Filtr można wymienić tylko po rozebraniu skrzyni.Napisał Majkel
Wymiana jakby nie do końca rozwiązuje Twój problem.Napisał Majkel
Przy wymianie statycznej spłynie Ci jakieś 60% oleju.
Czyli około 5 litrów reszta czyli około 4 litry zostanie.
Dlatego proponowałbym zrobić dwie wymiany.(drugą po jakiś 100km)
Olej tak jak wspominałem wyżej tylko ESSO LT 71141 (bańki tylko po 20 litrów)
Można kupić ten sam olej w mniejszych opakowaniach ze specyfikacji VW ale nie pamiętam w tej chwili oznaczenia. (mogę podać jutro)
Procedura wymiany:
1) Olej w skrzyni musi być rozgrzany czyli przejechane co najmniej 5km.
2) Korkiem (1) spustowym zlewamy olej do naczynia tak żeby można było określić ilość, która spłynęła. Uwaga na paluchy olej może mieć nawet 120'C.
3) Olej z konwertera spływa dość długo. Najlepiej auto zostawić na całą noc.
4) Ja odkręciłem również korek (3) przelewowy ale to chyba nie ma znaczenia.
5) Można również pokombinować z tym odpowietrznikiem (2) ale ja wtedy nie wiedziałem o jego istnieniu.
6) Po spuszczeniu oleju zakręcamy korek (1) spustowy.
7) Przez korek (3) przelewowy wlewamy olej aż zacznie się przelewać. Niezbędny będzie lejek z wężykiem lub duża strzykawa. (olejarka)
8 ) Włączmy silnik, lewarek na P, na włączonym silniku dolewamy aż zacznie się przelewać.
9) Na wciśniętym hamulcu spokojnie przewachlowujemy P-R-N-D i D-N-R-P i na P znów dolewamy aż zacznie się przelewać. (przewachlowując przytrzymujemy w każdym położeniu żeby konwerter się dokładnie napełnił)
10) Zakręcamy korek (3) przelewowy.
11) Udajemy się na krótką przejażdżkę około 1km. (chodzi o to żeby nie za bardzo rozgrzać oleju)
12) Wracamy na stanowisko i ponownie sprawdzamy jego poziom na korku (3) przelewowym.
Część tych czynności, które opisałem można nazwać natrętnymi ale chciałem mieć pewność.
Generalnie dobrze by było żeby weszło tyle samo oleju co spłynęło.