Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Temat: Zbyt późne? włączanie wentylatorów I i II bieg 2.4 JTD

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    Czyli ja mam CF2 ? :/
    Ty CF2 nie masz, to wiadome, mnie interesuje CF2 ogólnie, no ale widocznie być może programowanie wentylatorów było zależne od rejonu sprzedawanych samochodów, bo innego wytłumaczenia nie mam... a to co zostało podane, że niby przy 92 powinnien włączyć się I bieg to dziwne, że we wszystkich pojazdach w których wszystko jest sprawne jest to zawsze powyżej i przeważnie (zawsze) 97 stopni
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

a juz sie wyluzowałem....juz bylem w tremacie uspokoilem sie ale trauma znow wrocila. Otoz z tym ze wskazowka dochodzi do polowy miedzy 90 a nastepna kreske i wtedy po chwili wentyl to zbija.Wedlug kompa po podlaczeniu 1 bieg wlacza sie przy ok 96 wyl przy ok 98(156 3.2) na poczatku jezdzilem z lekkim niepokojem ale juz sie wyluzowalem bo wskazowka nigdy dalej nie dochodzi ALE- kilka razy po przekreceniu kluczyka na goracym silniku wyskakuje na 2 sekundy komunikat-;zbyt wysoka temp silnika wylacz silnik; a w ciagu ostatnich 2 tyg zdazylo sie w czasie jazdy ze nagle na sekunde przymulenie wywala komunikat i zablysnela czerwona kontrolka na wskazniku temperatury wszytko trwa 2 sekundy i tyle.MACIE JAKIS POMYSŁ BO MNIE ZALATUJE ZGROZĄ JAKĄŚ!!!!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jeśli to V^ to standardowo pewnie pompa wody się kończy i chłodnica do spradzenia
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jeśli to V^ to standardowo pewnie pompa wody się kończy i chłodnica do spradzenia
    pompa wody wymieniana wraz z rozrzadem jakies 9 miesiecy temu przy okazji rozrzadu,myslisz ze chlodnica? kurcze jednego nie rozumiem bo nie przekracza mi tego poziomu miedzy 90 a next kreska wiec nie kumam skad takie chochliki typu komunikat o zbyt goracym silniku? zreszta dzis pojawil sie po przekreceniu kluczyka na zupelnie zimnym silniku. W ksiazce obslugi zdaje sie pisza ze przy jakiejs tam pozycji kluczyka ma sie on pojawiac i jesli natychmiast znika to wsjo ok. Ale to ze takie cus zdazylo sie w czasie jazdy wraz z efektem sekundowego przydlawienia to juz mega mnie niepokoi.....

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kivi89 Zobacz post
    u mnie opanowalem sytuacje wczoraj wymienilem orginalny czujnik temp. na termostacie na wlajacy sie po garazu stary - nowy od mojej bylej 1.8 ts i nawet przy 150 wskazowka w kabinie max 90 a wczesniej szla duzo dalej do okolic ponad 100 zanim zbil ja wentylator
    mam pytanie jako amator ten czujnik kupujac termostat jest z nim w komplecie czy to dwa osobne tematy czujnik i termostat?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tacka Zobacz post
    ..... kurcze jednego nie rozumiem bo nie przekracza mi tego poziomu miedzy 90 a next kreska wiec nie kumam skad takie chochliki typu komunikat o zbyt goracym silniku? zreszta dzis pojawil sie po przekreceniu kluczyka na zupelnie zimnym silniku. ...?
    To wskazuje na uszkodzenie czujnika temperatury, albo brak kontaktu elektrycznego na wtyczce - czujnik ma dwa obwody jeden na wskaźnik kabinowy drugi do komputera
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Tak jak MAciek-156 pisze . Podłącz kompa i sprawdz błędy bo może być walnięty czujnik temperatury . Jak już pozbędziesz się komunikatu to się wez za chłodnice . Ja miałem objaw ,że przy początkowych upałach tego lata na autobanie powyżej 120km/h temperatura na zegarze kabinowym na 3/4 ( ja stres ) .Praktycznie w lato non stop wentylatory chodziły . Myslałem ,ze czeka mnie przedwczesny rozrząd z pompą wody ale sprawdziłem wąż przelewu i ok -leje , szlałchy z chłodnicy ok -oba gorące ( termostat wymieniałem z rok temu ) . No i podjechałem do pewności do mojego góru forumowego Georga no i stwierdził -chłodnica . No i rzeczywiście -tego jak wyglądała się nie spodziewałem ( z jednej strony zakryta chłodnicą klimy z drugiej wentylatory a w środku: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	chłodnica.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	103.0 KB
ID:	102982 Po wymianie to żadko się włacza wogóle 1 bieg wentylatora ( w korkach ) . Chłodnica teraz groszowa sprawa a wymiana wcale nie boli jak niektórzy twierdzą . Ja kupiłem najtanszą chyba za 168pln i narazie smiga.
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 24-07-2013 o 19:50

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Tak jak MAciek-156 pisze . Podłącz kompa i sprawdz błędy bo może być walnięty czujnik temperatury . Jak już pozbędziesz się komunikatu to się wez za chłodnice . Ja miałem objaw ,że przy początkowych upałach tego lata na autobanie powyżej 120km/h temperatura na zegarze kabinowym na 3/4 ( ja stres ) .Praktycznie w lato non stop wentylatory chodziły . Myslałem ,ze czeka mnie przedwczesny rozrząd z pompą wody ale sprawdziłem wąż przelewu i ok -leje , szlałchy z chłodnicy ok -oba gorące ( termostat wymieniałem z rok temu ) . No i podjechałem do pewności do mojego góru forumowego Georga no i stwierdził -chłodnica . No i rzeczywiście -tego jak wyglądała się nie spodziewałem ( z jednej strony zakryta chłodnicą klimy z drugiej wentylatory a w środku: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	chłodnica.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	103.0 KB
ID:	102982 Po wymianie to żadko się włacza wogóle 1 bieg wentylatora ( w korkach ) . Chłodnica teraz groszowa sprawa a wymiana wcale nie boli jak niektórzy twierdzą . Ja kupiłem najtanszą chyba za 168pln i narazie smiga.
    ...ale on tego bledu nie ma zapisanego ...po podłaczeniu kompa mam tylko blad elektrycznym sterowaniem przepustnicy ale to moj kolejny oddzielny problem..

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Kolejne testy potwierdziły:

156 1.9 JTDm 140 KM - I bieg 97 stopni
    Klonowa wersja - to samo 97 stopni
    156 2.4 JTD 136 KM - 97 stopni

Tak więc I bieg jest od 97 stopni

U mnie zostało to wczoraj programowo zrobione na wymuszanie i faktycznie działa, I bieg mam od 93 stopni (tylko gdy auto ma wciśnięty pedał gazu) + hamownia i auto się nie grzało wszystko ok

Ogólnie temp 97-100 nie jest zła dla JTD więc bez obaw Gdy wam zbyt szybko wbija temp silnika (i się utrzymuje ponad 92-93) to pewnie jest to chłodnica. U mnie silnik jest bardzo obudowany, z przodu w miarę duży FMIC który ogranicza przepływ powietrza, osłona na silniku i pod silnikiem więc ma większe temp ale całkowicie normalne i tak

Pozdrawiam
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"