Mając już trzecią 156, moim zdaniem jakość modeli po FL jest zdecydowanie lepsza niż przed. A należałoby jeszcze wspomnieć o bezpieczeństwie biernym np. ilość poduszek, VDC, Isofix oraz gadżetach: czujnik deszczu, sterowanie radia z kierownicy, komputer pokładowy etc.
na plus:
-materiały i spasowanie konsoli centralnej
-materiały boczków drzwiowych
-lepszej jakości wykładzina bagażnika
-wreszcie nie odpadająca pokrywa bezpieczników pod kierownicą - wystarczył jeden wkręt![]()
-lepsza skóra na kierownicy
-brak obcierania tapicerki skórzanej o plastikowe osłony foteli przednich(skrzypienie)
na minus:
-trochę gorsza jakość tapicerki skórzanej w porównaniu do foteli momo (kieszeń w oparciu fotela momo była ze skóry w FL jest sztuczna)
-antena na dachu, fajniejsza była w szybie
-no i poduszeczki w słupku B też nie mam
PS.
Jakość materiałów i ich spasowanie w 156 dzieli przepaść w porównaniu do 159
Ja mam antenę w szybie i poduszeczki w słupkach (FL Giugiaro XI.2003). A co do materiałów to 156 z ostatnich serii miały takie same materiały jak w 159. W 156 były ich trzy rodzaje - pre FL, FL (koniec 2003 - 2004) i FL (2005-2006). Crosswagon Q4 posiada już te z ostatniej serii, wg. mnie przyjemnie wyglądające i łatwe do utrzymania w czystości. Ja mam tę chropowatą i do czyszczenia używam "gąbki" z microfibry Sonax oraz preparat w spray'u tegoż producenta, bardzo wygodnie się czyści. Zwykłą szmatką ciężej było wyczyścić.
Co do jakości wykonania to chyba z tym różnie, miałem okazję obejrzeć sobie Brerę 1750 TBi zakupioną w salonie w PL (1-wszy właściciel), szoku nie doznałem. Była akurat na wymianie amortyzatorów i sami mechanicy mówili, że a to z tyłu jakiś plastik z klapy odpada i stuka, to coś też na klapie ociera i zaczyna ruda brać. Ale to pewnie jak z każdą Alfa, zależy czy robione przed czy po sieście, a może po upojnej nocy...Natomiast Giulietta, którą ostatnio podróżowałem rozczarowała mnie jakością materiałów. Auto klasy premium z takmi plastikami, chyba się cofamy, bo AR 147 wypadała na tle konkurencji bardzo dobrze, a plastiki i tapicerki to jest to na co zwracam baczną uwagę oglądają auta. W obecnej konfiguracji BMW i Audi stoją lepiej, nie wiem czemu nie wykorzystali tych samych co w 159. Tak więc problem cięcia kosztów w 156 to małe piwo, bo nie licząc przedniego zawieszenia auto to wypada bardzo dobrze.
Ostatnio edytowane przez tomito ; 09-07-2013 o 08:20
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...