Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Lotka w 146 - Po co ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 JTD

Domyślnie

ja mam alfe 146 1,4 ts junior i też mam tą lotke czy daje coś ten spojler, hmm według mnie to oprucz wyglądu raczej nic
    i na odcinku Legnica-Wrocław (autostrada a4) rozbujałem autko do zamknięcia licznika, więc sory za wyrażenie ale nie pitolcie że alfa 146 nie przekroczy 200 km/h.
    Ostatnio edytowane przez Lukasz A. ; 02-04-2013 o 11:39 Powód: nie rzucamy mięsem Kolego

Yugo
    Gość

Domyślnie

alfa 146 TD po odkręceniu obrotów też spokojnie do 200 dojdzie sprawdzone w unie z silnikiem alfy i krótszymi przełożeniami do odblokowania pompy wystarczy pare godzin + pare podkładek mój dieselek kręcił do 6k obrotów znaczy dalej kręci zakupiłem 146 w TD ale tam szkoda troche silnika wiec dawke zmieniłem ale obroty w swoim czasie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar dejv667
    Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał Murcialago Zobacz post
    Ponieważ mam wersję Junior, zastanawiam się od kilku dni czy po za efektem wizualnym, lotka spełnia jakieś inne funkcje.
    Samochód jest przednio napędowy więc siła docisku tylnej osi nie ma znaczenia.
    Z drugiej strony może ma wpływ na prowadzenie auta, aczkolwiek czy przy prędkościach miejskich można w ogóle mówić o sile docisku ?
    Przy prędkościach miejskich sprawa jest absolutnie pomijalna.
    Przy prędkościach autostradowych różnica może być odczuwalna.

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    146 zdecydowanie lepiej wygląda z "lotką".A czy spełnia po za tym jakąś role?Sądzę że tak,a przednio-napędowość nie ma tu kompletnie nic do rzeczy.Mam w 155 lotkę Zendera i w certyfikacie jest wpisana prędkość maksymalna dla niej(243 km/h)więc pewnie w tunelu tu badają.
    Prędkość wpisana w certyfikat wynika z tego, że wymaga tego niemieckie prawo. W tunelu niemal napewno tego nie badano bo i po co? Certyfikat świadczy tylko, że po montażu zgodnym z instrukcją ten element nie odpadnie przy prędkości maksymalnej.

Cytat Napisał Murcialago Zobacz post
    Pytanie, po co tak naprawdę jest ta siła docisku? Ma pomagać w szybkim pokonywaniu zakrętów a komu z nas jest to potrzebne? Poza tym większa siła docisku, to większe opory a więc i wyższe zużycie paliwa, oraz gorsze osiągi
    Osiągi to nie tylko przyspieszenie i prędkość maksymalna. A zużycie paliwa nie dla każdego jest kluczowe.
    Osobiście chętnie bym w swoim aucie zmienił tylny spoiler na mniej ozdobny ale bardziej efektywny. Przy prędkościach rzędu +220 kmh tył robi się niestabilny.

Cytat Napisał Marcoo Zobacz post
    Ale w sumie, nie ma to jak docisk na tylną oś w przednio napędowym
    Rodzaj napędu nie ma tu nic do rzeczy.

Generalnie nie bagatelizował bym roli aerodynamiki. Z drugiej strony nie dopatrywał bym się czegoś więcej niż funkcji ozdobnej w fabrycznych spoilerach.

"... I guess it's just the way I'm wired."
    www.delta-HF.com

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Małe lotki mało dają
    Najlepszy efekt uzyskuje się z dużymi płetwami - i nie, nie robię sobie teraz ironicznie jaj
    Taka lotka jak na imprezie WRC czy nawet oryginalna wielka płetwa ze 156 - są w stanie dać dodatkowy docisk.
    Więc, takie małe loteczki to w zasadzie tylko kosmetyka Ich efekt jest pomijalny, a zrobione są tak, żeby jak najmniej przeszkadzać.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Alfa i Omega Avatar dejv667
    Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Małe lotki mało dają
    Najlepszy efekt uzyskuje się z dużymi płetwami - i nie, nie robię sobie teraz ironicznie jaj
    Taka lotka jak na imprezie WRC czy nawet oryginalna wielka płetwa ze 156 - są w stanie dać dodatkowy docisk.
    Więc, takie małe loteczki to w zasadzie tylko kosmetyka Ich efekt jest pomijalny, a zrobione są tak, żeby jak najmniej przeszkadzać.
    I tak i nie. Zobacz oryginalny tylny spoiler w e39 M5

"... I guess it's just the way I'm wired."
    www.delta-HF.com

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Małe lotki mało dają
    W innych dają tylko w AR nie?Patrz elektrycznie wysuwne np w Audi.Całkiem maleńkie.Też nic nie dają?W Tico dają,nie tak bardzo brudzi się szyba.Czyli nie ma takich zawirowań.No ale w Alfie nic nie dają.Ludzie bardzo lubią się dzielić swoją niewiedzą dlatego tyle glupich odp.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.