Witam Wszystkich!
Założyłem wątek i trochę mnie nie było...Sorry.
Przeczytałem jednak wnikliwie wszystkie komentarze i opinie za co dziękuję.
Oczywiście ciągle jeżdżę swoją Octavią1 a zmianę auta planuje na przyszła wiosnę (teraz brak finansów). Nie mam dużych doświadczeń z samochodami, bo Octavia jest moim drugim autem (wcześniej miałem Carine2). O1 jeżdżę już 4,5 roku a na liczniku dobija do 200tys km (sam zrobiłem zaledwie 30tys km). Tak, jeżdżę mało (ok 6000km/rok) i głównie (80%miasto). Najwyżej raz w roku wyjeżdżam na wakacje w polskie góry (ponad 600km).
Owszem O1 jeździ mi się dobrze, nie narzekam na komfort, prowadzenie i eksploatację. W zasadzie przy tak niewielkich przebiegach rocznych, to wiele mi się nie psuje. Wszystkie wymiany (płyny, filtry itp.) robię na czas a może i wcześniej (olej i kpl. filtrów co roku).
Gabaryty tego auta mi osobiście pasują. Mam dwoje małych dzieci (2,5roku) i bez problemu podróżujemy. Bagażnika aż tak bardzo teraz nie wykorzystuję. Co innego jak dzieci jeździły w wózku, to faktycznie do Bagażnika O1 (hb) wózek bliźniaczy wchodził bez problemu
Choć jeszcze czas na deklarowaną zmianę auta, to już zaczynam się rozglądać co jest na rynku w zasięgu mojego portfela (na dzień dzisiejszy 30-32tys zł).
Oczywiście O2 biorę pod uwagę ale raczej w benzynie (najlepiej 1.8TSI-trochę jeszcze drogo) bo te diesle już nie są takie jak w mojej Octavi1.
Patrzałem na Mondeo mk4, bo ładne auto, dobrze wyposażone, komfortowe i w przystępnej cenie. Oczywiście rzuciła mi się w oczy AR159 i tak siedzi w głowie cały czas
Piszecie, że 159 nie dla rodzin bo mało miejsca z tyłu, mały bagażnik itp. chyba dwoje małych dzieci w fotelikach zmieści się do tyłu??? a do bagażnika (oprócz zakupów) również pomieszczę bagaże na 2 tygodniowy urlop (nawet w sedanie)???
Po przeczytaniu opinii ludzi, to AR159 w benzynie odradzają, wieć pozostaje diesel, a tu raczej 120KM.
Piszecie że AR nie dla rodzin tylko do tzw lansu itp... Ja jak widuję 159 (również w okolicy gdzie mieszkam są dwie), to widzę w środku foteliki dla dzieci, co pokazuję że kupują je rodziny do codziennego użytku.
Wg. mnie auto jak każde inne (ale bardzo ładne) i wielofunkcyjne.
Specjalnie nie mogę się wypowiadać nt. 159 bo nie jeździłem i nawet nie siedziałem w środku, natomiast wizualnie (zewnątrz i środek) bardzo mi się podoba i przebija większość aut różnych segmentów.
Może faktycznie Octavia to wybór bardziej rozsądkowy nad 159. Octavia 2 też jest ładna (dla mnie i zależy od wersji) i pewnie tańsza w utrzymaniu (chodzi o serwis, części).
Wiadomo, że auto tak się sprawuje jak o nie dbamy...ale kupując używane (np 5letnie) nigdy nie wiem kto i jak nim jeździł i dbał więc na dzień dobry może przysporzyć problemów=wydatków.
W zasadzie to mocno nie nastawiam się na konkretną markę przy zmianie auta bo patrzałem na: AR, Octavia2, mondeo mk4, accord (trochę drogo)....i tyle.
Marki takie jak: BMW, VW odpadają! Z grupy VAG tylko Octavia lub Seat (np. Altea).
musisz pojeździć trochę każdym z tych aut...dopasowć się. Nie ma auta uniwersalnego i pięknego zarazem![]()
Born to be wild.
159 to nie jest auto wielofunkcyjne. Z punktu widzenia wożenia dzieci, majdanu na wakacje pięcioosobowe, albo wapna na budowę, albo dojazdu wyboistą drogą na działkę, to auto nie jest dobrym wyborem.
To, że ktoś go uzywa wielofunkcyjnie, nie oznacza, że ono się do tego używania nadaje.
Bez przesady!
AR nie można wozić dzieci, jeździć z "majdanem" na wakacje????! To gdzie w takim razie jeździć i co wozić???? Uważam inaczej...jak już wspominałem głównie jeżdżę po mieście i do pracy a i na wakację raz w roku się wybiorę. Chyba nadaje się do tych celów AR... Piszecie, że na rodzinne nie bardzo bo mało miejsca z tyłu i bagażnik też mały, ale chyba dwoje dzieci w fotelikach z tyłu pomieści? i bagażu na dwutygodniowy wyjazd też?
- - - Updated - - -
I o to chodzi![]()
Trzeba sobie jasno powiedzieć, że wyjazd w 4 osoby będzie wygodniejszy Skodą Superb niż AR 159 (mówię o ilości miejsca w środku). Ale to nie oznacza, że w 159 nie da się przejechać 1000 km autostradą w 4 osoby, ja trochę pojeździłem po Polsce w 3-4 dorosłe osoby z bagażami i nie widziałem jakiś większych problemów, nikt nie narzekał na brak wygody. Brakowało trochę funkcjonalności (ale to drobiazgi w stylu braku odpowiedniej liczby schowków, gniazda zapalniczki czy innych pierdółek). Zdarzało mi się też jeździć ze złożonymi siedzeniami i przewozić dużo ładunków (meble podczas przeprowadzki czy materiały budowlane na remont). I znów – auto to przeżyło – ale są auta, w których bagażnik jest większy, przestrzeń bagażowa jest lepiej dostępna, niższy próg załadunku itd. (otwór bagażnika w SW jest chyba nawet mniejszy niż w kompaktowej Xsarze nie-kombi). Trzeba po prostu kilka niewygodnych drobiazgów zaakceptować. I wtedy można cieszyć się używaniem 159 w każdych warunkach. Moim zdaniem w 159 będziesz miał trochę więcej miejsca w środku niż w Octavii 1 (i mniej niż w O2) oraz trochę mniejszy bagażnik niż w Octavii 1, za to będziesz miał dużo fajniejsze, pewniejsze, bezpieczniejsze prowadzenie i sporą radość z jazdy.
BTW. pisanie "mała szansa ,żeby ktos kto kocha skode kupił Alfe i jeszcze sie dobrze z tego powodu czuł" to takie teksty poniżej pasa, takie teksty w stylu "rozmówki pod myjnią samochodową". Nie ma czego komentować.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 31-05-2013 o 07:06
Mi nie zalęzy na podróżowaniu w jakiś luksusach. Moja O1 do przemieszczania się nawet na drugi koniec Polski mi wystarcza i nikt nie narzeka, więc myślę że AR159 nie była by pod tym względem gorsza. Dzieci mają 2,5 roku i myślę że jeszcze przez najbliższe kilka lat nie będą narzekały na ciasnotę w żadnym aucie tego typu.
- - - Updated - - -
Chyba tu lekko przesadziłęś...
- - - Updated - - -
Mam jeszcze trochę czasu i zapoznaje się z rynkiem aut jakie mogę kupić (na jakie mnie stać).
Jak szukałem auta prawie 5 lat temu to byłem nastawiony na Avensis 2001-2002r lub Corolle. Wyszło tak, że kupiłem Octavie o której wcale nie myślałem
Teraz już nie ograniczam się do konkretnej marki czy modelu. Będzie jakaś pula kasy i ewentualne preferencje (rocznik, wielkość, wyposażenie, silnik itp.) i tym będę operował szukając. Na pewno nie wezmę Renaultaa każdy inny jest do obejrzenia. Teraz typami są jedynie: O2, AR159, Mondeo mk4....i może Avensis.