Sterowniki pod FES'a, a FES'a ściągniesz z neta, licencja na niego (50euro) nie jest Ci potrzebna do diagnostyki, ale zarejestrowanego też w necie powinieneś znaleźć .![]()
Sterowniki pod FES'a, a FES'a ściągniesz z neta, licencja na niego (50euro) nie jest Ci potrzebna do diagnostyki, ale zarejestrowanego też w necie powinieneś znaleźć .![]()
Byłem wczoraj u znajomego mechanika, sprawdziliśmy wszystko pod kompem dla pewności i rzeczywiście wyszło że świeca. Nie pamiętam dokładnie kodu, oraz komunikatu błędu, ale było coś w nim o obwodzie świecy. Po krótkim instruktażu sam sprawdziłem w domu która to dokładnie świeca i okazało się że 4 patrząc od rozrządu. Same świece sprawdza się bardzo prosto. Postanowiłem więc podzielić się prostym i skutecznym sposobem, może komuś się przyda:
* należy zaopatrzyć się w kontrolkę napięcia, najlepiej coś takiego:
http://allegro.pl/probowka-tester-na...366546987.html
* odkręcamy centralkę sterującą świecami kluczem nr 10
* pod nią znajdują się dwie wtyczki więc odpinamy tą po prawej stronie patrząc od przodu na silnik.
* do wtyczki dochodzą przewody od świec w różnych kolorach (każdy odpowiada innej świecy)
* podłączamy kontrolkę do plusa np od aku
* wtykamy po kolei kontrolkę w styk każdej świecy, jak się zapali lampka świeca ok, jak nie wiadomo która zjarana
Dzięki wszystkim za cenne uwagi i powodzenia![]()
I tak komplet do wymiany
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Kolego przerabiam ten sam temat, "wożę się" ze spaloną świecą już pół roku i się zabrać nie mogę.
Dostęp do świec jest tragiczny czy mógłbyś jakoś podzielić się zdjęciem od czego zacząć żeby dostać się do świec i je wykręcić?
Jakiego klucza używaliście? Jakiś specjalny dynamometryczny?
Dział "Zrób to sam " rozwiaże twoje problemy
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Przez tydzień mi wywalało ten komunikat przy starcie tak jak pisałem w pierwszym poście, a po tygodniu przestąło i cisza do dzisiaj.