - pokaż wykres z napięć na przepływce po obrotach.
    FRA chyba powinno być 1 bo to parametr multiplikatywny, TRA jest addytywny i powinien być 0.
    No i te wtryski są na 100% ok? No i po takiej kąpieli w paliwie, jak świece tam wyglądają? ^^ Zostają jeszcze regulator ciśnienia paliwa i wszelkie pierdołowate wężyki podciśnień i odm Olej paliwem nie śmierdzi?
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Mieszka w
    Nidzica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    FRA chyba powinno być 1 bo to parametr multiplikatywny
    Dla systemu Bosch Motronic M2.10.3 to chyba właśnie "0" jest prawidłową wartością.

Tak, czy inaczej prawdopodobnie problem udało mi się rozwiązać. Przyczyna błaha - nieszczelność układu dolotowego między filtrem powietrza a przepływomierzem. A jeszcze wczoraj mógłbym dać sobie rękę uciąć, że dolot jest szczelny. Na razie pokleiłem to izolacją do czasu kupienia kawałka gumy o odpowiedniej średnicy. Po tym zabiegu jest znacząca poprawa a "marchewa" przestała błyskać. Taka bzdura a tyle nerwów stracone

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jastrzębie Zdrój
    Auto
    była AR 146 1.6 TS 99r, jest Lancia Lybra 1.8

Domyślnie

Zobacz czy masz podłączone grzanie sondy. Miałem podobny problem w mojej byłej 146. Sama sonda była dobra tylko nie przychodziło napięcie na grzałkę
    Zaraziłem się wirusem alfa