No, no - komplet w ASO 3kPLN. Sam kielich 1100 PLN (tylko oryginał), krzyżak 350 PLN.
No, no - komplet w ASO 3kPLN. Sam kielich 1100 PLN (tylko oryginał), krzyżak 350 PLN.
Ok 30% jeszcze się uda ugrać, zobacz w AS24.
Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie
Wymieniony krzyżak + kielich = zero drgań, cudo.
Mam ten sam motor i ten sam problem
cena z ASO
prawa strona - kielich 1660 org. a regenerowany ( in Italy) ok 1040 + krzyżak 360 zł
lewa strona - 760 zł org + krzyżak 360
przy takich cenach ręce opadają. Dobrze że żonka "użyczyła" swojego wozidła z gęsią na masce to mam czym jeździć.
gdzie kupiłeś i za ile?
Niedawno wymieniłem prawą półoś bo w czasie przyspieszania coś stukało. Zdobyłem używkę, wymieniłem łożysko podpory, założyłem i ... nadal stukało. pojechałem w trasę i wróciłem na lawecie. Okazało się, że stukanie dochodziło nie z półosi a z koła zamachowego. W automatach to jest po prostu cienka blacha z wieńcem do rozrusznika. Była popękana i w końcu całkiem się urwała. Mam teraz zapasowy kielich i krzyżak na prawą stronę a luz na lewej półosi, tylko nie na kielichu a na mechanizmie różnicowym, ale to inna bajka.![]()
W sprawie regenerowanych półosi. Robiłem prawą jak i lewą stronę.
z długa półosią pojechałem do warsztatu obok METCOMP Piaseczno, wymieniono, krzyżak kielich, łożysko podpory, manszety, za całość zapłaciłem coś około 900+-, mniej drgało a mechanik powiedział że jeszcze krótką muszę zrobić.
Półoś krótką wysłałem do MOTOMAXu w Toruniu (z doświadczenia bo kiedyś skracałem u nich półośki do Corsy pod 2.0), było generalnie bez problemu szybko i nie drogo zapłaciłem jakieś 500 zł +-
Drgania nie ustępowały, wizyty u różnych mechaników nic nie pomogły i nie wiadomo było co jest powodem, może dwumas może docisk, z pomocą przyszedł SEMRI, wysyłają swój stary kielich (półoś długa). W połączeniu długi kielich i regeneracyjnych części z METCOMPu (krzyżak oraz przegub zew.) przestało drżeć. Wynikiem dotychczasowych problemów był sposób regeneracji kiellicha. METCOMP tnie kielich przy podstawie i wspawuje element, w którym pracuje krzyżak, nie wiem czy to jednorazowy przypadek ale mój kielich zespawano nie poprawnie przedłużając względem nominału o 5mm półoś.
Także nie polecam METCOMPu ul. Geodetów 176