Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Problem z poduszką pasażera

Ptasiek
    Gość

Domyślnie Problem z poduszką pasażera

Witam. W mojej GT z 05"roku od tygodnia pali się poduszka powietrzna od strony pasażera. Czasami na sekundę potrafi zgasnąć, po czym się zapala znowu.
    Chciałem spróbować ją wylłaczyć kluczykiem, ale okazało się, że kluczyk wchodzi, ale nie mogę go niestety mimo wielu kombinacji przekręcić. Co może być problemem.
    Osobna sprawa to to, że posiadam niestety tylko jeden kluczyk i muszę dorobić drugi ze względu na posiadanie policy AC (podobno trzeba posiadać dwa klucze). Jednakże, że posiadam tzw. karty kluczy- czy jak to tam się nazywa. Jakie są koszty takiej karty oraz klucza, może ktoś wie. Czy musze to robić w Alfie czy mogę dorobić klucz gdzieś indziej...by obniżyć koszty.
    Przed chwilą znalazłem na All kluczyk tzw. surówkę w cenie do 30zł. Obudowy oryginalne chodzą po 60 zł.

Dzięki za wszelkie info.
    Ostatnio edytowane przez Ptasiek ; 27-05-2013 o 06:34 Powód: dodatkowe info

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Dorobienie kluczyka do GT to koszt ok 600 zł. Tyle płaciłem za poza serwisową w ASO usługę.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Do AC wymagają zakodowanego itp czy po prostu drugi kluczyk ktorym można tylko otworzyć auto ?

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    Do AC wymagają zakodowanego itp czy po prostu drugi kluczyk ktorym można tylko otworzyć auto ?
    Nie wiem czy to reguła, ale mnie nikt nigdy tego nie sprawdzał. Tylko czy szt jest 2

A wracając do tematu. To która konkretnie kontrolka Ci się zapala? Czerwona ogólna dla poduszek czy ta pomarańczowa informująca o wł/wył poduszki czołowej pasażera?
    Ostatnio edytowane przez slejerek ; 27-05-2013 o 15:48
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

Użytkownik Świeżak Avatar Marconi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Auto
    Była Alfa Romeo GT 1.9 jtd-m, obecnie Alfa 159 SW 2.4 jtdm

Domyślnie

Jeśli Ci gaśnie i zapala się kontrolka to znaczy że masz coś ze stykami od instalacji poduszki nie tak, lepiej sprawdzić gdzie nie łączy niż by miała ta poduszka w kryzysowej sytuacji nie wystrzelić

Ptasiek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał slejerek Zobacz post

A wracając do tematu. To która konkretnie kontrolka Ci się zapala? Czerwona ogólna dla poduszek czy ta pomarańczowa informująca o wł/wył poduszki czołowej pasażera?
    Czerwona

- - - Updated - - -

Napisąłem jasno, że nie mogę dezaktywować poduszki- nie wiedzieć czemu nie mogę przekręcić kluczyka. A bez bezaktywacji raczej nie powinno się grzebać w kablach.

Użytkownik Świeżak Avatar Marconi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Auto
    Była Alfa Romeo GT 1.9 jtd-m, obecnie Alfa 159 SW 2.4 jtdm

Domyślnie

Jeżeli ta kontrolka jest czerwona to przekręcając kluczyk od poduszki pasażera nadal będzie Ci się świecić czerwona kontrolka bo ona sygnalizuje niesprawny układ, przekręcając kluczyk wyłączasz możliwość wystrzelenia poduszki pasażera

Możesz grzebać w kablach, wystarczy że ściągniesz klemę z akumulatora i nie ma możliwości żeby Ci poduszka wystrzeliła, najprawdopodobniej masz pod siedzeniem pasażera poluzowane złącze poduszki i dlatego Ci ta kontrolka mruga

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    dąbrowa górnicza
    Auto
    alfa romeo GT 1.9 jtd (2004)

Domyślnie

Cytat Napisał Marconi Zobacz post
    Jeżeli ta kontrolka jest czerwona to przekręcając kluczyk od poduszki pasażera nadal będzie Ci się świecić czerwona kontrolka bo ona sygnalizuje niesprawny układ, przekręcając kluczyk wyłączasz możliwość wystrzelenia poduszki pasażera

Możesz grzebać w kablach, wystarczy że ściągniesz klemę z akumulatora i nie ma możliwości żeby Ci poduszka wystrzeliła, najprawdopodobniej masz pod siedzeniem pasażera poluzowane złącze poduszki i dlatego Ci ta kontrolka mruga
    u mnie świeciła z 2 tyg-grzebanie w stykach pod fotelem pasażena załatwiło problem(luz na stykach).-zacznij od tego. pzd.

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Cytat Napisał Ptasiek Zobacz post
    Czerwona

- - - Updated - - -

Napisąłem jasno, że nie mogę dezaktywować poduszki- nie wiedzieć czemu nie mogę przekręcić kluczyka. A bez bezaktywacji raczej nie powinno się grzebać w kablach.
    Nie, nie napisałeś jasno. A skąd wiesz która poduszka powoduje zaświecenie się kontrolki? Sugeruję podpiąć auto pod komputer żeby to sparwdzić. Wtedy grzeb w kablach odpowiedniej poduszki bo pewnie złącze niekontaktuje.
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

ViP Pirat drogowy Avatar szamacz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

Jak poprawienie styków pod fotelem nie pomoże, to rozkręcaj schowek i nad nim masz kable od poduszki czołowej pasażera - u mnie poprawienie styków tych kabli dopiero pomogło
    To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...

AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
    AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance