Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: wymiana przegubu zew. HELP

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Zawleczka na segera jest w tipo/tempra w alfach (przynajmniej ts-ach ale w boksrze powinno być tak samo) przegub jest zabezpieczony oringiem sprężystym na końcu półośki, który potrafi się nieraz źle ułożyć i dlatego trzeba walić młotem ostro, widziałem też przypadek z rozcinaniem przegubu flexem przez ten oring ale to już ostateczność.

Kolega alfasound_mania napisał o smarze grafitowym - to raczej nie jest smar do przegubów on nie sprawdza się przy powierzchniach działających na siebie z dużą siłą. Do przegubów tylko i wyłącznie smar z zawartością mos2.

Motyw z rozwierceniem śruby jest bardzo dobry.

remi200833
    Gość

Domyślnie

a wlasnie zanim sie zabiore do tego przeciez jak bede walil m mlotem to cala polos bedzie pchana do skrzyni a trzeba rozlaczyc przeciez polos z przeglubem

---------- Post dodany o godzinie 09:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:25 ----------

a jesdzce jedno czy moge wybic swozen na polosi

remi200833
    Gość

Domyślnie

juz zrobilem wystarczylo mocno skrecic kolami lub odkrecic drazek kier. i odk.cala zwrotnice i tle bezsciagania tarczy i zacisku ale dzieki wszystkim za pomoc

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Czy wystarczy w przegubie zewnętrznym sam smar którym został wypełniony fabrycznie. Ponieważ mechanik i to nie w byle jakim zakładzie przy wymianie popaprał lekko przegub smarem i powiedział że nie trzeba dodatkowego smaru bo już był wypełniony a miałem dodatkowo dwa woreczki smaru bo kupiłem przegub Metelli i osobno osłonę LÖBRO z nakrętką i dwoma woreczkami smaru? Niewiem czy ściągnąć tą opaskę z szerszej strony i dodać tam smaru. Do tego jeszcze tak założył opaskę że ocierała o czujnik abs i musiałem Ją dobić trochę.