Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: Koszty napraw typowych usterek w 147 JTD i TS.

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Nawet w Niemczech praktycznie nie ma ofert 2.0 TS.

Przejadę się 1.6 i zobaczę jak chodzi. Może jakoś się przekonam.

EDIT.
    Z drugiej strony na Alfe choruję do roku. Ciągle miałem inne wydatki jak wesele itd. Wreszcie mam kasę i nie mam zamiaru oszczędzać, jednak nie chcę bomby i skarbonki. Po co mam kupić auto które mi nie da radość? Wolę już jeździć obecnym Fiatem Seicento który pali 8l gazu i roczne koszty napraw wyniosły 500 zł przy przejechanych 25k km.
    Ostatnio edytowane przez zapsu ; 12-08-2013 o 20:15

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 147, 1.6 105KM, rocznik 2001

Domyślnie

Mój brat też szuka alfy, też nie chce ropniaka tylko benzynę.
    2.0 nie bierze z powodu skrzyni selespeed, bo jak wiadomo jest dodatkowa część która lubi się zepsuć.
    Bierz 1.6, spokojnie wystarcza. A między 120 a 105km to nie czuć aż tak dużej różnicy a przy 105km nie masz wariatora to kolejny mniejszy wydatek
    Ja polecam 1.6

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Wiadomo, że SS odpada. Pojeżdżę popytam i podejmę decyzję.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Jak masz zdolności, wiedzę, miejsce na naprawy.... to sporo kasy zaoszczędzisz na mechanikach Ja też nie wiedziałęm czy ON czy Pb i kupiłem ropniaka, chciałem zobaczyć jak to jest bo nigdy nie miałem Mi udało się kupić auto w miarę przyzwoitym stanie i odpada mi na razie (tfu, tfu) sprzęgło/dwumas, wymiana wtrysków, świec żarowych, rozrządu. Za to zrobiłem już termostat, po trochę zawieszenie (miałem caluteńkie do wymiany) część dolotu i czujników, pozabezpieczać antykorozyjnie większośc auta i jakieś pierdoły typu czyszczenie osi i smarowanie tylnej wycieraczki. Przede mną najgorsze (podchodze jak do jeża): czyszczenie zmiennej geometrii. Wydumałem sobie też, że zmienię napę urządzeń pomocniczych (pasek i rolki dobrej firmy 200 zł).

Także moja rada: staraj się kupić jak najbardziej zadabny egzemplarz, nawet dołóż kasy ale wybieraj wartościowy sprzęt a nie coś co tylko ładnie na pierwszy rzut oka wygląda. Szukaj, jeździj, pytaj, zabieraj zawsze latarkę. Moja Alfa była 10 autem które oglądałem, wszystkie pozostałe to syf (często w poważną przeszłością powypadkową) w pięknym opakowaniu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Wolę znajomych mechaników którzy mają naprawdę pojęcie + diagnostów (na stacjach kontroli) co zęby zjedli na zawieszeniach alf.
    A możesz polecić w Warszawie miejsce gdzie dobrze ustawią zbieżność w Alfie?

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Sprzęgło i dwumas to kwestia każdego diesla, to padnie, czy chcesz czy nie, ale to zależy od Ciebie, jak będziesz sobie dbał... Ale tutaj kwestia WIEKU, jakbyś kupował nowy samochód to całkiem inna gadka. W 10cio letnich wszystko może być na wyczerpaniu, zaraz coś strzeli, do tego często kręcone, ostatnio miałem znajomego nieprzyjemność poinformować, ze jego JTD nie ma przejechane 200tys tylko 850tys...

Co do benzyny, tutaj inna sprawa, nie patrz na to, czy wariator, czy nie, wymieniasz razem z rozrządem, raz na 60tys km i te 400zl na wariator Cie nie zbawi i jest to znikomy wydatek jak na taki czas, a w mojej ocenie, lepsza 120, bo ta 105 konna jak na moje odczucie nie ciągnie aż tak tej budy...

Jeżeli będziesz szukać 147 TS 120km i być może jesteś z okolic Żor to chętnie mogę Ci pomóc w kupnie - mam kabelek, do tego trzeźwo popatrze na pierwszy strzał, a reszte zostawimy diagnostykom, do tego bliżej nawet mogę Ci pokazać rachunki co i jak kosztuje

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Mongoose Po czym doszedłeś jaki ma prawdziwy przebieg auta? Morze ktoś wie czy da się przekręcić wskazania kilometrów kompa w alfie. Szukałem o tym informacji ale zdania są podzielone. U mnie niby wszystko się zgadza przebieg około 160tyś. ale cały czas nie daje mi spokoju niska cena zakupu.

Ps. Jak kupowałem alfe nie byłem świadom cen naprawy diesla. Po tym jak przytoczyli koledzy koszty części teraz jestem pewien że dobrze wybrałem benzynkę. A diesel to tylko w ciężarówkach.

LukaSS ze zbieżnością nie ma problemu i to ci dobrze zrobi praktycznie każdy zakład ty się zajmujący. Problemy zaczynają się jak jak niedoświadczony mechanik zabiera się za takie rzeczy jak silnik czy skrzynia selspeed.
    Ostatnio edytowane przez Rufi76 ; 13-08-2013 o 06:42

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał tymon Zobacz post
    do tego czasem niechce zapalić bo świeca nie grzeje
    Większej bredni nie słyszałem, zwłaszcza że to silnik CR i odpali praktycznie bez świec.... Musisz się jeszcze troche doszkolić, ale nie z internetu tylko wiedzy praktycznej.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Rufi76 Zobacz post
    Ja jednak diesle omijam szerokim łukiem. Oszczędności się robi żeby potem jednorazowo to zostawić u mechanika.
    W życiu miałem 3 alfy 156.
    1. 1.6 ts
    2. 1.9 jtd
    Zgadnij który motor sprawiał najmniej problemów przez kilka lat?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Rufi76 Zobacz post
    Ps. Jak kupowałem alfe nie byłem świadom cen naprawy diesla. Po tym jak przytoczyli koledzy koszty części teraz jestem pewien że dobrze wybrałem benzynkę. A diesel to tylko w ciężarówkach.
    Cóż w tym dieslu takiego strasznego? Sprzęgło, koło dwumasowe, turbosprężarka - spokojnie 200tkm wytrzymują. wymieniasz i masz znów spokój na kilka lat i kilkaset tkm....

Natomiast nie oszukujmy się... Ts do tanich w eksploatacji nie należy, szczególnie te z przebiegami podchodzącymi pod 200tkm. Śmiem twierdzić iż wymiana dwumasy w jtd to pikuś przy szukaniu przyczyn falowań obrotów w ts kto tego doznał ten wie że teoretycznie choroba nieuleczalna....

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Rufi, w alfie jest łatwo zmienić licznik na blacie, ale ten, głębiej już nie i mało kto to robi - z czego słyszałem. Do rzeczy, podpinam samochód do kompa, pierwszy lepszy program - ja używam multiscanecu i patrze w odometr. Dla przykładu ja mam przejechane 174tys niemalże, a Odometr mi pokazuje bodjaże z 165tys - wartość może być zaniżona bądź zawyżona w tym przypadku do 3% względem całości... A więc u mnie w samochodzie przebieg wydaje się realny - jak na benzyne, z kolei u kolegi podpisałem JTD'ka to w Odometrze się pokazało 850tyś ! Pierwsze szok, potem kwestia tego, ze niekiedy jest liczony przebieg x2 bądź więcej, wtedy trzeba zapisać sobie przebieg z blatu i z odometra, jeżeli np. Na blacie urośnie 1km a na odometrze 4km i podzielimy wartość na odometrze przez 4 i wyjdzie nam wartość na blacie to wtedy mamy przebieg oryginalny, no niestety u kolegi tak sie nie stało... Ale jak można się spodziewać w 10cio letnim dieslu 200km przebiegu z zachodu, dla przykładu mój znajomy pracuje w przewozie osób, 5 lat temu dostali nowego hyundaia, dziś ma nabite już 450tys... Tutaj mam takiego starego screena:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3o21.png
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	151.6 KB
ID:	105159

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barat
    Mieszka w
    Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
    Auto
    Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]

Domyślnie

Z przebiegami tak już jest ... Polak zawsze uwierzy w 10 letniego diesla z przebiegiem 160kkm
    Ktoś zrobił fajny obrazek średniego przebiegu aut z allegro w zależności od "wieku" auta
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	przebiegt.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	40.0 KB
ID:	105160
    Mój dla przykładu ma na blacie 187tys (sam zrobiłem 31tys), a w odo ma już chyba 300tys. Nadal śmiga nieźle, pali dobrze, chodzi cicho i nie bierze oleju (5w40)

Co do odpalania w zimie ... jak były te super mrozy po -30*C to ... odpalałem bez probnelu - "od strzała" ... co ciekawe, benzynki miały problem i jedna korzystała z pomocy mojego akumulatora
    @ Mój ALF

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Ja też odpalałem bez problemu zimą w -30c do czasu kiedy zamarzła mi ropa (Vpowerek). Paniemajster jak jesteś panie taki wszechwiedzący to wyciągnij świece ze swojego i daj mi swoją mi jedna nie grzeje, skoro świece nie są przydatne. Wszędzie są zwolennicy i diesla i benzyny, ja sam zaryzykowałem z kupnem diesla i wiem że to nie dla mnie autko i tyle, osobiście dalej będę twierdził że wole Tsa palącego 9l/100 niż diesla o spalaniu 5,5-6/100.. Już po kupnie auta idzie gołym okiem zobaczyć o ceny rozrządu olejów i filtrów, pasków itd, doliczyć do tego jakąś pierdołkę i mamy czystą benzynę, nikogo nie przekonuje i nie namawiam, ale z 3 moich znajomych którzy kupili czy to 156, czy to 147 w JTD, każdy przekonał się na własnej skórze że spokojniejsze wrażenia z jazdy daje benzyna.. Pozdrawiam!