Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: 2.0v6 tb luzy zaworowe i ogólne pytania

gtv_v6
    Gość

Domyślnie 2.0v6 tb luzy zaworowe i ogólne pytania

Witam serdecznie. Stałem się posiadaczem alfy gtv v6tb. Samochód w super stanie, silnik trzyma serię, oleju nie ubywa, spalanie w porządku.
    Teraz kilka pytań:
    1.Jakie świece zapłonowe ? Czy przewody również musze wymieniać ? - jakie są objawy przewodów do wymiany ?
    2.Jaki olej ? Zbliża się wymiana, był wymieniany co 7 tyś. Obecnie zalany mobil super 3000 x1 5w40. Do tego jakiej firmy filtr oleju ? Dodam, że temat rzeka, ale niech wypowiedzą się fachowcy.

3 i najważniejsze luzy zaworowe. Dużo czytałem - powinny być regulowane co 20 tyś. Byłem wczoraj u kolegi mechanika, który siedzi w BMW i mówił ze mam je już do regulacji. Mówił że te u góry czyt. bliżej szyby, bo na dole jest cisza. Teraz które to wydechowe, które ssące ( laik jestem ). Jak jest z regulacją, jakie mogą być następstwa nieregulowania ? Proszę mi jakoś przybliżyć temat, bo chciałbym wiedzieć co mam i jak najlepiej dbać o silnik.

4. Czy ma ktoś instrukcję obsługi w języku polskim w normalnej jakości ? Póki co znalazłem jedną, jednak zdjęcia są tak zrobione, że uja widać

5. Gdzie znajduję się filtr paliwa ? Jakiej firmy polecacie i gdzie go kupić ?
    Ps. gtv-ka objeżdza zdrowe e36 2.8 także jest w dobrej kondycji myślę
    Ostatnio edytowane przez gtv_v6 ; 11-06-2013 o 10:31

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa gtv v6 TB

Domyślnie

Wystarczy użyć wyszukiwarki na forum...

1. Świece beru ux56, jak nie ma przebicia i samochód trzyma serie (byłeś nią na hamowni? bo wiele osób ma w niej 180KM a i tak objedzie e36 2.8 z rolki). Jeśli masz jednak będziesz chciał kupić kable to wybierz beru - nowe ok 600-700zł

2. Mobil to bardzo słaby olej. 5w40 to trochę rzadki olej jak do luźno spasowanego silnika TB. Z tańszych jednak bardzo dobrych polecam Valvoline VR1 10w60 z lepszych jak masz kasę to motula 300v 15w50

3. Co 20tys to chyba jakbyś miał nowe szklanki i wałki rozrządu Przygotuj się na częstsze ustawianie zaworów szczególnie jak lubisz ostrzej jeździć.. Zawory wydechowe ustawiasz na 0.27-0.3 luzu na zimnym silniku. Zawory ssące są ustawiane na pestki (rzadko się je ustawia) więc musisz wyciągać wałki aby to zrobić a jak wyciągniesz już wałki to warto wymienić szklanki na nowe szczególnie jak auto ma już najechane 150K bądź więcej. Jak są źle ustawione zawory to będziesz miał mniej mocy no i o wiele szybsze zużycie szklanek oraz wałków.

4. instrukcji obsługi pl nie mam... ale jak chcesz coś sam dłubać np ustawiać zawory znać momentu dokręcenia śrub to ściągnij service manula (były kilka razy linki na forum - wystarcz poszukać)

5. u mnie znajduje się przy baku pod samochodem. Zmieniałem 3 lata temu na filtrona i w tym roku także na niego zmienie.

gtv_v6
    Gość

Domyślnie

Milky dzięki za odpowiedź. Olej prawdopodobnie zmienię na valvoline - teraz pytanie czy muszę robić płukankę ? Mogłbyś powiedzieć jak dostać się do filtra paliwa ?

Jeszcze co do oleju to co powiesz na Valvoline vr1 racing 5w50 ?
    Co do filtra oleju a raczej jego firmy też masz jakieś zalecenia ?
    Ostatnio edytowane przez gtv_v6 ; 11-06-2013 o 21:03