Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Metaliczny świst przy przyspieszaniu.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wojtas_aw
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    AR147 1.6 105KM Distinc.3D

Domyślnie Metaliczny świst przy przyspieszaniu.

Witam
    problem polega na tym, że podczas przyspieszania na 2-gim biegu słychać taki metaliczny świst dość intensywny na pozostałych biegach ten odgłos cichnie. Nie występuje on cały czas najczęściej pojawia się po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów lub gdy jeżdżę po mieście; po jakimś czasie ustępuje i potem znów się pojawia. Dziś był też słyszalny na 4-tym biegu. Najlepsze jest to że parę dni temu odebrałem auto od mechanika który robił mi remont silnika z powodu brania oleju. I teraz nie wiem czy coś spartolili czy po prostu zbieg okoliczności i coś zaczyna się dziać ze skrzynią biegów. Ten świst ciężko zlokalizować ponieważ silnik na wolnych obrotach pracuje dobrze i nie wydaje jakiś niepokojących dźwięków a ten świst pojawia się nieregularnie i podczas jazdy. Jutro udaje się do mechanika, ale może macie jakieś sugestie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS

Domyślnie

Sprawdź olej w skrzyni to po pierwsze. Na pewno dźwięk dochodzi ze skrzyni a nie z innego podzespołu?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wojtas_aw
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    AR147 1.6 105KM Distinc.3D

Domyślnie

Byłem u mechanika i stwierdził że te odgłosy to ze skrzyni biegów i raczej ma racje bo silnik dobrze pracuje . Powiedział że jak bym chciał coś z tym zrobić to lepiej kupić używaną niż naprawiać, bo koszty naprawy mogą być wysokie. I tu pytanie czy lepiej naprawiać czy kupić używkę, która po jakimś czasie też może paść. Te odgłosy nasiliły się ale teraz tylko na trzecim biegu i jak na razie pojawiają się cały czas ( wrzucam trójkę przyspieszam i słychać takie rzężenie, świst ). Może ktoś z Was naprawiał w swojej alfie skrzynie i może się wypowiedzieć. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Użytkownik Rowerzysta Avatar śmigacz
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 105 KM, Alfa Romeo Mito 1.4 105 KM

Domyślnie

Naprawiałem skrzynię w Fiacie Bravo mojej żony. Wyciekał z niej olej na łączeniu obudowy i specjalistyczny zakład od napraw skrzyń orzekł, że potrzebny jest generalny remont skrzyni za ~1200 zł plus 300 za wymontowanie i zamontowanie. Używaną w dobrym stanie można było kupić za 400 - 500 zł. Skończyło się na tym, że uszczelniłem ją silikonem i śmiga do dziś, ale u mnie nic nie wyje. W Twoim przypadku ten numer nie przejdzie. Ja szukałbym używanej, bo skrzynie w Alfach są raczej dobre i rzadko padają, często można znaleźć z małym przebiegiem z "rozbitka".