Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: 159 JTDM o przebiegu ponad 200tys km

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPI / GDA
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie 159 JTDM o przebiegu ponad 200tys km

Realia rynku samochodów uzywanych są u nas jakie są. Prawie każdy dizel w komisie, nieważne czy ma 5 czy 15 lat, wiadomo że będzie miał przebieg w przedziale 150-190tys km. Oby tylko nie przekroczyć magicznej granicy 200 tysięcy, bo takie auto jest praktycznie niesprzedawalne.

Do czego zmierzam:

Ostatnio znalazłem dwie 159-tki, które mnie zainteresowały. Jedna JTDM 16v 150KM, druga 8v 120KM, oba autka w stanie ogólnym dobrym i za rozsądną cenę, ale obie miały przebiegi lekko ponad 200 tys (załóżmy że prawdziwe). Moje pytanie jest takie - czy warto w ogóle interesować się Alfą 159 diesel z takim przebiegiem (rocznik 2006-2007) i z jakimi ewentualnie wymianami/awariami należałoby się liczyć, zakładając że do tej pory wszystko było serwisowane jak należy.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

7 letni diesel x 30kkm rocznie = 210kkm - nic nienormalnego nawet w warunkach PL :-) bo jak na zachodnie to chyba nawet ten przebieg jako niski byłby traktowany

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Nie lubię takich uogólnień, ale możesz śmiało zakładać że duża część samochodów stojących w komisach ma przebiegi 250-400 kkm (mimo wyświetlanych na liczniku 140-180 kkm). Może jest to 30%, może 70%, ale na pewno jest to znaczna ilość i te auta jeżdżą później po naszych drogach i nic z nimi się nie dzieje. Wielu "handlarzy" z przysłowiowego Gniezna wprost mówi – przygotowanie auto do sprzedaży to 3 punkty:
    1. myjnia z praniem tapicerki i tanią polerką lakieru wraz z ewentualną wymianą uszkodzonych elementów wnętrza (mieszek skrzyni, kierownica, plastiki)
    2. usunięcie tanich w naprawie uszkodzeń mechanicznych
    3. obowiązkowa korekta licznika na okolice 140-190 kkm

Osobiście dziś kupiłbym auto z przebiegiem >200-250 kkm gdyby okazało się, że jest w lepszym stanie niż to z przebiegiem 150 kkm. Niestety takie auto będzie później trudniejsze w sprzedaży, ale coś za coś (niższa cena zakupu). W gruncie rzeczy auto z przebiegiem 150 i 250 będzie psuło się tak samo drogo, a ważniejsze jest to czy ktoś przed sprzedażą nie zapuścił auto (np. przez ostatni rok nic nie serwisował i nic nie naprawiał).
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 10-06-2013 o 10:28

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Osobiście dziś kupiłbym auto z przebiegiem >200-250 kkm gdyby okazało się, że jest w lepszym stanie niż to z przebiegiem 150 kkm. Niestety takie auto będzie później trudniejsze w sprzedaży,
    nie będzie
    jak kupiec skupi się na stanie a nie cyferkach ( sam swojej ostatnio dodałem 45tys km tylko po to żeby mi się stan licznika zgadzał z tym co ma być bo poprzedni właściciel wymieniał licznik bo mu migał i nie umieli sobie z tym poradzić :-) )

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    nie będzie
    Będzie. Z jakiegoś powodu handlarze skręcają przebiegi. Właśnie dlatego, że potencjalni klienci szukają aut z niskimi przebiegami. I zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da. Po prostu tacy są ludzie. To samo auto po zmniejszeniu przebiegu z 280 na 180 kkm będzie miało kilka razy więcej potencjalnych oglądających.

A to, że jesteś w stanie przekonać kupca do tego, że auto z dużym przebiegiem jest nie gorsze od tego z niskim to zupełnie co innego.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 10-06-2013 o 16:34

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Będzie.
    Nie będzie w warunkach które opisałem powyżej i których to już nie zacytowałeś przez co ten cytat staje się bez sensu
    Tak samo jak twoje cytowane gołe "będzie" też można w sumie obalić z miejsca

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Będzie. Z jakiegoś powodu handlarze skręcają przebiegi. Właśnie dlatego, że potencjalni klienci szukają aut z niskimi przebiegami. I zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da. Po prostu tacy są ludzie. To samo auto po zmniejszeniu przebiegu z 280 na 180 kkm będzie miało kilka razy więcej potencjalnych oglądających.
    Wiesz - potencjalny oglądający a sensowny klient to są dwie różne sprawy. Tak samo jak problemy ze sprzedażą auta ze skręconym przebiegiem - gdzie przy upierdliwym nabywcy, potrafiącym dochodzić swoich praw w sądzie, można mieć naprawdę jesień średniowiecza...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Jeszcze takie moje przemyslenia nie wiem do czy konca trafne... Przewaznie problemy z dwumasa w nowych autach zaczynaja sie w okolicach 150-180 tys. Podobnie inne kosztowne pierdoly. Kupujac auto z pewnym przebiegiem 240tys jest realna szansa ze ktos wczesniej za Ciebie ogarnal te tematy. Co to jest 250 tys dla JTD? NIC.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Faktycznie – nie znam się na sprzedaży aut. Ale kilku znajomych, którzy próbowali sprzedać auto z dużym przebiegiem właśnie spotykało się z tym, że klienci w ogóle nie interesowali się autem. Ostatecznie zwykle auto rozchodziło się wśród znajomych za niską cenę (taką jak proponowaną przez komis do odkupienia). Dlatego napisałem, że takie auto po prostu później trudniej sprzedać (również w takim sensie, że cena sprzedaży będzie musiała być przesadnie zaniżona).

Bocian – faktycznie pociąłem Twój cytat, ale to raczej był wyraz mojej bezsilności wobec społeczeństwa, które uwielbia być oszukiwane przez handlarzy spod Koziej Wólki. Faktem jest, że masa aut ma skręcone liczniki, bo takie są oczekiwania ciemnej masy kupującej samochody (nie chcę urazić kogoś konkretnie, piszę ogólnie o pewnej grupie klientów). A nieuczciwi handlarze (znów to tylko pewna grupa sprzedających) sprzedają to czego oczekują. I chyba wielu z Was się z tym zgodzi, szczególnie gdy widzimy kolejne pytanie o 159 z przebiegiem 165000 i za cenę 20 tys zł IGŁA BEZWYPADKOWY. Mamy po prostu zepsuty do szpiku kości rynek samochodowy.

Nie chcę też każdego sprzedającego oskarżać o kręcenie liczników. Proszę tego tak nie odbierać.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 11-06-2013 o 10:55

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

a jo se skręcił permanentnie w obecności 2 świadków
    widzieli 137 a za chwilę 182