rozumiem że masz 225/55 (50) R16 ?
nie obciera nic ?
rozumiem że masz 225/55 (50) R16 ?
nie obciera nic ?
jak mam szprychowa felge 17" et 35 szerokosc 7" stare opony 215/45 r17 to dam rade wcisnac 225/45 r 17?. albo 225/50 r 17? boje sie ze cos mi tam moze jednak szorowac. nie mam obnizanej alfy jest fabryka. (felgi stalowe 15" z zimowa opona 195 na chyba 60 sa delikatnie wieksze niz alufelgi ze stara letnia)
Podepnę się tutaj koledzy, może któryś z Was mi pomożeWitam. Jeśli piszę nie w tym miejscu to przepraszam, ale słabo ogarniam forum. Mam pytanie odnośnie felg do Alfy 147. Chce kupić felgi 16'', 5x100 na śruby pływające je zamontuję.
przód 8J ET 34
tył 9J ET 26
Pytanie do Was użytkownicy czy mi się zmieszczą, nie sa za szerokie i nie będa tarły? Dodam, iż alfa jest na oryginalnym zawiasie i nie jest posadzona na glebie. Będę chciał ją delkiatnie obniżyć, ale najpierw muszę się dowiedzieć czy te kapcie będa ok czy są za szerokie i będa tarły. Z tego co wiem to oryginalne fele mam 16'', 6,5 i ET 41,5. Może ktos mi coś podpowie i wspomoże swoją wiedzą i doświadczeniem? Z góry wielkie dzięki.
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/147/...#ixzz2ZtYi24iN
Ja mam u siebie oponki o jakie pytasz..225/45/17. Z rozmiarem opon nie ma najmniejszego problemu... Wszystko pasuje i nic nie obciera. Z tylu mam dodatkowo przez poprzedniego wlasciciela zalozone kumy "utwardzajace" zawieszenie, ale wydaje mi sie ze i bez tego nic by nie obcieralo.. Ogolnie jezdzi sie na nich calkiem ok. Nie zaobserwowalem jakiegos sciagania w koleinach ani nic innego dziwnego poza tym, ze czuc kazda dziurke w asfalcie..
Jezdze w na codzien w niemczech, a tyle co w gliwicach jestem to nie odczuwam sciagania.. Jezeli nadal uwazasz ze sciemniam i nie mam takich opon to wystarczy slowo a zamieszcze tu foto. Jaki mialbym cel w tym zeby pisac koledze ze opony ok itd? ?
Gesendet von meinem LT18i mit Tapatalk 2
witam, moja alfa 147 stoi na tristarach 17 o wymiarach 225/45/17 komfort jazdy jest tragiczny autem prowadza ,telepie na dziurach itd , kiedyś miałem okazje jeździć na telefonach mojego taty od 156 w rozmiarze 205/55/16 autem znacznie łatwiej ruszać ( z powodu mniejszej szerokości pewnie) do tego auto jest bardziej sprężyste i przyjemniejsze w jeździe i komforcie , jednak wygląd na 17 bardzo mi sie podoba kiepski w wyliczeniach jestem i praktyce moze ktos mi doradzić jakie wymiary przy 17 calach sa optymalne i jak poprawić chociaż trochę komfort myślę nad oponami 205/50/17 czy wejdzie taki profil na przód ? mysle ze taka szerokość jest optymalna w 147 . ale jaki profil aby dodac troche komfortu i żeby mój kręgosłup i zawieszenie nie dostawało tak czy jedyne wyjście to zmiana na 16 cali ? jakie macie doświadczenia sam próbowałem wyliczyć sobie opony i wogule ale liczę na jakieś elokwentne opinie .
To są opony o identycznej wysokości a różnica może być w ich wadze, która też ma znaczenie w kwestii komfortu.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 25-09-2013 o 14:07
Może i ja dorzucę swoje 3 grosze: do swojej belli wrzuciłem ostatnio oryginalne AR 16" z Matadorem 205/55/16 (przesiadka z 15" 195/60/15 mieszanych producentów Bridgestone/Michelin).
Wrażenia z jazdy: nie gorsze niż na 15", dziury identycznie wkur** człowieka, lecz nie bardziej, lepsza przyczepność co oczywiste, po przesiadce ze 195 na 205 trzeba się przyzwyczaić do bardziej zwrotnego przodu
Uwagi: spalanie lekko wyższe (szczególnie w mieście), zauważalne na trasie (nawet do 1L/100km w zależności od ciśnienia w kapciu), większych oporów przy ruszaniu nie stwierdziłem
Jeśli chodzi o 17" - to odradzam jeśli nie masz gładkich jak blat dróg dookoła siebie. ten profil na nasze drogi niestety nie nadaje się - no chyba, że masz zasobną kieszeń i stać Cię na ciągłą wymianę uszkodzonych opon![]()
Ostatnio edytowane przez riv ; 25-09-2013 o 13:45
Ja mam 215/45/17 i około 2 lata na nich jeżdżę w prawie najcięższej 156 ze sportpackiem bez żadnych problemów i uszkodzeń. Mało tego, żona też tym autem jeździ po mieście i na felgach nie ma jednej rysy a wszystkie są idealnie proste. Jak ktoś nie patrzy po czym jedzie to nawet 15' ugnie i zaorze...