Mam ten sam problem w swoim JTS, więc jak widać też muszę się rozejrzeć za chłodnicą.
Wymieniłem Termostat, jednak nie pomogło, ale przynajmniej jest nowy![]()
Mam ten sam problem w swoim JTS, więc jak widać też muszę się rozejrzeć za chłodnicą.
Wymieniłem Termostat, jednak nie pomogło, ale przynajmniej jest nowy![]()
No to kombinować z używkami nie będę, faktycznie 100 zł różnicy to nie majątek, a przynajmniej jakaś pewność będzie że nie dziurawa![]()
Ale to jeszcze chwilę musi poczekać, bo cały dzień w słońcu przy wymianie baranów dał mi się we znaki, pleców to nie czuję![]()
To ja napisze coś od siebie
Mam nową chłodnicę, termostat, pompę i u mnie ta kreska pomiędzy 90, a 130 (którą nazywacie 110 - tak naprawdę to jest 95) to standard. Proponuję podpiąć pod kompa i sprawdzić prawdziwą temperaturę, bo to co pokazuje Alfa jest bardzo przekłamane (takie już mamy czujniki i wskaźniki).
Do tego nasze V6 lubią wysoką temperaturę i nie szkodzi to im.
dane dla silnika 2.5 V6:
Temp początku otwarcia termostatu: 85-89'C
Temp pełnego otwarcia termostatu: 97-101'C
Wiatrak pierwsza prędkość: 95'C
Wiatrak druga prędkość: 102'C
95-100 stopni to są raczej normalne temperatury w naszych V6Nawet wiatrak załącza się dopiero przy 95'C, bo to jest optymalna temperatura dla BUSSO.
Ostatnio edytowane przez Morbob ; 29-07-2013 o 11:00
To akurat na twoim miejscu bym się nie cieszył za wczasu . Jak masz przy 35 c na dworze w czasie zapierdzielania temperature 70/80 to znaczy ,że masz niedogrzany silnik i raczej bym sprawdził termostat . Przy takiej prędkości to rozumie jak jesien /zima taka temperatura silnika ale przy upałach jak jeszcze silnik na obrotach???
- - - Updated - - -
Tak kolego masz racje z temperaturami bo w 2,4jtd według kompa 1 bieg wentylatora to chyba 97 C . ale chodzi o częstotliwość załączania się wentylatora . Jak masz zabitą chłodnice to temperatura załączania będzie ta sama tyle ,że wiatraki będą ci się załączać 3x częsciej . Mi przed wymianą tego lata to 1 bieg prawie non stop , 2 często a po wymianie chłodnicy to 1 bieg mi się w korkach załącza . CHłodnica tak dobrze schładza wode ,że otwarcie termostatu powduje widoczne zejscie temperatury .
Tylko ty Nazar masz JTD. Włoskie, starsze Vki (nie tylko busso) zawsze robiły pod maską piekło - i często się przegrzewałyU mnie wentylator przy odpalonej klimie przy takich temp. jak ostatnio to prawie cały czas chodzi na 1szym biegu
Dlatego nie ma co pchać się w koszty tak tylko najpierw podpiąć pod kompa i sprawdzić reczywistą temperaturę. No może, że ta chłodnica rzeczywiście wygląda już tragicznie i mocno cieknie...
Z wierzchu po mojej też nie było widać dopiero jak wyciągnąłem to wyglądała tak:. Dopiero jak wyciągnięta zza chłodnicy klimy obnaża swoje oblicze
. I tak jak pisałem - temperatury załączania też były jak trzeba ( bo czujnik działa ) ale chodziło non stop na 1 biegu ( wiosna -jesien ) a latem często na 2gim . Bo co miało chłodzić jak częsc lamelek wypadła a częsc zabita . Pewnie rurki przez te 13 lat też swoją drożność straciły .
Ło fakNiezłe dziury, jak ja się wczołgałem pod auto to te lamelki tak delikatnie były przerzedzone, nie takie dziury w płocie jak u Ciebie
Dzisiaj stwierdziłem, że zaryzykuję i nabyłem moduł elm 327 czy jak się to nazywa, podpiąłem pod złącze diagnostyczne, wgrałem alfaobd na telefon
i się okazało: temperatura chłodziwa była w okolicach 100 *C z tym że dzisiaj dałem sobie na wstrzymanie z pedałem gazu bo temperatura zabijała.
Skoro mówicie, że te silniki lubią ciepło to mnie uspokoiliście.
Swoją drogą ten adapter diagnostyczny super sprawa. Kasowanie błędów z telefonu -->![]()
He he to moja jeszcze była nie najgorsza . W którymś temacie kolega wyciągnął praktycznie same "rurki" Ale uwierz mi ,że powierzchownie tego nie było widać tyle,że jak wsadziłem łape pod wentylatory to rękami wybierałem lamelki . No i na zdjeciu widać ,że nawet tam gdzie są to nie ma "przeswitu" -tak zapchane .
Moja po wymianie chlodnicy trzyma 87wg kompa. Poza 91 nie wychodzi bo wiatrak zbija. Przed wymiana w upalne dni szczególnie w korkach 108 sie zdarzało i przez to dałem nowa chlodnice.
Ja ostatnio przy wymianie lamp zdziwiłem się, że mam chyba ori chłodnicę![]()