Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Sprzęgło - dziwny dźwięk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radoshliv
    Mieszka w
    Warszawa/Elbląg
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 16V '03

Domyślnie Sprzęgło - dziwny dźwięk

Witam wszystkich. Dzis po przejechaniu okolo 400km i zgaszeniu auta uslyszalem, ze gdy wciskam pedal sprzegla to wydaje dziwny odglos (nawet na zgaszonym silniku). Wczesniej wszystko bylo tip top. Sprzeglo wymieniane okolo rok temu. Odgłos podobny do tarcia mokrą szmatką po szybie. Jakies sugestie? Pzdr!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

mam to samo. Jutro odstawiam samochód na wymianę łożysk i wymianę płynu hamulcowego (sprzęgło mnie wkurza już od jakiegoś czasu)... wymieniłem co prawda dwa lata temu, ale od tego czasu, wymieniałem jeszcze parę szpejów przy pedale sprzęgła... wysprzęglik z pompą... i ciągle zdarza się "zgrzytanie" sprzęgła...

Zobaczymy, czy po wymianie płynu i odpowietrzeniu coś pomoże.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radoshliv
    Mieszka w
    Warszawa/Elbląg
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 16V '03

Domyślnie

dzieki. daj znac po odebraniu auta czy pomoglo i ile mam uzbierac w portfelu

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ok. Jutro mam nadzieję, że się coś dowiem. Jakbym sobie zapomniał, to mi przypomnij tak koło wtorku po południu Ok?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ok. Samochód odebrany. Wszystko pięknie ładnie, ale sprzęgło - moim zdaniem bez zmian.
    Dalej działa jakoś tak dziwnie ciężko, jakby obcierając o coś. Trudno to opowiedzieć.
    Mechanik twierdzi, że jak dla niego - coś z dociskiem nie tak. Ale sprzęgło robiłem kompletne (z dociskiem)... co prawda jakiś czas temu (dwa lata?)... tyle, że ten problem z pedałem sprzęgła był cały czas.
    Po zmianie sprzęgła mechanik mówił, że pewnie pompa lub wysprzęglik.
    Po wymianie wysprzęglika - "cholera wie co, może coś z pedałem nie tak"...
    Wymieniłem tulejki, sprężynę (bo pękła w między czasie). Teraz płyn hamulcowy. Już nie mam pomysłu. Czekamy, aż ktoś odgadnie, gdzie leży problem.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 1.9 JTD 136 KM

Domyślnie

Bardzo możliwe, że sprzęgło uległo przedwczesnemu zużyciu...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

tylko, że to "dziwne zachowanie pedału sprzęgła" występuje prawie cały czas (prawie, bo raz jest dobrze, raz nie).

Nawet zaraz po założeniu nowego sprzęgła + docisku, pojawiały się takie zachowania... więc szczerze wątpię, że to wina przedwczesnemu zużyciu. Przecież nie założyli mi "lewego sprzęgła" - samochód był robiony w ASO, a ja nie byłem "klientem z ulicy"...

Druga sprawa - co już pisałem, po wymianie sprzęgła, usłyszałem, że pewnie wysprzęglik lub pompa.
    Po wymianie pompy + wysprzęglika (oczywiście oryginały)... hmmm... to pewnie coś przy pedale. Może tulejka, sprężynka itd.

Wymieniłem tulejkę, sprężynkę, sprawdziłem wszystkie elementy - kapturek, nasmarowałem wszystko towotem, żeby dobrze chodzło. Ale dalej lipa. Raz chodzi normalnie, raz "zgrzypi". Czasami mam dość. Bo w samochodzie wszystko robię na tip-top. Nie oszczędzam na częściach. A tutaj taka rzecz potrafi odebrać całą przyjemność z jazdy. Pedał czasami zgrzypi jak stara wersalka. Masakra.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ok. Sprzęgło dało dzisiaj popis na całego. Pedał stopniowo zostawał coraz niżej, aż dzisiaj - nie dało się już wbijać biegów (na włączonym silniku), więc odpaliłem na dwójce, i dojechałem do mechanika.

Dodatkowo po jakimś czasie jechania na takim sprzęgle, pojawiły się dziwne świszczenia. Mechanik zdiagnozował:
    - możliwe, że przewód sprzęgła jest nieszczelny (ostatni element, który nie był wymieniany);
    - prawdopodobnie szlag trafił łożysko z dociskiem...

Mam tylko nadzieję, że po wymianie tego, co teraz zostało zdiagnozowane, w końcu sprzęgło będzie działało miękko i przyjemnie, a owe momentami pojawiające się zgrzytanie - zniknie!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

pękło ucho łożyska oporowego albo rozleciał się docisk

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Da się to wymienić? Czy czeka mnie cały komplet (sprzęgło kompletne robiłem w ASO dwa lata temu... a raczej dbam o sprzęgło, w Punto wytrzymywało mi 100 000km... a tutaj zrobiłem 40 tys? 50?)...