to prawda auto kompletnie bez charakteruale pod wieloma względami Octavia jest lepsza od 159
to prawda auto kompletnie bez charakteruale pod wieloma względami Octavia jest lepsza od 159
Born to be wild.
Jakimi wieloma?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Cena to żaden argument - pod tym względem Skoda jest "lepsza" od Ferrari. Trzeba by sprawdzić stosunek jakość/cena, ale tutaj samochody lepszej klasy zawsze wypadają gorzej. Jakby porównać Dacię Logan z BMW3, to pewnie Daćka wypadłaby lepiej.
Koszt części - nie wiem, ale nie jestem za bardzo przekonany - Skoda to VW, a 159 to Opel. Na bank droższe będą różne pierdółki do wnętrza (pamiętam, że za skórzaną gałkę do 147 chcieli ode mnie w ASO chyba 580 zł), ale podstawowa eksploatacja chyba nieszczególnie, może zawias...
Spadek wartości - tu się w pełni zgadzam, ale jak kolega chce kupić używkę, to raczej odpada w tej sytuacji.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Mityczny, legendarny już spadek wartości Alfy to w przypadku 159 bardzo często, ale niekoniecznie poprawnie używany aspekt ! Faktycznie w porównaniu do Octavii, Alfa wypada gorzej, ale nie ma dramatu. Dużo lepiej jest już np. w porównaniu nowego Accorda i nowej Alfy (co może dziwić).
Pozdrawiam
202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT
jesli kupujecie samochody kierując się głownie "spadkiem wartości" to znaczy, ze kupujecie wozidła i i interesuje was wyłącznie przemieszczanie się, z punktu A do B. Przy takim podejściu idealnym wyborem jest Octavia.
Pamiętajcie jednak o ważnej rzeczy: życie, codziennie, też ma swój "spadek wartości". Czasem warto zapłacić za coś więcej, ale mieć radochę i realny fun, a nie liczyć każdy grosik i być nudnym smutnym liczykrupą.
wymienię w czym Octavia jest lepsza od 159 jeździłem i jeżdżę jednym i drugim autem więc mam pewne porównanie:
- skrzynia biegów - w 159 jest moim zdaniem dramatyczna
- mniejsza masa całkowita auta - naprawdę czuć, że 159 jest strasznie ciężka
- wspomaganie w mieście (elektryczne vs. hydrauliczne + bolączki 159 z maglem itp)
- bagażnik (miałem 159 sedan, ale SW nie grzeszy wielkością bagażnika)
- funkcjonalność wnętrza - chyba oczywiste
- silnik chodzi zdecydowanie ciszej w Octavi (1,6 TDI)
- wiem, że to nie powinno się porównywać ze względu na ilość koni i pojemność silnika, ale mi Octavia pali w mieście max 7l/100 a 159 (1,9 16v) paliła mi 10 przy takim samym charakterze jazdy
to chyba tyle...nie zrozumcie mnie źle kocham Alfa Romeo (szczególnie swoją GTV) i uwielbiam 159, ale obiektywnie nie jest to idealny samochód i ma wiele wad a Octavia to na prawdę dobre auto do "wożenia tyłka" nie porywa stylistyką ani charakterem, po prostu dobrze się jeździ tym funkcjonalnym wozidełkiem
![]()
Born to be wild.
zatem w ogóle porównania dwóch skrajnie innych aut, zbudowanych do innych celów, nie ma sensu.
aż tak skrajnie inne nie są....jakbym porównywał GTV do Octavi to faktycznie nie miałoby sensu. Wydaje mi się, że 159 i Octavia są mniej więcej w tej samej grupie aut i raczej służą temu samemu czyli przemieszczaniu się z rodziną (większą lub mniejszą) z punktu A do pkt B. Ani jedno ani drugie to nie auto sportowe ani specjalnego przeznaczenia. To, że są skierowane do innych grup odbiorców to inna sprawa, ale technicznie są wbrew pozorom bardzo zbliżone. Nie robiłbym ze 159 jakiegoś wybitnego auta, bo takim nie jest. Nawet Sergio powiedział kiedyś, że 159 to nie jest prawdziwa Alfa, bo za ciężka itp. Uwielbiałem jeździć 159 i też często wypierałem z głowy jej wady, ale nie ma co udawać wad jest sporo mimo, że to piękne auto, chyba najpiękniejsze w swojej klasie.
Born to be wild.
mialem sie nie odzywac ale nie wyrobie.
Jezeli octavia i 159 to ta sama grupa aut to wymiekamAle widac ze ABG ma dobry marketing skoro ludzie dochodza do takich wnioskow.
Ale zeby bylo merytorycznie:
Octavia I to przerobiony golf IV z wiekszym bagaznikiem. Zwykly tani compact z segmentu C, ale przez ten bagaznik wmawia sie ludziom ze jest to conajmniej segment wyzej. Zreszta podobny manewr zastosowano w SuperB ktora aspiruje do klasy wyzszej sredniej bedac ciut wiekszym passatem.
Gdzie tam porownanie do 159 ktora jest autem z segmentu D i marka premium jest co najmniej nie ma miejscu.
Nie mowie ze octavia to zle auto, stad jego sukces rynkowy ale nie przesadzajmy.
Mowiem to ja jarzabek![]()