Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Rozjechana geometira/zbieżnosc

Kayrol
    Gość

Domyślnie Rozjechana geometira/zbieżnosc

No więc postaram się jak najlepiej umiem i nie będe wulgarny ( jestem w wielkich nerwach )
    Po wymianie opon na nowe samochod pojechał do " magika jego mać " na ustawianie zbieżnosci i geometrii nie wiem co oni tam czarowali bo mnie przytym nie było. Teraz samochód robi co chce, tył jedzie gdzie mu sie podoba, kierownica jest krzywo, myszkuje i 60 to prędkosc maksymalna z jaką idzie się NIE zabić.
    Nie chce zeby ktos mnie wzioł za jełopa ale wczesniej nie bałem się leciec v-max bo znałem samochód jak swoją ręke i wiedziałem co sie dzieje, teraz ... NIC NIE WIEM.
    Wie ktos jakie powinny byc parametry zawieszenia?
    Mój to koniec 2001r 2,4JTD 140km, z tego co widze to cymbały ustawili zawieche na 2.5 V6
    a jutro miałem jechac do warszawy, a pojutrze do kielc. Ratujcie... !!!

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kayrol Zobacz post
    Ratujcie... !!!
    po co ta panika? podjedź do pierwszego lepszego aso fiata i ci zrobią w 40 minut, jak chcesz miec pewność to w instrukcji są ustawienia możesz im pokazać.
    Inna sprawa, sprawdź dobrze opony i felgi. Miałem tak, że przy małych prędkościach latała mi lekko kierownica, też ustawiałem zbieżność i nic, podejrzewałem nawet awarię wspomagania. Okazało się, że przednia opona dostała minimalnego wybrzuszenia, niewidocznego gołym okiem, bicie widać było dopiero na wyważarce.

Stanley
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze sprawdź na jakich przyżądach Ci ustawiali , jeżeli na tradycyjnych, to raczej lipa (zakładam , że masz auto na oryginalnych alufelgach - te nie maja rantów) . Ja mam też 2,4 jtd rocznik 2000 i u mnie zbieznośc ustawili na medal, ale na komputerowych przyżądach. Ja jestem z Zielonej Góry , skoro takie trasy robisz to może dokulasz sie tu to Ci podam gdzie mi ustawili.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Cytat Napisał Stanley Zobacz post
    Po pierwsze sprawdź na jakich przyżądach Ci ustawiali , jeżeli na tradycyjnych, to raczej lipa (zakładam , że masz auto na oryginalnych alufelgach - te nie maja rantów) . Ja mam też 2,4 jtd rocznik 2000 i u mnie zbieznośc ustawili na medal, ale na komputerowych przyżądach. Ja jestem z Zielonej Góry , skoro takie trasy robisz to może dokulasz sie tu to Ci podam gdzie mi ustawili.
    Nie do końca. Ja mam co prawda 156, ale też 2000r, 2.4 i takie tam cuda + 17'' fele (wcześniej oryginalne Speedline, teraz TOORA i mój mechanik ustawia mi zbieżność na tradycyjnych przyrządach (i nie spieszno mu z wymianą na komputer, bynajmniej nie z powodów finansowych). Nie narzekam - jest bardzo dobrze. Narzekałem natomiast, kiedy podjechałem na stację diagnostyczną u mnie w Ośku i komputerowo mi zrobili zbieżność (pomijam już fakt, że kolo stwierdził, że z tyłu się nie ustawia i tak zostawił). Zresztą każdy może znaleźć sobie mój post dotyczący tego na alfaclubie.
    Moja rada, bierz instrukcję w ręce, jedź do innego warsztatu i wbij się jeszcze dziś na ustawianie geometrii i zbieżności pokazując palcem wartości. Panika nic do sprawy nie wniesie, choć jeśli piszesz że bezpieczna V max to 60 km/h, to ja bym takiego mechanika....
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

pozdrowionka
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	g1.jpg
Wyświetleń:	726
Rozmiar:	65.7 KB
ID:	5953   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	g2.jpg
Wyświetleń:	610
Rozmiar:	46.2 KB
ID:	5954   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	g3.jpg
Wyświetleń:	668
Rozmiar:	69.9 KB
ID:	5955   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	g4.jpg
Wyświetleń:	450
Rozmiar:	23.0 KB
ID:	5956  

Kayrol
    Gość

Domyślnie

Dzięki blackalfa166, juz ustawione ... kupa strachu i stresu. Ustawiali nie byle czym bo laserowymi miernikami podpieli pod kompa itp

kmito
    Gość

Domyślnie

Tak z praktyki polskich dróg to:
    Tył ja dawałem na jeszcze trochę większy minus niż zakłada instrukcja.
    A przód na zero.
    Przód na minusie się sprawdza ale na autostradach.
    Na koleinach już nie.
    Zawsze musiał osobiście pilnować, żeby właściwie ustawili.
    Z praktyku wiem, że ustawiają zawsze na zero przód i tył.
    Tacy to "fachowcy" są.

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

blackalfa166 masz może takie szczegółowe dane dla modelu 156 2,5 V6 z zawieszeniem sportowym i standardowym ? Byłbym wdzięczny za udostępnienie .
    Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 17-06-2009 o 20:32

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Dla AR156
    Przód rozbieżność 2.03+-1mm
    lub przy zawieszeniu sportowym 2,07+-1mm
    Z tyłu zbieżność to 3.27+-1mm
    lub przy zawieszeniu sportowym 3,22+-1mm
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    AR 166 2.5 V6 24V 190

Domyślnie

Cytat Napisał Superjahu007 Zobacz post
    blackalfa166 masz może takie szczegółowe dane dla modelu 156 2,5 V6 z zawieszeniem sportowym i standardowym ? Byłbym wdzięczny za udostępnienie .
    Jeśli, ktoś ma to również poproszę informacje na PW odnośnie zawieszenia do 166 2.5 V6.

Pozdrawiam