Powiem tobie że pierwsze słyszę o takim przypadku w 1,9tdi no chyba że kolega zalewał auto bio ester czy jak to się tam nazywa ,te silniki są trwałe i raczej cięzko je zakatować moja znajoma posiada octavię 1 z takim właśnie motorem i ostatnio przekroczyła 350tyś (od nowości w rodzinie ) i nic zero ingeręcji w motor auto gada aż miło także jakoś pechowo trafił kolega z tym swoim
U nas powyżej 350 i nawet sprzęgło nieruszane... A to niepierwsze 1.9 u nas.
Brak pierścienia trudno nazwać awarią
- - - Updated - - -
Czyli jedno turbo na 100.000km? Nie wierzę! Musiał bez oleju lub pompy olejowej jeździć... W tych silnikach turbo dożywa do końca!turbawka 2 razy regenerowana
Witam serdecznie Forumowiczów!
Jestem tu nowy i trafiłem tutaj ponieważ jestem na kupnie auta, i wpadła mi w oko pewna Alfa 147 rok 2003 1.9JTD, skóra, elektryka pełna, climatronic, centrala, tempomat i pewnie jeszcze kilka ciekawostek.
Dawno temu jeździłem hondą civic( a nawet dwiema)...
Piszę do Was aby się dowiedzieć co nie co o Alfach... Mam szansę kupić w/w samochód za 9 tys zł do rejestracji. Sprowadzony z Włoch, przebieg na liczniki 199 tys. i wg mnie pewnie taki jest bo oprócz małego rozcięcia skóry na siedzisku kierowcy, reszta foteli prawie jak nowe.
I teraz pytanie, nigdy nie jeździłem alfą nie serwisowałem jej itd... Jak wygląda kwestia serwisu, wymiany części, rozrząd, hamulce, zawieszenie??
Nie da się ukryć że po jeździe próbnej zakochałem się w niej
Proszę o pomoc i wskazówki co i jak ...
PS.
Jeśli napisałem posta nie tam gdzie trzeba to z góry przepraszam !
Chłopie te 16min spędzonych na forum mogłeś przeznaczyć na przeszukanie forum w celu znalezienia odpowiedzi (których jest cała masa!) a nie na pisanie nowego tematu
156 1,9 M-jet 150KM 2005r
Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem... dzięki że poświęciłeś swoją jedną minutę na tego posta... Chodziło mi o Wasze opinie co do tego modelu auta, czy za te pieniądze to nie wydaje się za niska cena itd??
Czego oczekujesz, ze ktoś Ci na tacy wszystko napisze? Takie pytanie jak twoje pojawiają sie kilka razy w tygodniu więc niektórym już się znudziło pisać w kółko to samo. Skoro chcesz kupić auto i wydac na nie 9 tys złotych to chyba wypadało by sie pofatygowac i poszukac już istniejących tematów. Na forum znajdziesz wszystkie informacje dotyczące 147. Na co zwracac uwage przy zakupie, o awaryjnośći, kosztach napraw itp itd wystarczy poświecic troche czasu, a nie iśc na łatwiznę. Wyjdzie Ci to na dobre bo zaoszczedzisz sobie stresu w uzytkowaniu auta.
Właśnie szukam, ale widzę że wszyscy bardzo pomocni jesteście![]()
A Ty bardzo leniwyNajpierw poczytaj trochę o tym modelu, jak poczytasz o podstawowych sprawach, o które wyżej pytasz i nadal będziesz miał jakieś wątpliwości wtedy chetnych do pomocy znajdziesz. Jesli pierwsze co zrobiłeś po zarejestrowaniu sie na forum to założenie tematu z podstawowymi pytaniami to nie licz, ze sie wszyscy na hura rzuca do pomocy
![]()
wiem o co chodzidzięki że w ogóle się wdałeś w rozmowę ze świeżakiem na forum hehe coś tam już czytałem przez weekend bo oglądałem w piątek ten samochód.
W sumie to piszą że drobne problemy z elektryką, że zawieszenie nie lubi polskich dróg(jakie są każdy wie). O silniku w zasadzie słyszałem same pozytywne opinie.
Z tym że ogólnie tak się utarło że alfy lubią się psuć...