Witam kolegów.
Od tygodnia mam problem z hamulcami. Podczas hamowania pedał opada na samiutki dół, żeby hamować muszę to robić pulsacyjnie, jakby "napompować" pedał aż załapią hamulce. Tydzień temu hamulce były odpowietrzane, po tygodniu (czyli wczoraj) znowu zabrałem się z wujkiem za odpowietrzanie, i znowu było powietrze w układzie, zwłaszcza w bodajże przednim lewym kole gdzie było go bardzo dużo. Czy to pompa jest do wymiany ? Jeśli tak, to jaką ja musiałbym kupić, ponieważ są 2 wersje.
- Jedna ma średnicę 22,22 mm
- Druga ma średnicę 23,81 mm
- I czy to ma znaczenie do jakiego systemu hamulcowego są skierowane ?(Bosch, Bendix, itd)
Dodam też, że mój samochód nie ma ABSów.
Ciekawi mnie też jedna rzecz. Po tym drugim odpowietrzaniu hamulce jeszcze przez pierwszy dzień i ok. 15 minutowej jeździe (robiliśmy to pod wieczór, więc wracałem prosto do domu) podczas naciskania pedału hamulca miały taki moment syczenia, takiego dźwięku jakby pompką się coś pompowało, potem hamulec robił się twardy, ale nie wpadał. Teraz ten dźwięk jest dużo cichszy (chyba go nawet nie ma nie jestem w 100% pewien), lecz hamulec wpada do samego dołu.