Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Jeżeli nie polecasz to napisz co jest z nią nie tak - to jest temat dla szukających auta i komuś z pewnością się przyda rzetelna informacja.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

neo77
    Gość

Domyślnie

Czy na temat tego samochodu coś już było? Szukałem, ale ogłoszenia po pewnym czasie wygasają i niestety nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi (być może ją przeoczyłem).
    Alfa z Poznania, Polcar, jtdm 2007r.
    http://polcar.otomoto.pl/alfa-romeo-...C27619294.html

Będę wdzięczny za jakieś info.
    Ostatnio edytowane przez neo77 ; 20-05-2013 o 14:20

Użytkownik Świeżak
    Auto
    brak

Domyślnie

Niestety miałem przyjemność jechać tym autem. Może zacznę od obsługi... TRAGEDIA to mało powiedziane, ładnie to ujmując, można by rzec w ładnych słowach, iż nie są zbyt mili. Auto to totalna dezela. Pierwszy bieg bardzo źle wchodzi, dziwne odgłosy spod maski (może mechanikiem nie jestem ale to nie pierwsza moja alfa, którą chciałem kupić), plastyki w środku w niektórych miejscach połamane, konsola mocno porysowana, blachy źle spasowane. Po jeździe testowej bagażnik nie chciał się otworzyć.

neo77
    Gość

Domyślnie

Dzięki za info. Wszystko jasne. Z polcaru powiedzieli tylko, że jest malutki problem z piątka i szóstką... Ok, zaoszczędziłem czas i pieniądze

RobertoM
    Gość

Domyślnie

Koledzy byłem na przeglądzie przed zakupowym.
    Generalnie autko bez uwag. Jedyny problem to zapocona uszczelka przy misce olejowej od skrzyni (automat). Nie ma wycieków tylko się poci w tym miejscu.
    Więcej wad ten samochód nie ma, ale mam obawy czy nie są to początki większych problemów.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał neo77 Zobacz post
    Dzięki za info. Wszystko jasne. Z polcaru powiedzieli tylko, że jest malutki problem z piątka i szóstką... Ok, zaoszczędziłem czas i pieniądze
    Gdyby był malutki to by go zrobili zanim wystawili auto do sprzedaży ;-)

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Świeżak
    Auto
    brak

Domyślnie

Pytanie z innej beczki. Załóżmy, że znalazłem poza naszym pięknym krajem Alfę, która mi odpowiada. Czy jest jest jakaś firma (lub Samarytanin na forum, która pomoże sprowadzić mi auto i będzie w stanie określić jego stan techniczny za granicą? (podpięcie do komputera, jazda próbna etc?) Jeśli tak to jaki jest koszt takiego zabiegu?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    ONY, RDE, KR
    Auto
    AR 159,1.9 JTDM, V16, 2007,manual, Rosso Rubino

Domyślnie

Cytat Napisał DNX Zobacz post
    Alfa z Olkusza u mnie odpadła w związku z wystawieniem faktury VAT MARŻA ;] dopytałem o numer auta

ZAR93900007115943

Więc pozostały mi dwie opcje Oświęcim i Mielec oraz druga opcja z Olkusza przeglądaliście może te ogłoszenia? Ktoś coś chciałby o nich powiedzieć?

Pozdrawiam

W Olkuszu z ogłoszeń to widać, że jest jedna ta sama Alfa w dwóch komisach.

Telencephalon
    Gość

Domyślnie

Witam Panowie,
    jak narazie jestem zupełnie zielony, a widzę że sporo tu ekspertów, więc konkretnie -
    interesuje mnie zakup tego autka http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C28274331.html, a mieszkam trochę daleko.
    Czy ktoś z Was może miał przyjemność obcować z tym modelem ?
    Dzięki z góry za pomoc

neo77
    Gość

Domyślnie

Z tego względu, że jest już 350 stron tego wątku a linki do ogłoszeń wygasają (co powoduje powtarzanie zapytań o jeden samochód), zastanawiam się nad rozwiązaniem, które mogło by pomóc wszystkim szukającym 159.
    Czy osoby, które dokonały oględzin jakiegoś samochodu, mogłyby wpisywać dane np. w sposób jak poniżej? Myślę, że dzięki temu stworzymy sobie trwałą bazę "perełek".

P.S.

Celowo nie podaję komisu, linka i danych sprzedającego ze względów ochrony danych lub uniknięcia ew. problemów (sprzedający może się zmienić, a poza tym kto wie, co komu może do głowy strzelić...) Zainteresowany samochodem tak czy siak znajdzie ogłoszenie po mieście, modelu, kolorze ew. vin. Wiem, że komuś, kto stracił czas i pieniądze na podróż to nie pomoże, ale szukającym na pewno. Jeszcze prośba do wszystkich aby wpisywali ocenę samochodu rzetelnie i obiektywnie, bo niepotrzebne emocje mogą tylko zaszkodzić i sprzedającym, i ewentualnym kupującym. A wnioski co do samochodu i sprzedającego, każdy wyciągnie sam...
    Co myślicie o nowym wątku z taką bazą?

Zacznę od siebie.

-------------------------------------------------------

Samochód: 159 jtdm 150 km sedan
    kolor: grafitowy
    miasto wystawienia do sprzedaży: Warszawa
    vin: ZAR93900007118393

opis z ogłoszenia:

SALON POLSKA. AUTO BEZWYPADKOWE , SERWISOWANE , Z ORYGINALNYM PRZEBIEGIEM DO POTWIERDZENIA W ASO. PIERWSZY WŁAŚCICIEL.

PIERWSZA REJESTRACJA AUTA -22.02.2008 ROK. ROK MODELOWY 2008.
    DODATKOWE WYPOSAŻENIE - XENON , KLIMATRONIC
    pierwszy właściciel, serwisowany w ASO, bezwypadkowy, garażowany

Oględziny: maj 2013

Uwagi: samochód uderzony w przód, po remoncie, klimatyzacja nie działa, uszkodzona skrzynia biegów (jedynka i dwójka), ślady korozji na błotnikach, geometria zawieszenia najprawdopodobniej krzywa (mocno ścięte od wewnątrz opony). Wskazania przebiegu podczas diagnostyki komputerowej: 0 km
    Potwierdzona przez ASO historia: zakupiony w salonie w W-wie 2008 r przez firmę lesingową; od 2012 w rękach prywatnych. Ostatni wpis w ASO w II poł. 2010 z przebiegiem 119 636 km.

Ostatnio edytowane przez neo77 ; 21-05-2013 o 07:11