Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Alfa Romeo 156FL 1.9JTD M-JET(140hp) NIE DZIAŁA PRĘDKOŚCIOMIERZ!!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD M-Jet 2004r.

Domyślnie Alfa Romeo 156FL 1.9JTD M-JET(140hp) NIE DZIAŁA PRĘDKOŚCIOMIERZ!!

A więc jak w temacie. Kupiłem w niedzielę piękną Belle z nie działającym prędkościomierzem i wskaźnikiem paliwa. Trochę to uciążliwe bo samochód jest pięknym stanie i nie czuje w nim prędkości a nie bardzo chce stracić prawko po miesiącu jazdy Bellą. Prędkościomierz nawet nie drgnie i nie działa na nim podświetlanie(licznik km działa). Jeżeli chodzi o wskaźnik paliwa to wskazówka lekko sie podnosi po włączeniu zapłonu i od razu opada, rezerwa się zapala i economizer działa normalnie. W bezpiecznikach nic nie znalazłem. Dzwoniłem do mechanika i mówił że często handlarze uszkadzają liczniki kiedy kręcą przebieg lecz Bella ma nabite 215tyś więc jakby tam łapy wpychał to by raczej miała 140 Miał ktoś podobny problem? Wie ktoś co to może być?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

wykręć zegar i sprawdź wtyczkę z tyłu - a jak ktoś jest z twoich okolic (o ile ty napiszesz skąd) to może Ci pomoże w przetestowaniu innego licznika.

ABS działa ? bo bez tego prędkościomierz nie działa.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

ABS działa, testowałem go nawet z dużych prędkości. Ja szczerze mówiąc chętniej wsadzam łapy do rzeczy związanych z mechaniką niż z elektryką. Najwyżej pojadę do elektromechanika. Podobno jest jakiś Kielecki spec choć wolałbym załatwić to na własną rękę ponieważ mam zamiar i tak ją teraz dokładnie "przeserwisować". Rozrząd, płyny, filtry, odgrzybianie klimy, ozonowanie wnętrza i co mi tylko do głowy przyjdzie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Nie ma speców od elektroniki AR. Jak się samemu nie zajmiesz to nie zrobisz tego. Generalnie albo nie styka coś w przewodach albo licznik do wymiany.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

Ale co ze wskaźnikiem paliwa? To byłyby dwie oddzielne awarię? Chyba pojadę do tego gościa żeby mi go przetestował komputerem diagnostycznym, w zasadzie i tak mu muszę podstawić samochód na wymianę rozrządu więc jak dopłacę 50zł to się nic nie stanie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar actron
    Mieszka w
    ZST
    Auto
    156 2.0 JTS 2002

Domyślnie

A jak wymienisz prędkościomierz to będziesz miał już inny przebieg

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

Ja jestem zwolennikiem oryginalnych przebiegów. Polacy to taki dziwny naród który kocha być w ch**a robiony i zmusza handlarzy do kręcenia przebiegów. Chcą żeby samochód miał 10lat i był od dziadka który tylko do kościoła jeździł... Ale odbijając od socjologii wracam do tematu. Jeżeli byłby uszkodzony czujnik prędkości to również komputer nie będzie pokazywał mi średniej?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Skoro licznik km Ci działa, i spalanie chwilowe i ABS to czujnik jest dobry. Ja bym tutaj obstawiał uszkodzony licznik. Możesz zakupić od angola i wymienić tarczę na Twoją.
    Co do wskaźnika paliwa to wyjmij pływak z baku, włącz zapłon i zobacz czy wskaźnik będzie coś pokazywał, jeśli tak to już masz winowajcę, jeśli nie to sprawdź multimetrem czy zmienia się rezystancja gdy ruszasz pływakiem na pinach za wskaźnikiem i czy dochodzi zasilanie. Jeśli tak to też masz winowajcę
    Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

Byłem dzisiaj u mechanika, podpiął go pod komputer i nic nie wykazało. Obstawiał że padł licznik a odnośnie wskaźnika poziomu paliwa mówi że może być słaba masa. Wróciłem do domu, wygrzebałem śrubokręt i okazało się że jakiś baran mieszał w liczniku mojej Belli. Licznik w ogóle nie był przykręcony i urwany był jeden uchwyt więc 99% licznik zepsuty. Do panelu środkowego się jeszcze nie dobrałem ale to uczynię. Możliwe że to masa bo czsem po przekręceniu zapłonu wskaźnik trochę podskoczy Widzę że kilka rzeczy będę musiał dopieścić ale to czysta przyjemność.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał marecki588 Zobacz post
    Licznik w ogóle nie był przykręcony i urwany był jeden uchwyt więc 99% licznik zepsuty.
    i pewnie kręcony przebieg
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard