Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Zamek tylnej klapy-bagażnika.

syfon
    Gość

Domyślnie Zamek tylnej klapy-bagażnika.

Mimo zamkniętego bagażnika Alfa traktuje go jako otwarty i nie zamyka centralnego np. Na kompie też wyświetla się ikona open boot.
    Czytałem już na forum podobne tematy i wiiny był najczęściej mikrostycznik w zamku. Sprawdziłem i u mnie działa. Pomyślałem więc, że może podczas zamykania dolny uchwyt nie wpycha dostatecznie bolca do stycznika. Zakleiłem go więc taśmą żeniby cały czas jest zamknięte. I jak mam otwartą klapę to z tym wciśniętym włącznikiem auto się mi zamyka. Ale jak zamknę tak oszukaną klapę to auto znowu się nie chce zamknąć?!
    Tak jakby ten rygiel na dole też był za cały proces odpowiedzialny. Ale tam żadnych kabli nie ma. Podpowie mi ktoś co jeszcze sprawdzić?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

steruje tym centralka servizi. Jest ona w okolicach schowka pasażera
    jeśli na pin 14 w kostce C (najmniejszej z pośród 3) pojawia się sygnał otwarcia klapy, to świeci się światło w bagażniku i nie zamkniesz auta.

- - - Updated - - -

i jeszcze widzę, że sygnał idzie do alarmu, więc jak masz alarm, to odłącz na chwilę i zobacz czy coś to dało.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał emo94 Zobacz post
    steruje tym centralka servizi. Jest ona w okolicach schowka pasażera
    jeśli na pin 14 w kostce C (najmniejszej z pośród 3) pojawia się sygnał otwarcia klapy, to świeci się światło w bagażniku i nie zamkniesz auta.

- - - Updated - - -

i jeszcze widzę, że sygnał idzie do alarmu, więc jak masz alarm, to odłącz na chwilę i zobacz czy coś to dało.
    Dzięki.
    Ale mi oświetlenie bagażnika gaśnie jak ręcznie nacisnę ten mikrostyk.
    Wieczorem się temu przyjrzę.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto

Domyślnie

a zobacz jak normalnie klapę zamkniesz

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał emo94 Zobacz post
    a zobacz jak normalnie klapę zamkniesz
    POMOCY!!!
    Ja tego nie ogarniam. Jak przy otwartej klapie nacisnę stycznik to rozłącza i lampka gaśnie.
    Natomiast przy zamkniętej klapie( a jest naciśnięty bo zaglądałem przez ski-sak) nie gasi lampki i niby jest otwarte.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar derebere
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD '99 105KM

Domyślnie

Też miałem taki przypadek u Siebie ale kurde nie pamiętam co zrobiłem. Nie przesunął się może ten stycznik? Niema tam przypadkiem sprężynki? Może troszke dogiąć żeby bardziej wciskało stycznik? Skoro "palcem" zamkniesz i jest ok a przy właściwym zamknięciu jest źle to tam bym szukał przyczyny. Może za mocno walnąłeś klapą i coś się lekko przestawiło.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał derebere Zobacz post
    Też miałem taki przypadek u Siebie ale kurde nie pamiętam co zrobiłem. Nie przesunął się może ten stycznik? Niema tam przypadkiem sprężynki? Może troszke dogiąć żeby bardziej wciskało stycznik? Skoro "palcem" zamkniesz i jest ok a przy właściwym zamknięciu jest źle to tam bym szukał przyczyny. Może za mocno walnąłeś klapą i coś się lekko przestawiło.
    Od tego zacząłem i próbowałem regulować położenie zamka i rygla.
    Ale nic to nie dawało. A teraz zdjąłem plastikową obudowę zamka i zaglądałem przez ski-sak i ewidentnie stycznik jest naciśnięty.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar derebere
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD '99 105KM

Domyślnie

Nie pamiętam dokładnie jak to wygląda. Może jakiś kabelek luźny w środku ? Rozebrałbym to na części pierwsze. Lub umów się z kimś na lokalnym podforum. Podmieniając część zweryfikujesz czy to wina stycznika czy coś ze sterowaniem jak sugerował ktoś przede mną.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał derebere Zobacz post
    Nie pamiętam dokładnie jak to wygląda. Może jakiś kabelek luźny w środku ? Rozebrałbym to na części pierwsze. Lub umów się z kimś na lokalnym podforum. Podmieniając część zweryfikujesz czy to wina stycznika czy coś ze sterowaniem jak sugerował ktoś przede mną.
    Rozbirałem, sprawdzałem kable. Niby wszystko O.K.
    Chyba się skończy u elektryka bo widzę że pomysłów brak.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto

Domyślnie

musiałyś mieć miernik i pomierzyć te przewody. ewentualnie odczep kostkę całkiem, wtedy nie będziesz miał światła w bagażniku, ale problem powinien zniknąć