Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: dodatki do benzyny

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 159 1.8MPI

Domyślnie

Cytat Napisał kivi84 Zobacz post
    liczba oktanowa benzyny ma bezposredni wplyw na osiagi silnika. im wyzsza liczba oktanowa tym pozniej bedzie wystepowalo spalanie stukowe.
    Albo się nie rozumiemy, albo sam sobie przeczysz. Sama w sobie, liczba oktanowa (czy raczej używanie wysokooktanowego paliwa) nie przyniesie wzrostu mocy, bo z definicji nie ma na to wpływu. Dopiero użycie paliwa o wyższej l. oktanowej w połączeniu z dopasowaniem czasu zapłonu daje nam wyższą moc. Jeżdżąc swoją 1.8MPI fabrycznie zdławioną do 130KM mógłbym tam wlać i 102 oktany a i tak szybciej nie pojadę (zakładając, że nie otwieram maski i nie podłączam komputera).

Dzięki za link, niewiele z niego zrozumiałem, bo się na temacie aż tak nie znam. Dla mnie są bardziej prymitywne lektury, jak np. ten artykuł, gdzie zgodnie z wszystkimi innymi widać:

First, the octane booster did work. However, we saw that octane alone does not deliver horsepower; it only allows more complete utilization of the hard parts in the engine. Wusz said, “An engine does not know what the octane rating of the fuel is, unless it is too low”; note that we made less power by adding booster to 91-octane fuel.

Liczba oktanowa ma wpływ na osiągi wtedy i tylko wtedy, kiedy silnik potrafi to wykorzystać. Motor na stałe zakodowany pod 91 oktanów bez przeróbek będzie marnował dodatki i "silniejsze" paliwo. Wpływ dodatkowych oktanów jest pośredni i zależny od stopnia kompresji, kąta zapłonu, czy innych rzeczy. Nie znam się na wykorzystaniu lepszych paliw tak dobrze jak Ty, ale we wszystkich publikacjach jakie widziałem jasno mówią - jeśli silnik został zaprojektowany z myślą o niskooktanowym paliwie (czyli pewnie prawie wszystkie, jakie widzimy na drogach) to bez kalibracji zapłonu moc silnika jednak nie wzrośnie.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Sopot
    Auto
    Alfa 156 2.0 Turbo

Domyślnie

zgadza sie. wysokooktanowe paliwo dla normalnego silnika i oryginalnie zaprogramowanego sterownika nic nie zmienia. co nie znaczy, ze liczba oktanowa paliwa nia ma wplywu na moc jaka moze osiagac silnik po odpowiednim strojeniu.

temat raczej wyczerpany

Użytkownik Świeżak Avatar traczmot
    Mieszka w
    Węgrzynowice Modrzewie
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S

Domyślnie

czyli co? do abrycznych ustawien i do mojego silnika nie ma sensu lać droższego paliwa? ja sie na tym nie znam i dlatego pytałem czy lepsze paliwo coś mi da. czy jest sens dopłacac prawie 1 zł do litra. a jesli chciałbym przestawić komputer na to lepsze paliwo to do kogo musiałbym sie udac i mnie wiecej ile coś takiego kosztuje.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Tak, lać normalne paliwo, a przestawianie 1.6 T.Sa nie ma sensu na warunki drogowe.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Sopot
    Auto
    Alfa 156 2.0 Turbo

Domyślnie

lepsze paliwo utrzyma ci w troche lepszym stanie system paliwowo wtryskowy i oczysci lepiej zawory ssace

Użytkownik Świeżak Avatar traczmot
    Mieszka w
    Węgrzynowice Modrzewie
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S

Domyślnie

oki czyli wszystko jasne . bede lał 98 Vpower + dzieki za odpowiedzi temat uważam za zakonczony

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

Pokaż proszę, na której stacji można kupić V-Power+ 98 oktan, bardzo mnie to ciekawi.