Albo się nie rozumiemy, albo sam sobie przeczysz. Sama w sobie, liczba oktanowa (czy raczej używanie wysokooktanowego paliwa) nie przyniesie wzrostu mocy, bo z definicji nie ma na to wpływu. Dopiero użycie paliwa o wyższej l. oktanowej w połączeniu z dopasowaniem czasu zapłonu daje nam wyższą moc. Jeżdżąc swoją 1.8MPI fabrycznie zdławioną do 130KM mógłbym tam wlać i 102 oktany a i tak szybciej nie pojadę (zakładając, że nie otwieram maski i nie podłączam komputera).
Dzięki za link, niewiele z niego zrozumiałem, bo się na temacie aż tak nie znam. Dla mnie są bardziej prymitywne lektury, jak np. ten artykuł, gdzie zgodnie z wszystkimi innymi widać:
First, the octane booster did work. However, we saw that octane alone does not deliver horsepower; it only allows more complete utilization of the hard parts in the engine. Wusz said, An engine does not know what the octane rating of the fuel is, unless it is too low; note that we made less power by adding booster to 91-octane fuel.
Liczba oktanowa ma wpływ na osiągi wtedy i tylko wtedy, kiedy silnik potrafi to wykorzystać. Motor na stałe zakodowany pod 91 oktanów bez przeróbek będzie marnował dodatki i "silniejsze" paliwo. Wpływ dodatkowych oktanów jest pośredni i zależny od stopnia kompresji, kąta zapłonu, czy innych rzeczy. Nie znam się na wykorzystaniu lepszych paliw tak dobrze jak Ty, ale we wszystkich publikacjach jakie widziałem jasno mówią - jeśli silnik został zaprojektowany z myślą o niskooktanowym paliwie (czyli pewnie prawie wszystkie, jakie widzimy na drogach) to bez kalibracji zapłonu moc silnika jednak nie wzrośnie.