Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Bagażnik rowerowy do 147 - na klapę?

Użytkownik Rowerzysta Avatar velandil
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 JTD 16v '03

Domyślnie Bagażnik rowerowy do 147 - na klapę?

Poradzicie coś w kwestii przewożenia rowerów (2 szt.)? Myślałem o bagażniku na klapę, coś w tym stylu: http://boxcars.pl/thule-9103-clipon.html
    ale wiele ludzi odradza te rozwiązania i zdecydowanie przekonuje do przewożenia rowerów na dachu. Tylko, że ja nie mam relingów, żeby zamocować bagażnik dachowy, musiałbym wszystko kupić co z pewnością przewyższy znacznie koszt bagażnika na klapę. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii i konkretnie z modelem AR 147?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Gadzet17
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    AR 147 FL

Domyślnie

Kolego nie wiem czy dostaniesz taki bagażnik do alfa 147. A co do bagażnika dachowego, to przecież nie są wymagane relingi. Montujesz stopy z belkami a na to uchwyt na rowery, narty itp. moim zdaniem bardziej uniwersalne i na pewno nie droższe ja zrobiłem sobie komplet z THULE za 150zł

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Sam używam uchwytu ClipOn 9103 i jestem z niego zadowolony, ale...po pierwsze pamiętaj, że Bella nie może mieć żadnej lotki na tylnej klapie, po drugie zalecam delikatne zmodyfikowanie fabryki Thule i dołożenie gumek, które zabezpieczą klapę przed uszkodzeniem. Nie wiem dlaczego ktoś odradza Ci rozwiązanie typu uchwyt na klapę? Wg mnie to bardzo fajne rozwiązanie. Sam załadunek i rozładunek jest na pewno o wiele bardziej komfortowy niż w przypadku bagażnika dachowego. Co do modyfikacji to ja zabezpieczyłem "łapy" trzymające za dolną i górną krawędź klapy gumkami. Myślałem co byłoby najlepsze i po przemyśleniu sprawy wpadłem na genialny pomysł i naciągnąłem na te łapy kawałki odcinków dętki rowerowej o małej średnicy (takiej od kolarki). Guma dokładnie przykryła te łapy i nie ma teraz możliwości, że podczas zapinania czy rozpinania bagażnika coś mi się porysuje. Rozwiązanie tanie i zdecydowanie lepsze niż to co oferuje producent w postaci "plastrów" które trzeba wkleić we wspomniane łapy. Sam bagażnik jest o tyle godny polecenia, ponieważ pasuje w zasadzie do każdego hatchbacka lub kombi...Ja używam go w drugim samochodzie ponieważ w Belli montaż uniemożliwia wspomniana lotka na klapie...

Użytkownik Ogier Avatar Semprefedele
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 TS 120HP

Domyślnie

Cytat Napisał Gadzet17 Zobacz post
    Kolego nie wiem czy dostaniesz taki bagażnik do alfa 147. A co do bagażnika dachowego, to przecież nie są wymagane relingi. Montujesz stopy z belkami a na to uchwyt na rowery, narty itp. moim zdaniem bardziej uniwersalne i na pewno nie droższe ja zrobiłem sobie komplet z THULE za 150zł
    Ten zestaw thule masz do 5 czy 3d? Jeśli 3d to jaki bo sam chętnie kupię. Z tego co wiem to o ile z wersją 5d nie ma problemów to do 3d ciężko cokolwiek znaleźć ze względu na nietypowe mocowanie tylnej belki (brak drzwi wymusza specjalne mocowanie do krawędzi przy szybie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

na klapę jest ok miałem i polecam. przewoziłem na takim rower wart ok 12tys zł i nigdy nic się nie działo.

foto poniżej:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ALFA1.jpg
Wyświetleń:	7143
Rozmiar:	370.7 KB
ID:	95788

Na klapie przewozić najlepiej ramę a koła w bagażniku.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

A ja mam do was jedno pytanie, mam taki bagażnik http://media.thehubsa.co.za/uploads2...thule-9103.jpgv no ale jak zakładam na sucho to widzę że będzie strasznie rysował klapę - a w belli to tak nie może być, mam do was pytanie jak to zabezpieczyć żeby się nie rysowało, chodzi o te mocowania na górę/dół, no i jest jeszcze jeden problem bo mocowania górnie nie chcą wejść w szparę między klapą a dachem - naczy wchodzą na siłę ale wtedy zniszczyły by lakier klapy. Dzięki za pomoc

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 JTD 16v '03

Domyślnie

Dzięki za wskazówki i opinie. Nie wiedziałem, że nie potrzeba relingów do bagażnika dachowego Może więc się na takowy zdecyduję. Jeszcze jedno pytanie - wiecie może czy do takiego bagażnika można przymocować przyczepkę dla dziecka (np. Chariot Cougar)?

Użytkownik Świeżak Avatar zbigniew-777
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM exclusive, TCT, Bose, panorama, LPG,

Domyślnie

będę miał na zbyciu bagażnik dachowy ( belki bazowe ) do AR 147 3/5 drzwiowy włoskiej firmy FAPA raz użyty więc wygląda jak nowy, wszystko jest w komplecie tak jak po zakupie

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 JTD 16v '03

Domyślnie

ile będziesz za niego chciał?

Użytkownik Ogier Avatar Semprefedele
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 TS 120HP

Domyślnie

Podłączam się do pytania. Jeśli kolega się nie zdecyduje to ja chętnie poznam ofertę