Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Ciężko odpala i muli od dołu

dobry1987
    Gość

Domyślnie Ciężko odpala i muli od dołu

Jak w temacie wiem, ze podobne objawy opisywane były wielokrotnie przejrzałem forum, natomiast WY jako specjaliści podpowiedzcie od czego zacząć. Auto faktycznie do 2 tyś stoi w miejscu (czasem nie ma jak wjechać na krzyżówkę bo zero wigoru) i gdy jest chłodniej mam na myśli +10 to musi trochę pokręcić plus trochę pogazować zanim odpali. Jeszcze jeden niepokojący objaw co tez opisywał jeden z kolegów przy wciśniętym gazie ale nie do końca auto między 2,2200 a 2,300 może 2,400 jakby przestało ciągnąc do przodu i znów zaczyna; ponadto 150km to chyba faktycznie mało jak na nasze lekko otyłe gabloty. Zacznę od mechaniczne zaślepienia EGRa w 100 % dalej pewnie usunięcie klapek w kolektorze a next pozostaje tylko usunięcie DPFa( strasznie drogie) czy jest jeszcze coś po drodze co można "poprawić" a i czy znacie kogoś w WLKP. kto może specjalizuje się tego rodzaju tematach??

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Byl ostatnio maly777 w wlkp,i wywalal er i dpf,a fizycznie mozesz sam jesli masz kanal
    Sprawdz wskazowke turbo,jesli na wolnych obrotach jest wychylona na pierwsza kreske to wymien czujnik doladowania turbiny,mala rzecz a duzo dajeeeeeeeeeeeee
    jak bedziesz chcial dam Ci jutro namiar do malego

Użytkownik Rowerzysta Avatar SebaStol
    Mieszka w
    Łódź/Almelo
    Auto
    159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM

Domyślnie

Ja nie zuważyłem różnicy na starym niesprawnym czujniku doładownia (wskazówka na pierwszej kresce zamiast na zerze) i po wymianie na nowy sprawny. Może to też przez to, że taką alfę kupiłem, szybko wymieniłem i nie zdążyłem jej poczuć?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    tomaszów mazowiecki
    Auto
    alfa romeo 159 1,9JTD sportwagon

Domyślnie

sprawdż egr i wężyki zaworu powietrza,jeśli świeci się kontrolka od silnika to możesz mieć zapchany dpf musisz podpiąć pod komputer dpf możesz spróbować wyczyścić daje to niezłe rezultaty.ja osobiście wyczyściłem już parę sztuk i zapchanie z ponad 100 procent schodzi do 20 czyszczę płynem do mycia silników po uprzednim zdemontowaniu dpf. nie potrzeba żadnych specjalistycznych płynów na noc trzeba zalać potem myjka przez 2 godziny i jest jak nowy .ale w twoim przypadku to chyba wina egr trzeba go wyczyścić[wyjąć wałek z środka samo polanie jakimś środkiem nie pomoże] chyba że uszkodzona cewka wtedy do wymiany

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał SebaStol Zobacz post
    Ja nie zuważyłem różnicy na starym niesprawnym czujniku doładownia (wskazówka na pierwszej kresce zamiast na zerze) i po wymianie na nowy sprawny. Może to też przez to, że taką alfę kupiłem, szybko wymieniłem i nie zdążyłem jej poczuć?
    U mnie też nie było najmniejszej zauważalnej róznicy po wymianie niesprawnego czujnika ( 1-sza kreska, zamiast"0").

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

muł do 2000 obrotów to może być zapaprany kolektor ssący, zdejmij osłonę silnika i sprawdź czy sterowanie nie leży obok klap, i czy nie ma tam czarnej mazi świadczącej o nieszczelności. Sprawdź tez czy klapy są sterowane wraz z dodawaniem gazu. To w przypadku metalowego kolektora, jak jest z plastikowym nie mam pojęcia. Być może to to

Natomiast co do drgawek przy mocnym przyśpieszaniu to może to być krzyżak przegubu wewnętrznego
    Ostatnio edytowane przez Randall ; 05-07-2013 o 16:31

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

a mi własnie mówiono że ten czujnik cisnienia to pełni funkcję tylko "wizualną" tzn. wskazuje mi 1 kreskę nawet na luzie ale podobno w żaden sposób to nie wpływa na wydajnośc samochodu

dobry1987
    Gość

Domyślnie

No więc przeprowadziłem kilka zabiegów a aucie (mechanik), wyczyszczony/częściowo zaślepiony egr, wypalony dpf, wyczyszczone wszystko co było wokół. Żadnych klapek w kolektorze nie ma ale muszę przyjrzeć się temu co napisał kolega "Randall" i pomyśleć o propozycji misia7911. Autko no bez wątpienia jedzie lepiej chociaż nie jest to jeszcze "to". Autko czasem jakby łapało "zawieszke". Wciska pedał gazu nie do końca powiedźmy 1/3 może do połowy przyspiesza sobie przyspiesza dojdzie do 2,2 obr chwilke przestaje i od 2,4 znów zaczyna, taka dziura(co czasem bywa niebezpieczne). Jeszcze jedna co zauważyłem jadąc np 80 - 90 na piątce około 1,8 obr. i zamierzam cos wyprzedzić, pedał w podłoge a tu dupa niewiele sie dzieje dopiero od 2,3 na 6 biegu jest podobnie. Myślę, że może to mieć jakiś związek.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Kiedyś jeszcze w stilo jtd miałem problem z dziurami przy przyśpieszaniu i uszkodzony był overboost.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał Fleyvor Zobacz post
    Kiedyś jeszcze w stilo jtd miałem problem z dziurami przy przyśpieszaniu i uszkodzony był overboost.
    Dokładnie zaczął bym od overboost - to to steruje pracą turbiny a nie czujnik opisany wyżej. Na wstępie przejrzyj przewody podłączone do tego zaworu na całych długościach czy gdzieś nie ma cieczki. Jak będzie ok to regeneracja zaworu - w zrób to sam jest opis jak to ugryźć ale nie powiem ci czy w 159 jest tak samo (opis jest od 156).
    Jeżeli nie to zaślepił bym na stałe EGR chociaż na próbę, pojeździć i zobaczyć. Jeżeli dalej nic to trzeba zwalić kolektor dolotowy będzie, zobaczyć przy okazji w jakim stanie jest klapa gasząca.... itd