Strona 91 z 175 PierwszyPierwszy ... 4181828384858687888990919293949596979899100101141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 1749

Temat: Chip tuning - Mapy

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał rychuslu89 Zobacz post
    profesionalne czyli?
    Czyli takie nie "z netu" po których spływają tłoki
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

no dla tego pytam kto mianuje swoją robotę "profesjonalną" robiąc takie gotowce ?
    bo przecież jedno autko będzie w kondycji która dźwignie taką mapę a inne nie i zdechnie po miesiącu na takiej mapie i do kogo wtedy pretensje ?
    no ale zawsze można dopisać " robisz to na swoją odpowiedzialność"
    z tym że wtedy ciężko mówić o profesjonaliźmie bo chyba spec jakoś poczuwa się do swojej usługi

no ale nie mnie oceniać i wnikać
    co kto lubi jak to mówią
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 04-06-2013 o 10:37

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Bo taki program pisany na odleglosc trzeba zweryfikowac na hamowni i wprowadzic ewentualna korekte. Jak ktos wgrywa, a nie sprawdza auta przed i po na hamowni to juz jego problem jak mu cos sie wysra. Sam mam soft, ktory zrobil mi jeden forumowicz i ktory pozniej jeszcze sam sobie poprawialem jak polapalem co i jak ale po zmianach robilem logi i pomiar na hamowni. Nic w ciemno.

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

no czyli ponosisz koszt programu , wysyłki itp
    potem hamownia
    potem korekty - czyli odsyłasz rozumiem do tego który go pisał
    potem hamownia
    ...
    ...
    ...
    i się robi kwota a sam czas też jest warty sporo

Użytkownik Maniak resoraków Avatar weloo
    Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    no dla tego pytam kto mianuje swoją robotę "profesjonalną" robiąc takie gotowce ?
    no to robiac czy gotowce? :>

bo przecież jedno autko będzie w kondycji która dźwignie taką mapę a inne nie i zdechnie po miesiącu na takiej mapie i do kogo wtedy pretense ?
    no ale zawsze można dopisać " robisz to na swoją odpowiedzialność"
    kolejne pytanie sie nasuwa, jaka mape i co udzwignie?
    przeciez rozni ludzie robia rozne programy do roznych zastosowan - no chyba ze sie myle i wszyscy dookola robia bez zadnych logow wszystkie limitery na maxa i dodatkowo rozwalaja duracje bo malo paliwa zalewa :O

z tym że wtedy ciężko mówić o profesjonaliźmie bo chyba spec jakoś poczuwa się do swojej usługi
    no ale nie mnie oceniać i wnikać
    co kto lubi jak to mówią
    ale wlasnie w ten sposob oceniles chyba wszystkich ktorzy robia mapy niezaleznie od tego jak to robia

no offence, ale z jakiegos powodu zadzialales mega emocjonalnie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Czyli takie nie "z netu" po których spływają tłoki

zazwyczaj najpierw turbo umiera bo niezaleznie od ilosci paliwa maja przynajmniej pol bara wiecej doladowane
    Diagnostyka i modyfikacje softów; CHIPTUNING DPF EGR VSA TVA SCR info @ marcin [ małpa ] firma.xin.pl

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

no czyli ponosisz koszt programu , wysyłki itp
    potem hamownia
    potem korekty - czyli odsyłasz rozumiem do tego który go pisał
    potem hamownia
    ...
    ...
    ...
    i się robi kwota a sam czas też jest warty sporo
    Nie wiem jak na slasku ale w wielkopolsce wysylanie maili jest darmowe Program otrzymalem na maila wgralem sobie sam w 5minut. Hamownie mam praktycznie pod chata wiec to tez nie byl problem. Wyszlo i tak 2 razy taniej niz bym pojechal zrobic "profesjonalnie" a zdobycie odrobiny wiedzy i mozliwosc pokombinowania sobie samemu w sofcie i zobaczeniu co i jak wplywa na parametry auta bezcenne Tak wydal bym tysiaka nic bym sie nie dowiedzial tylko dostal wykresik do lapki i do domu. Aktualnie mam zmienione sprzeglo na mocniejsze wiec bede sobie jeszzce troche dlubal samemu zobacze ile uda mi sie wyciagnac

BTW Ile mozna maksymalnie dmuchac z 1749VA? 1,4 jest bezpieczne?
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 04-06-2013 o 10:55

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał weloo Zobacz post
    no to robiac czy gotowce? :>

kolejne pytanie sie nasuwa, jaka mape i co udzwignie?
    przeciez rozni ludzie robia rozne programy do roznych zastosowan - no chyba ze sie myle i wszyscy dookola robia bez zadnych logow wszystkie limitery na maxa i dodatkowo rozwalaja duracje bo malo paliwa zalewa :O

ale wlasnie w ten sposob oceniles chyba wszystkich ktorzy robia mapy niezaleznie od tego jak to robia

no offence, ale z jakiegos powodu zadzialales mega emocjonalnie

- - - Updated - - -

zazwyczaj najpierw turbo umiera bo niezaleznie od ilosci paliwa maja przynajmniej pol bara wiecej doladowane
    raz - gotowca też trzeba zrobić :-) i potem można go rozdawać każdemu z tym silnikiem , sterownikiem itp
    dwa - no czyli jedank trzeba jakoś poznać oczekiwania klienta i mozliwości jego auta, jakie logi zrobi mi ktoś na odległość ?
    trzy - tutaj już całkiem nie rozumiem :-) oceniłem tych którzy proponują wprowadzić ich zmiany w naszym aucie nie znając go zupełnie i którzy to w razie w wypną się stwierdzeniem " na własną odp. " ( do oceny każdego )
    emocji teraz nie mam żadnych :-) leje na to , wisi mi to :-)
    cztery - no to już nie do mnie bo ja o tłokach nie pisałem
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 04-06-2013 o 11:07

Użytkownik Maniak resoraków Avatar weloo
    Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    poszukaj sobie performance chart i tam bedziesz mial dokladnie rozrysowane krzywe

tutaj masz troche info o tej sprezarce
    http://d-nb.info/974988219/34
    Ostatnio edytowane przez weloo ; 04-06-2013 o 11:01
    Diagnostyka i modyfikacje softów; CHIPTUNING DPF EGR VSA TVA SCR info @ marcin [ małpa ] firma.xin.pl

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Nie wiem jak na slasku ale w wielkopolsce wysylanie maili jest darmowe Program otrzymalem na maila wgralem sobie sam w 5minut. Hamownie mam praktycznie pod chata wiec to tez nie byl problem. Wyszlo i tak 2 razy taniej niz bym pojechal zrobic "profesjonalnie" a zdobycie odrobiny wiedzy i mozliwosc pokombinowania sobie samemu w sofcie i zobaczeniu co i jak wplywa na parametry auta bezcenne Tak wydal bym tysiaka nic bym sie nie dowiedzial tylko dostal wykresik do lapki i do domu. Aktualnie mam zmienione sprzeglo na mocniejsze wiec bede sobie jeszzce troche dlubal samemu zobacze ile uda mi sie wyciagnac

fakt - mój błąd - nie wziąłem pod uwagę że przecież każdy ma u siebie sprzęt potrzebny do wgrania mapy i nie każdy ma hamownię "pod hatą " do tego darmową
    przepraszam :-)

pewnie że jak masz pojęcie o tym co robisz i masz czym robić to ok
    ale znajdzie się na pewno wielu którzy tego nie mają a potem będą kwiczeć w razie problemów
    i tyle

jak to mówi mój kolega - za wiedzę się płaci
    bo jak by każdy wszystko umiał to nikt by nie zarobił :-)

- - - Updated - - -

ale nie bijcie mnie tylko za to że w sumie się nie znam i mam obiecane darmowe hamowanie u cinka za ogarnięcie V tury bo chyba o tym pisałeś welo wspominając o moim emocjonalnym podejściu ??

p.s.
    oczywiście żartowałem - hamownie i tak mam obiecaną już od dawna :-) żeby wykręcić w końcu coś ładnego bo poprzedni wpis na stronie był z umierającym sprzęgłem
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 04-06-2013 o 11:11

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Pisales do mnie wiec odpowiedzialem jak to wyglada u mnie. Nic nie pisalem o darmowej hamowni bo nie byla darmowa mimo wszystko wyszlo 2 razy taniej. Sprzet to nie jest problem to to nie technologia NASA Tez nie mialem wiedzy na poczatku dlatego wolalem zaplacic za zrobienie mapy dopiero pozniej jak troszke polapalem zaczalem bawic sie sam. Jak ktos wgrywa pierwszego lepszego gotowca i nie weryfikuje ani logow ani wykresu to juz jego problem, nie moj ;]

Cytat Napisał weloo Zobacz post
    poszukaj sobie performance chart i tam bedziesz mial dokladnie rozrysowane krzywe

tutaj masz troche info o tej sprezarce
    http://d-nb.info/974988219/34
    Dzieki poszperam i poczytam. Juz przegladalem rozne fora i wiara dmucha w nie nawet po 1,5 bara ale wiadomo jak to jest z forumowymi madrosciami, nauczylem sie ostatnio brac na to sporo poprawke