Mam problem z tylnym zaciskiem do mojej Alfy 145 1.9TD niby działa ale niełapie tak jak powinien. Taki zacisk orginał do Alfy troche kosztuje. Więc czy wie ktoś może czy do tego modelu pasają inne od Fiata Lanci itp ?
Mam problem z tylnym zaciskiem do mojej Alfy 145 1.9TD niby działa ale niełapie tak jak powinien. Taki zacisk orginał do Alfy troche kosztuje. Więc czy wie ktoś może czy do tego modelu pasają inne od Fiata Lanci itp ?
Od lancii delty II, 145/6 z TS.Niektórych wersji fiata tempry,marea będzie pasować.
Pewnie trzeba kupić zestaw naprawczy do ham. tarczowych, wstawić nowe gumki ewentualnie wypolerować tłoczek. Zdarza się, że te prowadnice w jarzmie zastygają w bezruchuprzeczyścić, nasmarować i nowe gumki.
Piszesz że zastygają w bezruchu. Kolegom niezorientowanym wyjaśniam że blokuje je wszechobecna rdza.
Dle tego dobrze jest co jakiś czas przeczyścić. Ja to zawsze robię przy okazji wiosenno - jesiennych zmian ogumienia.
W tyle przy bębnach (w mojej jest ta wersja) przy tej okazji szlifuję rant i przy następnym zdejmowaniu schodzi bardzo lekko.
Spieszę dodać że poprzedni właściciel tego nie robił i klocki były starte po skosach i za licho nie chciału wyjść bez młotkowej persfazji.A z tyłu przez głęboki rant na bębnach połamałem resztki okładzin szczęk.
Ostatnio edytowane przez stara.plesn ; 15-07-2013 o 19:21
Z tego co powiedział mi mechanik u którego robię zawsze samocchód już od kilku lat, w tym zacisku żle funkcjonuje jakis ślimak który napycha i cofa zarazem tłoczek, więc czyszczenie tłoczka pewnie nic nieda i nowe gumki pewnie też. A zakup nowego zacisku to między 260 a nawet 520zł. uzywki od 50 do 100 ale zawsze jest ryzyko że moge kupić taki sam jak juz posiadam.
Macie może jakiś prosty sposób na założenie Sterownika centralnego zamka? dokładniej BX 40
Zestaw naprawczy zacisku tylnego kosztuje 34 zl. Proponuje zdemontowac zacisk , wyczyscić go i wymienic uszczelnienia gumowe.chyba ze faktycznie ten ślimak jest uszkodzony a moze byc np przez wciskanie tloczka zamiast wkręcanie albo nawet przez wbijanie młotkiem to wtedy juz mu nic nie pomoże ale to wszytko po wykreceniu tłoczka można się dowiedzieć. Można np. Zamowić Sobie taki zestaw w sklepie i wtedy rozebrać zacisk i wtedy można podjechać do sklepu i go odebrać. A na 90 % zacisk używany będzie trzeba tak samo zreanimować.
Chodzi oto że chamulec ręczny mam taki jak trzeba ale tez tylko na jendo kolo-lewe, prawe łapie ale minimalnie. Mam w kupnie za 50zl zacisk i mysłe go wziaśc założyc i zobaczyc bo bo zl to nieduze pieniądze.