Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Kilka problemów z moją GT 1.9 JTD-Prośba o POMOC

Perfumeria
    Gość

Domyślnie Kilka problemów z moją GT 1.9 JTD-Prośba o POMOC

Witam! Jestem tu nowy chociaż alfą już trochę śmigam. Mam do was kilka pytań dotyczących sensownego rozwiązania moich problemów z GT: 1. Nie działają mi czujniki parkowania, bezpieczniki sprawdziłem, ale zauważyłem że jeden z czujników jest wciśnięty do środka zderzaka nie wiem kto ani w jaki sposób to zrobił ale czujnik jest wciśnięty a przy cofaniu nie ma żadnego dźwięku. 2. Przy wyprzedzaniu lub dynamicznym rozpędzaniu odlącza mi turbo-wymieniłem EGR ktoś mi powiedział że jeszcze przepływka może stać czy to prawda ? 3. Przewody wychodzące ze zbiorniczka z płynem do wspomagania od dołu końcówki mają pordzewiałe i ciekną dość duży ubytek płynu to powoduje i musze dolewać. W serwisie kosztuje to 700zł a nie mogę znalesc nigdzie używanych lub zamienników . Ktoś może mi powiedzieć gdzie coś takiego dostać ? A może wyciągnąć i zakuć od nowa ? 4. Przy wrzucaniu wstecznego częstą zgrzyta skrzynia albo jak już wejdzie to podczas cofania wyrzuca bieg co to może być ? CZekam na odp dzieki

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Ad1. Sprawdzić obwody dalej niż bezpiecznik.
    Ad2. EGR to był zły strzał. Chyba że przed wywaleniem błędu np szarpał? prawdopodobnie miałeś przebicie na doładowaniu. zmienna geometria. Jak niedoładowanie to overboost, rurki itd. Trzeba posprawdzać najpierw a potem wymieniać a nie na odwrót.
    Ad3. Na szrotach. Jest kilka na allegro GT na części wystarczy podzwonić

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

ad1. jak wyzej
    ad2. podstawa to podłaczyc kompa i skasowac błedy, przejechac sie i zlogowac parametry, jesli wyskoczy bład, odczytac i na tej podstawie podjac dzialania
    ad3. zdemontowac zderzak lub zbiornik z płynem, sprawdzic co sie da z tym zrobic
    ad4. zdemontowac aku, podstawe aku i wyregulowac linki.

pzd.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Adc1 . Dziwne tylko ze nie ma zadnego dzwieku bo przeciez jak jest jakis czujnik uszkodzony to po wrzuceniu wstecznego jest dzwiek ciagly.
    Moze tutaj nawet glosniczek nie dziala ?

Perfumeria
    Gość

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedzi. Co do EGR nie wymieniałem go na czuja. Na komputerze wyskoczył błąd przepływki, ale ktoś mi podpowiedział abym sprawdził najpierw EGR bo błąd może wyskoczyć od EGR właśnie i rzeczywiście rozebrałem go podłączyłem na krótko i stał... Po założeniu nowego CHECK na chwile zgasł i zaraz zapalił się na nowo i dalej błąd wyskakujejako przepływomierz. Warto zamawiać z allegro za 150zł czy lepiej kupic oryginalny za 350 ?

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Bociek, chyba masz racje, jak jest wcisniety czujnik to powinien byc przerywany sygnał cały czas, a jak nic nie ma to moze głosnik padł. Na pewno trzeba na nowo zamocowac wcisniety czujnik, niestety jesli to srodkowy to raczej nie obedzie sie bez demontazu zderzaka.

wez zloguj to auto, bo se tak mozesz wymieniac na oko jeszcze długi czas, bardzo mozliwe ze wystarczyło przeczyscic zawór egr, cewke sprawdzałes także osobno?

pzd.
    Ostatnio edytowane przez george11 ; 04-08-2013 o 20:42

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Przy uszkodzonym czujniku po wrzuceniu wstecznego jest dzwiek ciagly o innym tonie niz ten ktory informuje o bliskosci przeszkody, trwa to kilka sekund po czym jest cisza nawet w przypadku bliskosci przeszkody
    Temacik tego dzwieku nawet z moimi nagraniami jest na forum nawet - jakas kobitka o to pytala ale nie pamietam jaka :p
    Tak czy inaczej skoro jest cisza zupelnie to glosniczek parktronica do sprawdzenia raczej

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Zczytać dokładnie błędy zrobić logi i będzie wiadomo.. Ja kupiłem boscha a podobno maxgear są niezłe (chociaż słyszałem że trzeba mieć około 25-33% szczęścia ).

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rob69
    Mieszka w
    kowary-Polska
    Auto
    była alfa romeo 156 2.4 jtd,alfa gt 1.9 jtd jest alfa romeo 159 jtdm

Domyślnie

ad1
    czujnik doładowania bym wyczyścił

Perfumeria
    Gość

Domyślnie

Do problemu z turbo dodam, że przy dynamicznym przyśpieszaniu ostro kopci mi wydech na czarno i ktoś mi powiedział, że to może być intercoler .... Sam już nie wiem od czego zacząć da się jakoś sprawdzić czy intercoler jest sprawny ? Bo na kompie mi tylko przepływomierz wyskakuje ale ten błąd można przypisać do wielu czynników.... ;/

- - - Updated - - -

I jeszcze pytanko czy przewody wspomagania z 1.9jtd 150km z alfy 147 pasują do tego silnika w GT ?