allegro kolego wpisz blokady i tam bedzie![]()
allegro kolego wpisz blokady i tam bedzie![]()
Napiszcie cos o domowym sposobie ustawienia wałków, bo kolo zebate walu korbowego na znakach ustawie
bez blokad nic nie zrobisz
Blokady już kupiłem, koło zębate ustawie na znakach, wałki zblokuje i zakładam pasek
najlepiej jak sie odkreci jeszcze oba koła od wałkow i ustawisz caly rozrząd na obu plywajacych kolach wtedy masz ustawiony rozrząd co do milimetra i ladnie silnik sie zbiera z niskich obrotow..
ja mialem o pół zeba kolo na klinie na wydechowym przestawione i juz byl muł z niskich![]()
Na znak to możesz ustawiać tylko wstępnie - bez czujnika zegarowego nawet nie próbuj zakładać paska, bo będziesz miał przestawiony rozrząd.Napisał piotrsobon
Ja założyłem na znak i jest dobrzesilnik idealnie pracuje i jestem zadowolony
![]()
Ja kiedyś to nawet złożyłem rozrząd bez blokad i też silnik dobrze pracował, ale potem jak sprawdziłem na blokadach to było przestawione o ok. 1,5 ząbka.
Ale ja założyłem na blokady wałków tylko koło zębate od wału korbowego ustawiłem na znak. A tak czysto teoretycznie czy jeśli była by różnica 1 ząbka to kierowca odczuje stratę mocy? :?:
Blokady to jedno, a czujnik zegarowy to drugie - jak chcesz sprawdzić, czy masz rozrząd dobrze ustawiony to wkręć czujnik zegarowy, wyzeruj tłok i przyłóż blokady - jeśli będą idealnie dolegać to jest OK.
Co do mocy to ja mając niewielkie przestawienie praktycznie tego nie odczuwałem, ale potem po dokładnym ustawieniu silnik praował lepiej ciszej i równiej - szczególnie na wolnych obrotach.