Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [159] przesiadka z grupy VAG na AR159

RobertoM
    Gość

Domyślnie [159] przesiadka z grupy VAG na AR159

Witam,

Mój pierwszy post, więc witam wszystkich.
    Do tej pory (ładne 18 lat) jeździłem wyłącznie samochodami z grupy VAG, ale w trakcie poszukiwań przypadkowo obejrzałem AR 159 i chyba taki samochód teraz kupię.

Forum dostarczyło mi duzo informacji. Wiem co się psuje i jaki silnik kupić.
    Generalnie bedzie to sedan 1.9jtd. Chciałbym automat ale czytałem, że siadają sterowniki hydrauliczne - koszt naprawy to kilka tys zł, więc nie mało.

Prośba o udzielenie odpowiedzi w poniższych kwestiach, na które nie mogłem znaleźć info na forum:

1. Czy usterki skrzyni automatycznej są częste - tak pewne, że należy wkalkulować naprawę w cenę zakupu ?
    2. Na rynku wtórnym jest bardzo mało aut z xenonami. Czy można samochód doposażyc w xenony?
    3. Czy w ASO po nr vin jestem w stanie przejrzec historię serwisową autka i potwierdzić przebieg (tak jak np w Audi). Jeżeli nie to czy są jakieś metody na sprzawdzenie rzeczywistego przebiegu (samochody głównie z DE)?
    4. Czy na sprawdzenie samochodu przed zakupem warto umawiać się w ASO czy z góry odpuścić autoryzowaną stację (z uwagi na fachowość) i szukać prywatnych warsztatów?

Dzięki

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Dołączę się do tematu bo sam obecnie posiadam auto z tej grupy Vag (octavia) i bardzo spodobała mi się 159
    Trochę juz wyczytałem i myślę że bym się zdecydował raczej na diesla 120KM w roczniku 2007-2008.
    Jak wygląda sprawa zabezpieczenia antykorozyjnego przez fabrykę w AR159? Czy są jakieś słabe punkty?

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał RobertoM Zobacz post
    4. Czy na sprawdzenie samochodu przed zakupem warto umawiać się w ASO czy z góry odpuścić autoryzowaną stację (z uwagi na fachowość) i szukać prywatnych warsztatów?
    Zależy gdzie mieszkasz i jakie ASO. Ja z mojego doświadczenia omijam ASO, uważam że totalnie nie mają wiedzy na temat Alfy - ale to moje doświadczenia, z modelem 166 zresztą.
    Co do reszty pytań niech się wypowiedzą koledzy od 159

Osobiście wolę poprosić kogoś z forum lub samemu sprawdzić auto komputerem, a na oględziny mechaniczne pojechać na stację diagnostyczną.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

3. Czy w ASO po nr vin jestem w stanie przejrzec historię serwisową autka i potwierdzić przebieg (tak jak np w Audi). Jeżeli nie to czy są jakieś metody na sprzawdzenie rzeczywistego przebiegu (samochody głównie z DE)?
    Poproś o pomoc w tym temacie:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ie_nr_vin.html

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał strazakp Zobacz post
    Dołączę się do tematu bo sam obecnie posiadam auto z tej grupy Vag (octavia) i bardzo spodobała mi się 159
    Trochę juz wyczytałem i myślę że bym się zdecydował raczej na diesla 120KM w roczniku 2007-2008.
    Jak wygląda sprawa zabezpieczenia antykorozyjnego przez fabrykę w AR159? Czy są jakieś słabe punkty?
    gwoli jasności przekazu w języku polskim: z rocznika, z rocznika, a nie w roczniku.... W gaciach mozesz miec, nigdy w roczniku... Piszmy po polsku, nie jakaś groteskową gwarą.
    A do wyboru: nie polecam, za słaby silnik, za ciężkie auto. Moim zdaniem 159 jedzie dopiero od mocy 150 KM i myślę, ze wielu mnie tutaj fachowców i znawców poprze.....
    Natomiast ASO to zasadniczo są bardzo drodzy dyletanci, czasem złodzieje. Polecam ci inne rozwiązanie: znajdz w swoim miescie prywatny warsztat specjalizujacy sie w alfach, lub w ogóle we włoszczyźnie. Tam zrobisz wszystko taniej, pewniej i lepiej, Oczywiscie, żądaj kwitów.
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 08-05-2013 o 22:36

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

1.9 czy to 120KM czy 150KM , żaden nie da większych emocji pod względem przyspieszenia , więc opcja 120KM prostsza i tańsza w użytkowaniu, przy zadbanym egzemplarzu można wziąść pod uwagę , a nie upierać się przy wersji 150KM.
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Szczecin/IRL- KE
    Auto
    AR 159 2.4 JTDM & 156 1.9 M-jet

Domyślnie

1. Czy usterki skrzyni automatycznej są częste - tak pewne, że należy wkalkulować naprawę w cenę zakupu ?
    2. Na rynku wtórnym jest bardzo mało aut z xenonami. Czy można samochód doposażyc w xenony?

Dzięki
    ad1. automat to Aisin af40 jest kilka tematów na forum o tej skrzyni
    ad2. można, jest temat jak to zrobić
    ad3. tu kolega malin2k5 podał miejsce gdzie sprawdzic najlepiej, choc ASO też powinno dać rade
    ad4. moim zdaniem warto

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    1.9 czy to 120KM czy 150KM , żaden nie da większych emocji pod względem przyspieszenia , więc opcja 120KM prostsza i tańsza w użytkowaniu, przy zadbanym egzemplarzu można wziąść pod uwagę , a nie upierać się przy wersji 150KM.
    absolutnie nie jest to prawda. Auto 150 KM jest wyraźnie mocniejsze i dynamiczniejsze i to się odczuwa. Róznica jest. Auto 150 KM jest też z tego powodu bezpieczniejsze.

Użytkownik Świeżak Avatar Falarek
    Auto
    AR MiTo

Domyślnie

ad.1 skrzynia manualna w 1,9 JTDm też mistrzostwem świata nie jest

RobertoM
    Gość

Domyślnie

dzięki za pomoc.
    Mam pytanie o weryfikację przebiegu. W systemie po vin nie ma wpisanych żadnych serwisów. Czy to możliwe?