Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
W moim przypadku przy przeładowaniu kontrolka zapalała się powyżej 3k obrotów i po zwolnieniu pedała przyspieszania gasła, natomiast jeśli nie zwolniłem tylko dalej przyspieszałem to kontrolka świeciła się cały czas i wtedy gasła po kilku odpaleniach. Po wymianie overboost'a usterka znikła i Bella śmiga
Jak koledzy mówią bez diagnostyki trudno stwierdzić co boli Twoją Bellę, a jak chcesz to możesz robić wszystko po kolei...
Ostatnio edytowane przez gigi ; 29-05-2013 o 14:47
Przeładowanie, czyli przekroczenie limitera powoduje ciągłe świecenie kontrolki, a nie świecenie zależnie od dodawania czy ujmowania gazu. I nie ma tutaj "w moim przypadku". Jeśli masz inaczej, to albo miałeś inny błąd albo coś ci się pomyliło albo masz coś zwalone.
- - - Updated - - -
Co innego napisałem, a co innego myślałem - gaśnie po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Witam
Dzięki za zainteresowanie...
Odczytałem dziś błędy z komputera:
Fiatecuscan pokazał:
P0235
...i za co teraz Koledzy się zabrać najpierw?
Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio edytowane przez SportoweSerce ; 01-06-2013 o 20:24
Zajmij się czujnikiem ciśnienia doładowania (P0235) - wykręć go i wyczyść.
Nie lubie sie spierac...., ale:
1. Proszę o 'Tobie' z dużej litery....
2. Niedokładność przy takim przeliczaniu może i jest - ale pomijalna ilościowo - a na pewno nie 10%.
3. Jak byś poczytał na 'googlach' - to byś wiedział, że w 147 już nie ma takiego problemu (przekłamuje zdecydowanie mniej) - stojąc w korku - wartość średniego spalania jest co określony czas zwiększana o 0,1L. Czyżby wielkość litra uległa zmianie?
4. Przekłamanie w 156 jest większe w ruchu miejskim. Jeśli stanę w korku i spokojnie ruszę - to wskazane średnie spalanie będę miał mniejsze od pokazanego bezpośrednio przed zatrzymaniem - a tego nie można już wytłumaczyć kiepskim przeliczaniem jednostek. Oczywiście - ciut wcześniej trzeba zresetować kompa by to zauważyć (i nie jest to wina zepsutego przepływomierza).
Dziś pierwszy raz zaświeciła mi się kontrolka Motor Control System Failure na IC a po chwili coś tam coś tam OIL. Po czym silnik zgasł i przez 15 minut niedało rady go odpalić. Po czym odpalił bez jakichkolwiek problemów. Były to pierwsze 2 km. Dodam że dość wolno jechałem i obroty były niskie. Co to mogło być?
Czujnik położenia kątowego wału korbowego pewnie się kończy
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Witam.
Z uwagi na to że alfa mi czasami...hmm nie wiem czy przykopca czy "przykurza" a EGR był baaardzo dawno nie czyszczony [bez zaślepki] postanowiłem sobie go dzisiaj wyczyścić. Jednak deszcz pokrzyżował mi plany więc stwierdziłem że chociaż zrobię test w FES... niestety nie robiłem tego nigdy i nie wiem czy jest to zrobione prawidłowo. Proszę o zerknięcie na parametry i stwierdzenie czy są w miarę w normie czy trzeba gdzieś dłubać...dodam że mam wrażenie że czasami alfa traci kopa a czasami go odzyskuje...ale to może moje subiektywne wrażenie... Podejrzewałem EGR ale chyba pracuje dobrze wg parametrów [zakładając że 1% to pełne otwarcie]. Z góry dzięki i i pozdrawiam
http://przeklej.net/file_details/100116.html