Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: brak oświetlenia w bagażniku alfa 156 sportwagon

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jaras 155
    Mieszka w
    Wiekowo
    Auto
    obecnie Alfa 156 1.9 JTD 02r.

Domyślnie

Jeśli bezpiecznik jest cały to jak napisali koledzy wcześniej pozostaje rozłożyć wszystko i przeczyścić. tam raczej nie ma się co specjalnie spieprzyć. sam zamek też ma styki potwierdzające zamknięcie/otwarcie zamka.jeśli one są zasyfione /nie stykają/ to centralny będzie odbijał bo widzi otwarty zamek.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Bezpiecznik musi być cały bo we wnętrzu samochodu jest oświetlenie, a w instrukcji nie widzę by był oddzielny bezpiecznik dla bagażnika.
    Centralny nie odbija, działa jak powinien.
    Sprawdzę zamek, dziwne że tak z dnia na dzień padło.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

sprawdz tez wiazke w klapie ,ta co przechodzi z budy do klapy ,tam tez lubi sie przecierac

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Już wiem gdzie problem, dziś rozebrałem klapę: nie działa ten mały przełącznik z 2 wlutowanymi kablami

gawor06
    Gość

Domyślnie

witam! u mnie oswietlenie bagaznika tez nie dziala ... mam sedana... ale na tym wyswietlaczu miedzy zegarami pokazuje ze sie otworzylo klape... bezp musi byc ok bo oswietlenie wnetrza dziala, zarowka tez jest w porzadku... czy to moze byc wina przelacznika???

Użytkownik Embrion Avatar xgonzo
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Auto
    AR 156 SW 1,9 jtd

Domyślnie

Witam ,dołączam się do tematu, w mojej AR 156 SW także nie działa oświetlenie bagażnika i tylnej klapy, wiązki są ok bezpieczniki także ,włącznik także ok, dodam że oświetlenie padło po zwarciu przy jednej z żarówek oddzielnego bezpiecznika od oświetlenia bagażnika nie znalazłem, gdzie znajduję się układ odpowiadający za to oświetlenie (jak działało to po otworzeniu klapy po kilku minutach automatycznie się wyłączało)może w okolicy tego układu jest jakiś bezpiecznik,w każdym razie wszystko wskazuje na ten układ ,tylko gdzie go zlokalizować.

Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez xgonzo ; 24-10-2012 o 14:17

Użytkownik Alfa i Omega Avatar adi.ldz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 110KM 2000r.

Domyślnie

Cytat Napisał gawor06 Zobacz post
    witam! u mnie oswietlenie bagaznika tez nie dziala ... mam sedana... ale na tym wyswietlaczu miedzy zegarami pokazuje ze sie otworzylo klape... bezp musi byc ok bo oswietlenie wnetrza dziala, zarowka tez jest w porzadku... czy to moze byc wina przelacznika???
    Mam od paru dni to samo. Tylko że w SW. Czasem pokazuje że bagażnik otwarty i wtedy zapalone jest światło w bagażniku. Sam przełącznik jakby działał bo jak ręcznie dopycham tą blaszke to kontrolka i oświetlenie gasnie. Gdzie problem? Wilgoć gdzieś? wiązki? czy sam przełącznik coś szwankuje? Miał ktoś podobny problem?

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał adi.ldz Zobacz post
    Mam od paru dni to samo. Tylko że w SW. Czasem pokazuje że bagażnik otwarty i wtedy zapalone jest światło w bagażniku. Sam przełącznik jakby działał bo jak ręcznie dopycham tą blaszke to kontrolka i oświetlenie gaśnie. Gdzie problem? Wilgoć gdzieś? wiązki? czy sam przełącznik coś szwankuje? Miał ktoś podobny problem?
    Mam to samo od przedwczoraj - wczoraj pół dnia to diagnozowałem - ale doszedłem co jest grane. Winna jest wiązka ta w gumowym peszelku łączącym klapę z karoserią. Zrób sobie test - mikrostyk przy zamku klapy zewrzyj plastrem i poruszaj wiązką - powinieneś zauważyć zapalanie się i gaśniecie lampki sygnalizującej otwarty bagażnik.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Siekier Zobacz post
    Mam to samo od przedwczoraj - wczoraj pół dnia to diagnozowałem - ale doszedłem co jest grane. Winna jest wiązka ta w gumowym peszelku łączącym klapę z karoserią. Zrób sobie test - mikrostyk przy zamku klapy zewrzyj plastrem i poruszaj wiązką - powinieneś zauważyć zapalanie się i gaśniecie lampki sygnalizującej otwarty bagażnik.
    Siekier
    Królu złoty, wybawicielu, mistrzu mój, fachowcu nad fachowcami, jestem w stanie nawet auto Ci własnoręcznie umyć.
    Męczyłem się z tą cholerną klapą od miesiąca i Ty w przeogromnej mądrości swojej mnie uratowałeś.
    Jeszcze raz dziękuje i liczę na podobne dobre rady w przyszłości. Mało tego miałem tam pięć kabli całkowicie z całkowicie popękanymi izolacjami.
    Nie jest wykluczone żeś mnie i całą moją rodzinę z pożaru nie uratował. Mam nadzieję że nagroda wielka Cię spotka w niebie:-)
    No chyba że byś był w Cieszynie to zapraszam na kielicha.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Hehe - Niech sie sprawuje!
    P.S. Kielich brzmi zachęcająco