Taki ten Sergio zły, tak źle chce dla marki, a tu powstała najciekawsza alfa w przeciągu ostatnich 20 lat ;P ...Tak przy okazji![]()
Taki ten Sergio zły, tak źle chce dla marki, a tu powstała najciekawsza alfa w przeciągu ostatnich 20 lat ;P ...Tak przy okazji![]()
1984 GTV6 3.2 24V
Ja bym jednak wolał 8C... Ale fakt, że nie licząc Competizione, ostatnie auto tego kalibru to SZ/RZ...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Hyena, też jesteś z tych, którym się Giulietta Sprint Zagato nie podoba, bo nie ma zmrużonych oczek?![]()
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
A ja bylem w ciekawym mijescu ze dwa tygodnie temu w Dusseldorfie, garaz dla bogatych gdzie mozna i przechowac fure i kupic co ciekawsze modele ... no i posrod testarossy czy de tomaso czy innych cudenek byla tam 8c w wersji spider ... kopara opada ...tyle powiem. i jesli nie sklamie to za 122kE do sprzedania ... pozniej moze fote wrzuce jak sciagne z aparatu ... taki OT jesli chodzi o 8c, sorry ...
a swoja droga racja ze z 400KM to 4c pozaloby 8c z kopytami ... ale to przecie kompletnie dwa rozna swiaty.
8C genialne auto,4C wysiadka przy nim...
nadal nie rozumiem, czemu zrobiono tych aut tak mało.
8C Competizione to niewątpliwie przepiękne auto. Myślę, że można ją umieścić w top 5 najpiękniejszych aut marki. I na tym jej genialność się kończy. Nic nie zmieni faktu, że jest to Maserati gran turismo, w pięknych szatach, plus kilka małych technicznych różnic. W dodatku mocno średnio się prowadzące.
Alfa gdy rozwijała swoją "markę" stawiała na auta lekkie, z genialnymi zawieszeniami i wydajnymi, zaawansowanymi technicznie, ale nigdy przeraźliwie mocnymi silnikami. To w zupełności wystarczyło aby tłuc konkurencję bezlitośnie. To ten charakterystyczny "overkill" technologiczny, wraz z świetną stylistyką, zbudował, famę marki, która ma jeden z najbardziej bogatych dorobków sportowych na świecie.
4C ze swoim karbonowym monokokiem, zawieszeniem, i całą resztą jest zbudowaną od zera Alfą. Projektowana przez inżynierów AR. Z technologią użytą do produkcji, jest w grupie hypercarów, w przeciwieństwie do 8C. Pewnie technologicznie można by pójść jak w Lotusie. Ale technologicznie poszli po bandzie. I właśnie dlatego, z tą swoją piórkową masą, stosunkowo dużą mocą, i wspomnianym "technologicznym overkillem" 4C ma nieporównywalnie więcej DNA marki niż 8C. Również podejrzewam, że 4C z planowaną liczbą wyprodukowanych egzemplarzy, ma realne szanse odnowienie globalnego wizerunku jako marki sportowej, bez ściemy, z konkretnymi wynikami na torze.
1984 GTV6 3.2 24V
saroo, w sumie to dlaczego Dallara a nie inżynierowie z Alfy? Było to bardziej opłacalne, czy po prostu z Dallary mają większe doświadczenie w samochodach wyścigowych?
Wiadomo już czy w 4C jest tak, że MacPerson jest z tyłu? a wielowachacz z przodu?
Mam nadzieję, że 4C (wiem, że będzie to trochę ingerowanie w półkę ferrari) będzie miało też wersję mocniejszą niż te 240KM, takiego kompletnego wariata (tak jak ta firma, która będzie ją udoskonalała do 415KM)![]()
Widziano inżynierów z Dallary w siedzibie Fiata w 2010 roku. Tyle wiadomo. Prędzej mogli działać w formie konsultantów.
Tak samo jak 4C nie ma nic wspólnego z X-bow'em, choć wciąż znajdują się niektórzy co to imputują. Dziwię, że się niewiele o tym mówi ale to poza silnikiem na prawdę niezależnie zaprojektowane auto.
1984 GTV6 3.2 24V