Witam serdecznie. Stałem się posiadaczem alfy gtv v6tb. Samochód w super stanie, silnik trzyma serię, oleju nie ubywa, spalanie w porządku.
Teraz kilka pytań:
1.Jakie świece zapłonowe ? Czy przewody również musze wymieniać ? - jakie są objawy przewodów do wymiany ?
2.Jaki olej ? Zbliża się wymiana, był wymieniany co 7 tyś. Obecnie zalany mobil super 3000 x1 5w40. Do tego jakiej firmy filtr oleju ? Dodam, że temat rzeka, ale niech wypowiedzą się fachowcy.
3 i najważniejsze luzy zaworowe. Dużo czytałem - powinny być regulowane co 20 tyś. Byłem wczoraj u kolegi mechanika, który siedzi w BMW i mówił ze mam je już do regulacji. Mówił że te u góry czyt. bliżej szyby, bo na dole jest cisza. Teraz które to wydechowe, które ssące ( laik jestem ). Jak jest z regulacją, jakie mogą być następstwa nieregulowania ? Proszę mi jakoś przybliżyć temat, bo chciałbym wiedzieć co mam i jak najlepiej dbać o silnik.
4. Czy ma ktoś instrukcję obsługi w języku polskim w normalnej jakości ? Póki co znalazłem jedną, jednak zdjęcia są tak zrobione, że uja widać
5. Gdzie znajduję się filtr paliwa ? Jakiej firmy polecacie i gdzie go kupić ?
Ps. gtv-ka objeżdza zdrowe e36 2.8 także jest w dobrej kondycji myślę![]()