Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: B1021

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Glasgow
    Auto
    alfa romeo brera 2.2

Domyślnie B1021

Witam serdecznie. mam maly problem z moja alfa brera. od kupna pali mi sie kontrolka poduszki powietrznej.
    Bylem dzis u mechanika zeby sprawdzil czy da sie z tym cos zrobic. Podpiol komputer i wyszedl blad
    B1021 Drivers curtain airbag resist. zadzwonil do sklepu i powiedzial mi ze do wymiany jest pasek(rolka) gdzies z tylu
    kierownicy. tak mi to wytlumaczyl. Dodal ze w tym modelu trzeba wymienic cala poduszke plus wymieniony wyzej pasek.
    koszt tego to (gdyz mieszkam za granica) to 1200 funtow (6000 zl) plus oczywiscie robocizna. mam zapytanie ,czy trzeba wymieniac
    wszystko czy jest mozliwosc dokupienia tylko tej rolki. patrzylem na inne modele alf i z reguly do kazdej mozna dokupic tylko ta rolke.
    w moim przypadku jak powiedzial mechanik trzeba zamowic caly zestaw. bardzo dziekuje za pomoc.
    pozdrawiam Mciek.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mc007
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    159 1.9 q-tronic

Domyślnie

Może wcześniej posprawdzać wszystkie styki, które obsługują poduszki.
    W starszych Alfach często wystarczy jakimś kontaktem spryskać i błędu nie ma.

"Curtain" czyli kurtyna kierowcy, więc wiesz gdzie szukać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Błąd rezystancji obwodu kurtyny po stronie kierowcy. Na początek jak kolega pisał szukaj w złączkach systemu poduszek. Jak dobrze poprawisz to błąd zniknie sam.

Aha zmień mechanika bo ten się gówno zna.

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Glasgow
    Auto
    alfa romeo brera 2.2

Domyślnie

panowi tak jak napisaliscie.dobralem sie do mojej brery, rozebralem w miejscu gdzie sa wszystkie bezpieczniki
    gdyz mhyslalem ze cos tam znajde. zaczalem jeden po jednym wyciagac bezpieczniki i sprawdzac co sie dzieje na desce
    rozdzielczej. myslalem ze moze cos sie naprawi przez przypadek. brakowalo tam jednego
    wiec wyciagnalem z najblizszego i dalej nic. ale to nie koniec. ze mnie taki j1est magik ze zamiast cos naprawic to jeszcze bardziej zepsulem. teraz swieci mi sie dalej tak kontrolka od poduszek plus jeszcze wyskakuje mi na glownym ekranie komunikat(front left hand side power window safetyt not available i nastepny front right hand side power window safety no available).teraz to juz mi rece calkowicie opadly. mam cicha nadzieje ze sie naprawia te dwa komunikaty, ale z ta poduszka powietrzan to chyba tak latwo nie bedzie. jesli mozecie mi pomoc w znalezieniu tej rolki do kupienia bardzo bym byl wdzieczny. nawet jesli jakas uzywana to tez bym kupil. bardzo dziekuje za pomoc.pozdrawiam maciek.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maciek brera Zobacz post
    . jesli mozecie mi pomoc w znalezieniu tej rolki do kupienia bardzo bym byl wdzieczny. nawet jesli jakas uzywana to tez bym kupil. bardzo dziekuje za pomoc.pozdrawiam maciek.
    Nie kupuj żadnej rolki. Bo to za pewne nie w tym kwestia. W bezpiecznikach też się nie grzebie bo to też nie w tym rzecz.

Poszukam schematów od Brera i zobaczymy gdzie szukać złączek.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Glasgow
    Auto
    alfa romeo brera 2.2

Domyślnie

Dziękuje bardzo. Czekam z niecierpliwością. A teraz mam jeszcze jeden problem. Jak nasilenie sie z tymi bezpiecznikami to musiałem coś tam zepsuć bo szyba przy zamykaniu samochodu zawsze lekko sie uchylala a gdy zamykalem to szła do góry. Teraz tylko sie uchyla i juz nie wraca na swoje miejsce tylko jest lekko uchylona. Martwię sie tylko zeby deszcz nie padał a z tym może być mały problem bo mieszkam w Szkocji a tu zawsze pada. JeszCe raz bardzo dziękuje za pomoc i czekam na informacje.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Silvador
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA QV 241KM

Domyślnie

nie wiem jak brera ma, ale w gt np jak odłaczysz zasilanie od szyb to trzeba je potem programować żeby działały jak powinny. W dól i przytrzymać kilka sekund i wgórę i przytrzymać i działa.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Załącznik 97559 Załącznik 97560
    strzałką zaznaczyłem gdzie mniej więcej znajdują się wtyczki, na drugim schemacie oznaczenie Q40 - musisz pogmerać pod tapicerką bagażnika i zobaczyć za żółtymi przewodami , być może są zaślepki technologiczne w boczku bagażnika ale tego nie wiem, instrukcja eLearn każe tyle demontować, że lepiej nie chcesz wiedzieć ;P
    Ostatnio edytowane przez jaboleq ; 02-06-2013 o 11:08

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Glasgow
    Auto
    alfa romeo brera 2.2

Domyślnie

Silvador tak jak napisałeś tak zrobiłem. Kontroli zgasly. Bardzo dziękuje. Co do następnego posta od jaboleq to juz nie było tak łatwo. Zrobiłem tak jak napisałeś. Rozebralem ile sie da w bagażniku i niestety nic. Znalazłem tam jakieś kable ale kontrolka dalej sie pali. Mimo wszystko bardzo dziękuje za pomoc. Mam jeszcze putanie. Skoro jak napisaliscie ze to jest problem kurtyny z prawej strony to dlaczego ten mechanik każe mi wymieniać cześć z kolumny kierownicy?

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maciek brera Zobacz post
    Skoro jak napisaliscie ze to jest problem kurtyny z prawej strony to dlaczego ten mechanik każe mi wymieniać cześć z kolumny kierownicy?
    Bo ma braki wiedzy w interpretowaniu tego co komputer pokazuje. Generalnie problem wynika z kurtyną powietrzną po stronie kierowcy ... jak sam nie dasz rady to jedź do ASO tylko zanim coś zrobią napisz tu co chcą dokonać.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia