Koledzy Ci proponuja dobre sprezyny abys mogl jezdzic a Ty szukasz dziury w calym,o co Ci chodzi?Jesli mi peknie i na rynku beda nie do dostania to kupie uzywke z forum albo obnizajace i problem z glowy
Na dzień dzisiejszy:
- możesz kupić w ASO
- możesz kupić część oryginalną z ASO, ale zakupioną taniej w sklepie internetowym (pewnie w okolicach 700-800 zł do Twojego samochodu, do mojego bliżej 600, nie wiem skąd te różnice) – wysyłasz do sklepu zapytanie z numerem VIN, oni odsyłają propozycję, adresy np: fiat-lancia-alfa.pl, fiat-autoparts.com, autosklep24.pl – ten ostatni daje rabaty dla forumowiczów
- możesz kupić używaną sprężynę, ale jeśli już to tylko sedan (brera ma miększe sprężyny, SW twardsze – ze względu na wagę tyłu), ja też to rozwiązanie odrzuciłem, skoro mi w ciągu 3 miesięcy pękł przód i tył to znaczy, że to dziadostwo zostało wykonane z kiepskiego materiału i tyle właśnie wytrzymują
- możesz kupić za granicą, np. ebay:
http://www.ebay.de/itm/ALFA-ROMEO-15...item4857df1c71
Zamkniesz się w 100 E z wysyłką.
W Polsce nie kupisz Lesjoforsów czy KYB i Monroe. Zawalił dystrybutor na Polskę, z którym kontaktu brak. Chociaż może trzeba trochę dłużej poszperać i dobrnąć do dystrybutora, żeby powiedzieć mu, że traci forsę nie mając w ofercie w PL części do 159.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 13-08-2013 o 13:56
A tak w ogole Panowie, jakie macie objawy peknietych sprezyn?
Na przykład takie jak na foto poniżej.
Ale to już agonia i proszenie się o kłopoty, tzn. przejeździłem 3 miesiące z pękniętym jednym zwojem i gdy przelatywałem gdzieś po dziurach to sprężyna po prostu wyskoczyła ze swojego mocowania i osiadła o jeszcze jeden zwój za nisko.
Objawy przy pękniętej końcówce zwoja z tyłu – auto siedzi nie równo, wyraźnie widać, że tył jest nieco niżej z jednej strony.
Objawy przy pękniętej końcówce zwoja z przodu – sprężyna stuka podczas przejeżdżania po nierównościach, trochę jak wybity sworzeń czy łącznik, z przodu potrafi się jeszcze przestać skręcać kolumna i wtedy podczas kręcenia kierownicą słychać spore stuki, ale to wtedy gdy sprężyna pęknie w połowie.
A najprościej po prostu schylić się i pstryknąć zdjęcie aparatem. Poniżej dwie foty – najpierw pęknięta końcówka zwoju, potem powyżej przedstawiona agonia.
![]()
Ostatnio edytowane przez jahu ; 13-08-2013 o 14:50
U mnie to ASO zdiagnozowalo pekniecie gdy poprosilem ich podczas wymiany tylnych tarcz i klockow o sprawdzenie co mi trzeszczy (jak stare drzwi w stodole, czy tez lozko podczas seksu, dziwny dzwiek), poczatkowo mowili ze moze cos trzeba tylko przesmarowac, szczegolnie ze dziwny dzwiek nie pojawia sie w czasie deszczu, tylko gdy jest sucho. Nie widzialem na oczy bo poinformowali mnie po fakcie gdy juz zlozyli auto do kupy. Zaczynam sie zastanawiac czy faktycznie mam peknieta sprezyne, auto stoi rowno, nie odczuwam tez roznicy w jezdzie. Problem pojawil sie w Marcu, wiec kupe czasu temu. Sam nie wiem co mam o tym myslec.
U mnie też to wyszło dopiero jak samochód wisiał na podnośniku. Tak nie widzialem różnicy w prowadzeniu ani w położeniu auta. I tak na dobrą sprawę to nie wiem jak długo autko jeżdzilo z uwaloną sprężyną ale jeździć jak się o tym wie to malo rozsądne.
Cześć
No i ja również dziś dowiedziałem się o sprężynce z tyłu (jakieś fatum chyba nad nami...) No nic w Polskich magazynach nie ma nic więc zacząłem szukać we Włoszech (mam trochę łatwiej bo 5 lat we Włoszech siedziałem...)
Także panowie... na stronie http://www.tuttiautopezzi.it/ możecie sobie zamówić sprężynki po 30 euro sztuka. Koszt przesyłki do Polski 15 euro.
Ja wziąłem KYB RH6748 (na tył, sedan, 1.9jtdm, 150km).
W razie co podaje linka do produktu http://www.tuttiautopezzi.it/alfa-ro...mi/18930/10213
chociaż strona jest też chyba po angielsku m.in ale nie testowałem czy działa w innym języku jak włoski.
Dzwoniłem aby potwierdzić jakieś 10 minut temu czy aby na pewno 15 euro i tak dalej - wszystko się potwierdziło. Czas dostawy około tygodnia. Przesyłka wyjdzie z Berlina niby (tak mówiła babka)
Sklep polecił znajomy z Włoch - także wydaję się bezpieczny. Płatność tylko kartą niestety. Małe ryzyko ale zawsze - ja właśnie zakupiłem.
Jak by jakieś problemy były do dajcie znać, zawsze moge zadzwonić i się coś podpytać.
Powodzenia.
Ostatnio edytowane przez tropik ; 13-08-2013 o 16:47