1- wtryskiwacze mozna spawdzic na diagnostyce aktywnej, np za pomoca Alfadiaga
2- jeśli silnik krokowy lub potencjometry są uszkodzone to będzie błąd w ECU, tylko jeden warunek nalezy wymusic diagnostykę przez ECU, np programem alfadiag.
1- wtryskiwacze mozna spawdzic na diagnostyce aktywnej, np za pomoca Alfadiaga
2- jeśli silnik krokowy lub potencjometry są uszkodzone to będzie błąd w ECU, tylko jeden warunek nalezy wymusic diagnostykę przez ECU, np programem alfadiag.
Na początku osłuchaj chociaż wtryskiwacze stetoskopem lekarskim. Powinny równiutko tykać. Myśląc o pompie paliwa miałem na myśli zawór regulacji ciśnienia paliwa - ktoś kiedyś napisał na forum, że były z tym zaworem kłopoty bo się wieszał i samochód raz chodził dobrze, a raz nie - ale, czy to możliwe trudno powiedzieć.
ja to zawsze jak kupie jakis samochod to pozniej nie moge dojsc co z nim jest nie tak a to zawsze potem okazuje sie banalnie proste.
pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
A idzie jakos ten zawor przeczyscic??bo on sie znajduje o ile sie nie myle kolo listwy wtryskowej taki przykrecany na dwie srubki??
Zawór regulacyjny ciśnienia paliwa podobno jest w samej pompie. Nigdy tego nie rozbierałem i nie sprawdzałem, ale kiedyś jeden z kolegów podał mi taką informację. Poczytaj mój temat "odpala za trzecim razem". Przy listwie wtryskowej nie ma zaworu regulacyjnego ciśnienia paliwa - co prawda jest na jej końcu zaworek, ale to jest zaworek podobny do wentylka przy kole i służy min. do umożliwienia pomiaru ciśnienia paliwa. Ten zawór, o którym piszesz to jest elektrozawór oleju i służy do sterowania pracą wariatora.
Właśnie też walczę z tematem złego odpalania zimnego silnika i w najbliższym czasie będę już wiedział, czy mam sprawną pompę - wczoraj skończyłem konstruowanie podłączenia z manometrem do pomiaru ciśnienia paliwa.
aha takie buty no to wsumie dobrze ze tego nie rozbieralem tego czujnika cisnienia olejubo bym jeszcze sobie narobil klopotow.
Tak już z ciekawosci jak odkrece ten czujnik oleju od wariatora to sie nic chyba nie stanie nie?nic sie nie popiepszy z cisnieniem itp??bo wsumie chcial bym do wyczyscic
![]()
To nie jest czujnik ciśnienia oleju tylko elektrozawór, podający ciśnienie na wariator, sterowany przez ECU. Natomiast czujnik ciśnienia oleju jest wkręcony w tylną ścianę bloku silnika.
ale jak je odkrece to nic sie nie stanie tak nie bede musial jechac ustawiac cisnienia albo czegos innego??
Nic się nie powinno stać - gdzieś już czytałem, że niektórzy próbowali nawet czyścić to ustrojstwo, ale ja nie mam doświadczeń w tym temacie, więc nie pomogę.