Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: 156 crosswagon dobór amortyzatorów przód.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Jest możliwe ale jeszcze musiałbyś wymienić zwrotnice, bo w Q4 są o jakieś 15mm wyższe.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kierzkovsky
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 sportwagon Q4 1.9JTDm 150KM

Domyślnie

Czyli gdybym chciał założyć standard to wymieniam: zwrotnicę, sprężyny, i zwrotnicę, tak? Hamulce przednie bedą pasowały? A wahacze dolne i górne zostają pasujące?
    Dzięki za odpowiedź Złoty!
    Jest 156 SW FL Q4 2005 150KM

Była 156 2001 105KM

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

wahacze są takie same inna jest zwrotnica teleskop amortyzatora i spręzyna. Jednak musisz wziąć pod uwagę to że w Q4 sa zaciski Brembo i pod takie zaciski musisz kupić zwrotnicę (mam prawą jak by cię interesowała).

Zauważ też że Q4 i CW mają trochę niżej bebechy pod autem. Listwa spinająca sanki i wydech który został obniżony aby nad nim zmieścił się wał napędowy. Z tyłu most też jest dosyć nisko. Nie podwyższali tego auta dla frajdy ale m.in. właśnie z tych powodów. Zastanów się czy warunki ci pozwolą na bezpieczną jazdę po obniżeniu.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Wydaje mi się, że punkty mocowania dolnych wahaczy do wózka w przypadku CW i SW Q4 wypadaja niżej niż w standardowej 156 dlatego po zmianie zwrotnic i kolumny może być problem z pochyleniem kół (w przednim zawieszeniu). Dodatkowo w tylnym zawieszeniu są inne wachacze poprzeczne.

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Giulietta Sportiva TCT, Alfa 156 Crosswagon 1,9 16v, Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Witam.
    Potwierdzam, że są różnice pomiedzy amortyzatorem do CW a SW. Przerabiałem ten temat na własnej skórze. Tak więc jeśli ktoś szuka amorków do SW Q4 mam na sprzedaż nieużywane.

crosswagonQ4
    Gość

Domyślnie

Koledzy jeżdżę crosswagonem już parę lat i temat amortyzatorów też już ćwiczyłem. Do tego auta nie ma zamienników amortyzatorów, pasują tylko oryginały. Koniec i kropka. Nie da się nic wykombinować )

Użytkownik Ogier Avatar mrq
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 Q-Tronic

Domyślnie

Opowiem Wam moja historie. Kupilem jakies 2 tygodnie temu Crossa. Przed zakupem pojchalem na stacje diagnostyczna bo cos mi sie nie podobalo, ze przod siedzial za nisko. Na stacji wyszlo wszystko git - przednie amory 70-80%, wszystko git tylko klocki z przodu do wmiany.. Mysle ee to super - biore. Wracajac do domu cos mi sie nie podobalo, ze auto jest malo sztywne z przodu i czuc, ze pzod lekko sie kladzie na zakretach. Postanowilem wymienic przednie sprezyny - co sie okazalo, ze te ktore byly mialy o jeden zwoj mniej niz te co kupilem po numerze z Epera. Auto odzyskalo swoje wlasciwosci. Prowadzilo sie jak na sznurku - jak pisali uzytkownicy. Zakrety z szybka predkoscia to doslownie polykaa i nie robi to na nim wrazenia. Po wymianie sprezyn przod poszedl delikatnie do przodu, ale wraz to nie bylo to co wydawalo mi sie, ze powinno byc. Cos czulem ze stuka w lewym kole, ale myslalem - ze pewnie jest dolny wahacz jednak do wymiany. W weekend zrobilem 600km i wracajac do domu w swoim miescie najechalem na studzienke i pekl mi amortyzator - tak jak kolega opisywal w tym poscie. Bogu dzieki ze juz swoim miescie. Czyli amory tez pewnie jak i sprezyny ktos wsadzil ze sportwagona nie q4..... pewnie sie zaskocze cena nowych amorow co?
    Była: 156 2.0 TS 155km 1999r
    Była: 156 Crosswagon Q4 150km 2004r
    Była: 159 SW 2.4 Q-Tronic 200km 2006r
    Jest: Fiat Stilo 1.6 103km 2003r
    Jest: BMW X5 3.0 218km 2004r

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Alfa Rome 156 Crosswagon Q4

Domyślnie

Ja rok temu zaplacilem za 2 nowe sztuki z autosklepu 1060 pln, w serwisie oczywiscie chcieli chyba z 1500 wtedy.

Użytkownik Ogier Avatar mrq
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 Q-Tronic

Domyślnie

w tym roku ceny poszly w gore. w autosklepie tez bylo drozej

heliogabal
    Gość

Domyślnie

No dobra, ponieważ w giełdzie nie mogę pisać, więc tutaj - zaczynam szukać amorków na przód do crossa. Może komuś jeszcze zalegają na półce

BTW była gdzieś na pomorzu firma co dobrze regenerowała amortyzatory, rozumiem że gra nie warta świeczki?