Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Komfort jazdy - wspomaganie i zmiana biegów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

A macie porownanie ze 156? Tam i biegi i kierownica chodza lzej, ale nie az tak lekko, jak np w C5, czy passacie.
    W 159 wspomaganie, tak jak napsial grzdylu jest ok (jak nie ma zmiennej sily to niech takie bedzie), ale biegi moglyby sie zmieniac nieco lzej. Szczegolnie, ze przy szybkich zmianach skrzynia wcale nie jest super precyzyjna
    Ostatnio edytowane przez Gary ; 13-07-2013 o 21:55 Powód: literowki

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Po przesiadce z fiata stilo jtd gdzie wspomaganie było elektryczne znacznie bardziej podoba mi się hydraulika, lepsze prowadzenie, lepiej czuć drogę faktycznie w manewrowaniu trzeba trochę więcej siły włożyć ale nie jest to jakaś przepaść. Co do biegów jak wspomnieli koledzy wcześniej biegi wchodzą precyzyjnie i czuć ładnie wpadające biegi a nie jakieś tam muskanie

Użytkownik Rowerzysta Avatar SebaStol
    Mieszka w
    Łódź/Almelo
    Auto
    159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM

Domyślnie

W porównaniu do mojego poprzedniego auta vw polo variant 1.6 75KM gdzie biegi wchodzą same jednym palcem oraz opla astry g 1.6 75KM żony gdzie wystarczą dwa palce (aucie, nie żonie ) w alfie jest inaczej. To samo ze wspomaganiem, ale porównujemy inne auta, tu jest 2 x 75 KM i kilkaset kilo więcej do prowadzenia

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocł‚aw, Poland
    Auto
    A4 B5

Domyślnie

Nie wiem jak w 159 jest Ale hydrauliczne wspomaganie może zależeć od prędkości a właściwie od obrotów silnika. ZF robił takie pompy pod koniec lat 70 ( fiat 132) siła wspomagania maleje wraz ze wzrostem obrotów. Mi taka sytuacja bardziej pasuje niż nieco gumowe wspomagają elektryczne ( przynajmniej te pierwsze)

Wysłane z mojego MB526

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pablo83_05
    Mieszka w
    WROCŁAW I OKOLICE
    Auto
    ALFA ROMEO 159 1.9 150KM 2008, AR GTV 2.0 TS SPORTIVA

Domyślnie

Witam, ja wymieniłem płyn (mam czerwony ) bo był koloru buraczkowego z węglem i trochę to pomogło. Kierownica kręci się ciężko i biegi wchodzą z oporem bo to jest samochód z sportowym rodowodem a w takim samochodzie wszystko działa ciężko ale z dużą precyzją aby kierowca czuł co robi, miał obie ręce na kierownicy i kontrolował samochód . Jeżeli komuś to nie pasuje to można kupić VW passata tak 2003 rok ustawić siedzenie jak najniżej aby było widać z nad bocznej szyby tylko łysą głowę no i oczywiście daleko od kierownicy tak na leżąco i obowiązkowo TYLKO LEWA RĘKA na godzinie 12 . Tam wspomaganie działa lekko i da się kierować jedną ręką na leżąco w pełnym komforcie. Zapomniałby kiedyś koło korony we Wrocławiu widziałem takiego kombi i na tylnej klapie miał znaczek VW a obok zmienił napis passat na pastuch, od razu wspomaganie w mojej Alfie zaczęło działać lżej a skrzynia tak jak w automacie nic nie było czuć Pozdrawiam wszystkich użytkowników Alfa Romeo