Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 113

Temat: Zmiana auta z Octavia1 na...Alfa 159???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Aaa, no z tym to się zgadzam, tylko, jeżeli ktoś już rejestruje się na forum Alfy, to pewnie jest świadom tego, jakim samochodem jest AR 159 i wydaje mi się, że gdyby nadal chciał jeździć niemieckim czołgiem, to poszedłby raczej w stronę Passata, A4, czy nowszej Octavii.

Sama Skoda to fajne, dobre auto, tylko tak jak koledzy pisali : Zależy czego się oczekuje od samochodu. Jak ktoś chce mieć 100 schowków, podstawek na kubki i zainstalowaną folię na wymiociny niemowlaka, to polecam:

Alfa to Alfa - w tym zawarte są wszystkie wspaniałe, dobre i te niedobre cechy Belli - trzeba się z nimi zapoznać przed zakupem, bo jeżeli ktoś szuka w 159 SW, Octavii w ładniejszej budzie, to bardzo błądzi

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    mialem sie nie odzywac ale nie wyrobie.
    Octavia I to przerobiony golf IV z wiekszym bagaznikiem. Zwykly tani compact z segmentu C, ale przez ten bagaznik wmawia sie ludziom ze jest to conajmniej segment wyzej. Zreszta podobny manewr zastosowano w SuperB ktora aspiruje do klasy wyzszej sredniej bedac ciut wiekszym passatem.
    Octavia II i Superb II (nie wiem czy tak się nazywa tego nowszego) są zbudowane na przedłużonej płycie podłogowej (odpowiednio Golfa chyba V i Passata). Stąd wymykają się łatwemu przypisaniu do odpowiedniej klasy. Ja Octavie II traktuję jako napompowanego kompaktowego sedana.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał mar0s Zobacz post

alfa to alfa - w tym zawarte są wszystkie wspaniałe, dobre i te niedobre cechy belli - trzeba się z nimi zapoznać przed zakupem, bo jeżeli ktoś szuka w 159 sw, octavii w ładniejszej budzie, to bardzo błądzi

amen !!!
    Born to be wild.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Ciekawe co kupił stazakp ?

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Mondeło

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Mondeo to akurat całkiem fajny wózek, sam zastanawiałem się nad nim, zanim kupiłem AR.

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Hehe, fajna dyskusja, ale nazywanie SW kombi to spora przesada. I nie chodzi tutaj wcale o jakąś śmieszną ideologię, a o zwyczajną użyteczność. Nie wiem, jak to dokładnie wygląda w 59, ale w 56 bagażnik sw jest malutki, a otwór ładowniczy ciasny. Jeżeli ktoś kupuje sw jako "kąbi" do wożenia lodówek, mebli, itd. to gratuluję pomysłu. U mnie to kombi ma pomieścić nieduże walizki dla dwóch osób i tyle. Jeżeli ktoś zakładał inaczej przy zakupie i przewidywał ładowanie sw pod dach - ok, jego prawo, ale moim prawem jest nazwanie tego co najmniej nierozsądnym.

Krótko: takie z SW kombi, jak z passata luksusowa limuzyna. (bez urazy, nie mam nic przeciwko paskom)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Jak się postawi obok siebie Mondziaka kombi i 159 SW z otwartymi klapami bagażnika, można zaliczyć opad szczęki .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

vs

To jest właśnie jeden z powodów dla których napisałem, że jeżeli ktoś przesiada się z samochodu "użytkowego" - kombi do np. AR SW. SportWagon, jak to słusznie napisał KHOT wypada blado przy konkurencji pokroju: Mondeo, Passat, Suberb, Insygnia etc. jeżeli patrzymy np. na przestrzeń bagażową, czy miejsce na tylnej kanapie.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Ja mam 2+1 i mam 6 SW. Mam też Paska Kombi. Na wakacje w zupełności wystarcza, do wożenia lodówek i zmywarek Pasek nie ma równych. Niemniej 159 ma zasadniczy problem z tożsamością - ktoś chyba w tym wątku o tym pisał. Ani sportowe, ani rodzinne, jedynie 1750tbi wydaje się być dobrym wyborem. Reszta albo muł, albo diesel. Albo muł diesel. Gran Turismo to też średnio, bo ciasno i fotele nienadzwyczajne. Właściwie tylko wygląd jest zasadnicznym plusem, chyba że tak jak napisałem - 1750tbi
    Brakuje V8